Gerechten van de Heerlijkheid

Ik rij regelmatig over de A2 en altijd op hetzelfde punt word ik nieuwsgierig gemaakt. Bij Beesd kan je namelijk afslaan naar de Heerlijkheid Mariënwaerdt. Dat is een groot landgoed, dat ik vooral ken van hun jam en chutneys die in delicatessenwinkels verkocht worden, en van de aankondingen van hun landgoedfair. Vorig jaar werd mijn nieuwsgierigheid al enigszins bevredigd met Leven op een landgoed, maar geweest ben ik er nog nooit.

En nu word ik daar weer aan herinnerd. Je kunt nu ook thuis proeven van het leven op een landgoed, dankzij het kookboek Gerechten van de Heerlijkheid en dromen dat je zelf ook op een landgoed woont.
 

Op het landgoed zijn er twee restaurants waar je kunt eten. Veel van de ingrediënten die je op je bord ziet, komen van het landgoed zelf. Dat betekent dat je niet het hele jaar door tomaten of aardbeien op je bord zult vinden. Op het landgoed wordt met de seizoenen en biologisch gekookt. Het inspireert landgoedkok Djon Okkerse tot heerlijkheden, maar ook de oude familierecepten van de barones Catherine van Verschuer-van Sminia hebben een plaatsje in  Gerechten van de Heerlijkheid gekregen. Je krijgt zelfs de recepten van een paar van de jams die je in de landgoedwinkel kunt kopen!

Heerlijk boek
En weet je wat het leuke is, al bladerend waan je je zelf al op een landgoed. Want de recepten zijn leuk en lijken goed te maken en het kookboek is fris en inspirerend vormgegeven. Dus ja, ik zou best op een landgoed kunnen wonen als ik iedere dag zo zou eten.
Voorbeelden (en dan beperk ik me alleen tot het hoofdstuk herfst): gegratineerde oesterzwamtaartjes met rode ui, tompouche van gerookte paling en biet, entrecôte op appelkaramel, crème brûlée van champagnesabayon met braam en banaan en de kruidkoek met noten ga ik zeker eens maken. Alleen vegetariërs komen er een beetje bekaaid vanaf, tenzij ze zich beperken tot de voor- en nagerechten. Maar daar is dan een ruime keuze in, dat wel!

.  

boek: Gerechten van de Heerlijkheid van Djon Okkerse en Catherine barones van Verschuer-van Sminia [uitgeverij House of Books, isbn: 9789044333428] – probeer dit recept als voorproefje

Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept – Gegratineerde oesterzwammentaartjes met rode ui
Lees ook:Leven op een landgoed
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Is Katja Schuurman een keukenprinses?
Lees ook:Landgoedfair op Heerlijkheid Marienwaerdt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>