Argentinisima

Het was een bijzonder moment, om het kookboek Argentinisima eindelijk in handen te hebben.Vorig jaar rond deze tijd leerde ik de auteur Carola Verschoor de Berkhout kennen en nu ligt het resultaat van onze samenwerking naast me.

Carola begon een paar jaar geleden aan Argentinisima. Tijdens de zwangerschap van haar zoon kreeg ze heimwee naar haar Argentijnse roots en ging ze weer de recepten koken die ze in haar jeugd van haar oma’s had leren maken. De recepten uit deze oude kookschriftjes vormden de basis voor dit prachtboek over de Argentijnse keuken.

Een heel smakelijke keuken, kan ik wel zeggen, die echt wel meer is dan vlees, vlees of vlees.

Zes verschillende regio’s 
Want daar staat de Argentijnse keuken toch wel het meest bekend om: rundvlees van de grill. En natuurlijkvertelt Carola daarover in Argentinisima, maar de keuken heeft zoveel meer te bieden. Dus neemt Carola Verschoor de Berkhout ons in Argentinisima mee op een culinaire ontdekkingstocht door Argentinië. In het Noorden zijn pompoen, mais en zoete aardappel favoriet, die de oorspronkelijke bewoners al kenden. In de Mesopotamia zijn fruit en kip favoriet, terwijl op de wereldberoemde Pampa’s de vleeskoeien scharrelen. In Centraal-Argentinië worden de koeien voor de zuivel gehouden. Meer naar het zuiden, in Cuyo, worden de lekkerste wijnen gemaakt, en in het prachtige Patagonië eten we vis en heel veel vers fruit.

Van salades en soepen, hartige taarten en lekkere empanada’s, Spaanse en Italiaanse klassiekers in een Argentijns jasje, bijzondere vleesgerechten, ook van de grill, heerlijke taarten en gebak (denk aan dulce de leche!), zoete toetjes, het staat allemaal in Argentinisima.

Liefde en passie
Het mooie aan Argentinisima is dat het laat zien hoe de Argentijnse keuken ontstaan is. Van de ingrediënten en gerechten die de vroege bewoners al kenden, via de vele immigranten met name uit Spanje en Italië, naar de hedendaagse mix van familierecepten en nieuwe ontdekkingen. Maar vergeet vooral niet te genieten, van het eten en van elkaar. Dat is echt de boodschap die de Argentijnen via hun tafel aan hun kinderen overbrengen.

En mijn bescheiden rol in dit geheel was het redigeren van de tekst en de recepten. Tijdens het werk begonnen mijn smaakpapillen al te werken en kon ik de gerechten bijna letterlijk proeven. Ik hoop van harte dat jullie dat ook hebben als je Argentinisima leest!

boek: Argentinisima – Carola Verschoor de Berkhout – Karakter – isbn: 9789061128298 – te koop bij bruna
Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Druiven die niet te eten zijn
Lees ook:Recept Empanada’s
Lees ook:Recept Kippenpoten van de grill
Lees ook:Vegetarische week op koken.blog
Lees ook:Chez Rachel Khoo

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Argentinisima

 1. Carola

  Gracias. Het was een ware genoegen om met jou samen te werken!!

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Dank je, Carola. Ik vond het ook een super samenwerking!

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Recept Saffraanperencarpaccio | Koken

 4. Pingback: Druiven die niet te eten zijn | Koken

 5. Pingback: Koken.blog-kookboeken top 4 | Koken

 6. Pingback: Koken in 2012 – deel II | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>