Kookboek 12 Maanden groenten

Groenten van het seizoen, ik heb het er hier vaker over. Soms expliciet, soms wat meer verborgen, maar altijd probeer ik die recepten uit te zoeken met groenten die op dat moment in het seizoen zijn.
Maar welke groenten zijn wanneer in het seizoen, weten we dat nog wel? Knollen en kolen in de winter en allerlei vrucht- en bladgroenten in de zomer, daar komt het grofweg toch wel op neer. Met de bekende uitzonderingen die de regel bevestigen, uiteraard.

In het kookboek 12 Maanden groenten staat een mooie tabel waarin van 43 groenten staat aangegeven wanneer ze in het seizoen zijn.

Recepten
Op alfabet volgen de groenten erlkaar op. Met wat korte info over de gunstige bijwerkingen van de groenten. En tussendoor extra informatie over andere ingrediënten, zoals kruiden, ghee, die in dit kookboek veel gebruikt worden. In veel recepten worden groenten gecombineerd: asperges met zoete aardappel, savooiekool met pastinaak, chinese kool met champignons, pompoen met spruiten, of ijsbergsla met broccoli. Maar wintergroente knolselderij met zomergroente tomaat dat gaat me dan net te ver. Ook in het recept van de Open koolpakketjes met zoete aardappel wordt broccoli binnengesmokkeld, of is het toch, net zoals het merendeel van de combinaties wel seizoensverantwoord? (Het antwoord vind je bij het recept!) 

Eten naar je bloedgroep?
Maar er staat ook nog iets anders in dat mijn aandacht trok. Een bloedgroepentabel. De gedachte hierachter is dat sommige ingrediënten beter bij mensen met de ene bloedgroep passen dan bij mensen van een andere bloedgroep. Gelukkig zijn sommige groenten voor iedereen goed, anders wordt het wel heel lastig met het seizoen eten als je huishouden uit mensen met verschillende bloedgroepen bestaat.

In 12 Maanden groenten vind je vooral groentengerechten, waarmee het zeer geschikt is voor vegetariërs, ik zie zo snel geen recept met vlees of vis. Minpuntje is dat er geen suggesties worden gedaan om de gerechtjes tot een volwaardige maaltijd (met ook pasta, rijst, aardappel, etc) te maken. Tweede minpuntje is het ontbreken van een index om de groenten ook in andere recepten terug te vinden.

boek: 12 maanden groenten – Hilde Demurie – Davidsfonds – isbn: 9789058267740
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Open koolpakketjes met zoete aardappel
Lees ook:Koken uit de moestuin
Lees ook:Opgeven voor Wie is de Chef?
Lees ook:Vergeten groenten in de supermarkt
Lees ook:Kookboek Groente

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Kookboek 12 Maanden groenten

 1. Herna

  Edith, kun je mij vertellen waarom je in ghee moet koken? Ik ben even in een “”India kookperiode”. En daar wordt ghee veel gebruikt. Ik heb hier wel een blikje zien staan maar het is erg duur,daarom gebruik ik gewone olijfolie.

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Ghee is een soort geklaarde boter, dus boter waar geen water (normaal ong 20% van de boter) meer in zit en dus een hogere temperatuur kan bereiken. Nog altijd lager dan de meeste olieën trouwens.
  Ghee zal ook een andere smaak geven aan je gerecht dan olie, maar veel ervaring heb ik ook niet met Ghee. Ik moet nog steeds eens een Indiaase periode krijgen ;-) . Ik zal morgen ook nog wel even kijken in dit kookboek kijken. Herinnner me gerust!

    /   Reply  / 
 3. Herna

  Bedankt voor je uitleg. Ik weet dat de Tibetanen ook overwegend met Ghee koken (staat ook in mijn Tibetaanse kookboek). Ik zal toch maar een blikje kopen want ik wil weten wat voor verschil aan smaak er is. Ik laat het je wel weten na mijn experiment!

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn Auteur

  Ik heb nog even in het betreffende boekje gekeken, maar daarin wordt alleen maar uitgelegd dat je Ghee zelf kunt maken door boter op laag vuur te laten smelten en 3/4 uur te laten staan, totdat de vaste bestanddelen uit de boter bruin worden. Dan moet je het nog in een kaasdoek laten uitlekken. Het zou je gerecht iets zoeter doen smaken.
  In het nieuwe boekje van Johannes van Dam staat dat hij het gebruikt om zijn biefstuk in te bakken.

    /   Reply  / 
 5. Herna

  @Edith, bedankt voor de uitleg. Ga het beslist proberen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>