Zilte klei

Soms verschijnen er van die (kook)boeken, waarvan de liefde en passie voor het maken ervan overduidelijk afspat. Dat geldt zeker voor Zilte Klei, het tweede boek van Edwin en Blanche Vinke, eigenaren van restaurant De Kromme Watergang.
Alleen al op de kaft ben ik verliefd: het is een groot uitgevallen Moleskine, met natuurlijk het bijbehorende elastiek eromheen. Maar van binnen is dit bijzondere kookboek zo mogelijk nog mooier!

In Zilte Klei blijf je namelijk bladeren, lezen en genieten.
 

 

Zeeuws-Vlaanderen in boek gevat
Zilte Klei bestaat uit 11 hoofdstukken, genoemd naar de kenmerken die het Zeeuw-Vlaamse land zo bijzonder maken: lucht, zee, slik, palen, strand, stenen, schorren, dijken, klei, bloemen en bos.
In die hoofdstukken lees je over het restaurant, maar vooral over de mensen daar omheen: de vissers, de boeren en kwekers, de slagers, de mensen van de wijn, de kaasmaakster, de imker, oma de garnalenpelster, de kenner van de streekgerechten, de kunstenaars die het restaurant en Zilte Klei verfraaiden en ook andere gewone Zeeuwen.  
En de zeer lezenswaardige verhalen worden begeleid met prachtige foto’s. Vooral van het Zeeuws-Vlaamse land, maar ook de mensen en de ingrediënten. En het blijft een kookboek, dus staan er uitgebreide beschrijvingen van de gerechten van De Kromme Watergang. Geen recepten, maar meer een uitleg over hoe gerechten gemaakt worden. De ervaren kok zal er wel zijn weg in kunnen vinden.

Lusten of lekker vinden?
En er is ook nog wat ruimte voor filosofische overwegingen. In zijn inleiding schrijft Edwin Vinke over het verschil tussen iets niet lusten of iets niet lekker vinden: “Toch blijft smaak erg persoonlijk, maar als je ervoor openstaat kun je soms aangenaam verrast worden. Kortzichtigheid is dodelijk voor smaak. Niet lusten is dus waarschijnlijk het gevolg van kortzichtigheid, niet lekker vinden is iets heel anders.”. Eens!

Ik ben nog lang niet uitgelezen en gebladerd.. Een voorproefje van Zilte Klei krijg je op de site. Klik er maar naar toe, dan begrijp je wel wat ik bedoel!

.

boek: Zilte Klei van Blanche & Edwin Vinke [uitgegeven in eigen beheer, dus via deze link te bestellen]

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.
— 

 

 

Lees ook:Eenmalig culinair tijdschrift BLANCHE
Lees ook:24hrs Evi & Friends
Lees ook:Edwin Evers zoekt cateringhulp
Lees ook:Zelf madeliefjes inmaken als kappertjes
Lees ook:Nu ook recepten van Iens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>