Mevrouw Kookboek uit Iran

mevrouw kookboek uit iranDegenen die hier al langer meelezen, weten dat ik een zwak heb voor bijzondere kookboeken. Dankzij Twitter ontdekte ik Mevrouw Kookboek uit Iran, en die valt zeker in deze categorie. Zoals de titel al zegt, dit is een kookboek over de Iraanse keuken. En denk maar niet dat alle recepten uit de Perzische keuken er in staan, dat zou een kookboek van Amsterdam tot Parijs opleveren. Er zouden alleen al van soep zo’n 12 duizend recepten bestaan!

Maar met de 256 pagina’s krijg je zeker een aardige indruk van de Iraanse keuken. 

Eetgewoonten
Van de Iraanse keuken weet ik dat deze op oeroude tradities stamt. Perzië, het vroegere Iran, kent een rijke culturele en ook culinaire historie. Het Mevrouw kookboek uit Iran begint met een reeks aan culinaire gewoonten en gebruiken. Als gastheer of -vrouw begin jij met eten. En je eet door tot iedereen klaar is. Je onderhoudt iedereen aan tafel met leuke en aangename onderwerpen, en bedenkt intussen goed dat eten meer dan alleen je maag voeden. “Het is niet belangrijk wat gij eet, maar het is belangrijk met wie gij eet!”, aldus één van de geboden uit het voorwoord.

Mevrouw kookboek uit Iran
De titel vond ik wat curieus, dus stuurde ik de uitgeverij een e-mailtje hierover. En kreeg dit als antwoord: “een beetje vreemd is niet zo vreemd maar valt wel op.  De titel is als eerbetoon aan een kookboek.”. Daarop sloeg ik maar eens aan het bladeren. Na de soepen lees je over geroosterd vlees (kebabs) en gehaktballen met diverse vullingen. Rijsttafels kennen ze ook in Iran, en allerlei soorten groenten worden erin verwerkt. Stoofpotjes, zoals deze met rundvlees en aubergine, en daarna nagerechten besluiten dit kookboekje.

Het kookboek is vooral geschikt voor ervaren koks, die wel raad weten met de soms wat vage en summiere aanwijzingen. Om die tot een lekker gerecht om te kunnen zetten, heb je wel wat culinaire bagage nodig.  Zij kunnen Mevrouw kookboek uit Iran goed gebruiken om inspiratie op te doen en in hun eigen keuken aan de slag te gaan. Met wat meer informatie over de gerechten (over hun herkomst en wanneer ze gegeten worden bijvoorbeeld) en iets duidelijkere aanwijzingen was Mevrouw Kookboek uit Iran leuk geweest voor een groter publiek. En dat is een gemiste kans, want de gerechten zijn verrassend en laten je met bijzondere smaakcombinaties kennis maken.

kookboek: Mevrouw Kookboek uit Iran – Ali Soleimani – isbn: 9789078660149 - hier te bestellen

Lees ook:Iran zien, ruiken en proeven tijdens Cinema Culinair
Lees ook:Recept Iraans stoofpotje met rundvlees en aubergines
Lees ook:De musthaves voor een ultieme keuken
Lees ook:Kijk ik Kook! Kookboek voor mensen met een verstandelijke beperking.
Lees ook:Home Made Winter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>