Bier op het menu

Een verrassend kookboek - En je kunt het hier op koken.blog.nl winnen! Zie hieronder. - vind ik Bier op het menu. In dit kookboek wordt geen wijn bij de gerechten voorgeschreven, maar bier! Na een wijnsommelier en onlangs ook een theesommelier moet je in het vervolg niet raar opkijken als je in het restaurant door een biersommelier, ja daar zijn opleidingen voor, geadviseerd wordt.

Goed, zo’n vaart zal het wel niet lopen, maar het idee is eigenlijk niet zo gek.  Ik ga er wel in mee, als de auteur Ben Vinken stelt “Wijn is trouwens een minder complexe drank bier. Het zijn tenslotte enkel gegiste druiven. Bier bestaat uit vier ingrediënten: water, mout, gist en hop. … Bovendien is het zo verscheiden dat het bij alles kan passen. Onderzoekers hebben duizenden natuurlijke aromatische compenten gevonden in bier.”. En zo gaat hij nog wel even door met zijn betoog waarom we ook bier bij het eten kunnen drinken. Maar dan geen gewoon pilsje natuurlijk.

Nee, Ben Vinken is een Belg die trots is op de ruim 400 speciaalbieren die het land kent. En die mogen wel wat meer promotie gebruiken. En zo kwam hij op het idee om bier en spijs-combinaties te gaan uitwerken. Met als gevolg dat er twee biersommeliersopleidingen zijn, er een succesvolle tv-serie over bier en spijs was, en er nu dit kookboek ligt.

In 11 hoofdstukken worden de verschillende bieren, van geuze tot bruin en van blond tot brut – ja, ik kende sommige ‘soorten’ ook niet – uitgewerkt. Na een korte beschrijving van het type bier wordt een selectie van bieren besproken. En natuurlijk worden daarbij de lekkerste recepten niet vergeten. En mijn favoriete biertje en dat is niet alleen vanwege het glas, Pauwel Kwak, staat er ook in. Het zou heerlijk zijn met een tartaar van kalfsrug met gekaramelliseerde paling en een fris slaatje. Maar zonnetje en een fijn terras vind ik ook prima combinatie bij dit heerlijke bier .

Wil je Bier op het menu winnen? Kijk dan hier wat je daarvoor moet doen!

boek: Bier op het menu – Ben Vinken – Lannoo – isbn: 9789020985412- te koop bij Bruna

Lees ook:Win het kookboek Bier op het menu!
Lees ook:Het kan nog steeds!
Lees ook:En de winnaar is…
Lees ook:Bier Gastonomie
Lees ook:Jong bier in oude vaten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bier op het menu

  1. Pingback: Het kan nog steeds! | Koken

  2. Pingback: Laatste kans: WIN het boek | Bier

  3. Pingback: En de winnaar is… | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>