Sneeuwvlokken & Haardvuur

Met het stormachtige weer van de afgelopen dagen krijg ik echt zin om lekker stevige en winterse gerechten te koken. Maar goed, hoe doe je nu inspiratie op voor lekkere winterse recepten? In snert en stamppotten heb je vast net als ik ook niet iedere dag zin.

Probeer dan eens het kookboek Sneeuwvlokken & Haardvuur van Jane Lawson. Deze Australische die daar aan de andere kant van de wereld alleen maar kan dromen van een witte kerst, liet zich inspireren door de (ijs)koude Noord- en Oost-Europese keukens, en heeft toch een prachtig boek gemaakt.  

Letterlijk, want het is een prachtig kookboek vormgegeven. Op grote witte pagina’s staan de recepten met daarnaast paginagrote foto’s. Van de gerechten, maarook sfeerbeelden vol winterse taferelen. Het is dan ook dat Sneeuwvlokken & Haardvuur een ondertitel hebben die vertelt dat er 115 hartverwarmende gerechten in staan, want het is meer een lifestyleboek, dan een typisch kookboek. Nu is dat tegenwoordig niet zo bijzonder, maar dit boek springt er echt nog eens uit.

En kunnen we er dan ook nog uit koken?
Dat is natuurlijk wel de bedoeling. Veel gerechten klinken smakelijk en maken dat je zin krijgt om de keuken in te gaan. Wat denk je van deze Geroosterde korianderkip met walnotensaus, of deze Borlotti-kastanjesoep met sint-jakobsschelpen en peterselieolie, of deze Ossenhaas met foie gras, kruidige chocoladesaus en haricots verts met vanille, die doen je toch gewoon watertanden? Deze gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus vormen het voorbeeld dat er ook ‘eenvoudige’ recepten in Sneeuwvlokken & Haardvuur staan.

Overdonderd of dromen?
Maar ik kan me voorstellen dat je een beetje overdonderd raakt van de uitgebreide receptuur en lange ingredientenlijsten. Je moet er al echt voor gaan zitten om de recepten alleen maar te lezen. Maar dat blijf je dan wel even doen, zoveel inspirerende recepten staan in het boek. In 4 hoofdstukken ga je van gerechten onder het kopje ‘Brr… koud buiten!’ (het hoofdstuk begint met kroketten!), ‘Door en door warm’, om dan door te stomen naar steeds gecompliceerdere en luxere gerechten zoals in ‘Bont en diamant’ en het boek eindigt met ‘Dreaming of a white Christmas’. Naar mijn bescheiden mening is Sneeuwvlokken & Haardvuur een heerlijk kookboek om bij weg te dromen over al die etentjes met kaarsen en de open haard aan voor je familie en vrienden die je nog wilt gaan geven.  

Sneeuwvlokken & Haardvuur – Jane Lawson – Van Dishoeck  – isbn: 9789047510208

Lees ook:Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus
Lees ook:Alles over specerijen
Lees ook:Kookboek A table – Jane Webster
Lees ook:Nigella Lawson in College Tour
Lees ook:Recept Watermeloensalade met feta en gegrilde garnalen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Sneeuwvlokken & Haardvuur

  1. Pingback: Genomineerden Kookboek van het jaar 2010 | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>