Vegetarisch basiskookboek

Er zijn van die kookboeken die je altijd in je boekenkast moet hebben. Een goed vegetarisch basiskookboek is er daar 1 van. Begin dit jaar kwam De Dikke Vegetarier uit, waar ook de meest doorgewinterde vega zijn of haar lol mee op kon.

Maar nu is er ook het Vegetarisch Basiskookboek van Sonja van de Rhoer, die beginnelingen niet zal afschrikken. Noch diegenen die af en toe eens een dagje zonder vlees willen eten, of mensen die wel eens iemand te eten krijgt die vegetarier is.  

De pot op!
Na wat nuttige informatie over waarom eiwitten, ijzer en vitamine B belangrijke begrippen zijn voor mensen die minder vlees willen eten volgen wat  tips voor de gezamelijke maaltijd van vegetariers en vleeseters. Want het zou je maar gebeuren, dat je vegetarisch wilt koken en er iemand aanschuift die perse vlees of vis wilt eten. Wat doe je dan? Ik zou zeggen dat ie (want het zal toch vaak een man zijn, denk je ook niet?) de pot op kan en gewoon maar moet eten wat de pot schaft, maar Sonja van de Rhoer blijft rustig en geeft eenvoudige maar nuttige adviezen.

De hele dag vegetarisch
En voor als je je afvroeg wat je buiten zoetigheid en kaas voor andere vegetarische broodsmeersels hebt, dan heeft Sonja van de Rhoer ook veel tips voor je. Verder bevat het boek de gebruikelijke vegetarische gerechten zoals soepen, salades, hartige taarten en ovenschotels, maar je vindt er ook tips voor op en bij de barbecue bijvoorbeeld in. Ook usual suspects als de gebakken kaasplak vind je terug in het boek, maar dan van geitenkaas en met een druivenchutney. Klinkt goed!

Vega in de winter
In de zomer is het eten van een salade of alleen wat groenten soms gewoon genoeg. Maar in de winter wil je toch stevige kost, en veel van de groenten die dan goed beschikbaar zijn (knollen en wortels) hebben ongeveer dezelfde structuur waardoor varieren best lastig is. Een stukje vlees aan de maaltijd toevoegen is dan wel erg makkelijk. Tenminste, ik vind zelf de winter het lastigste seizoen om vegetarisch te eten. Hoe denk jij hier over? 
Maar in het Vegetarisch Basiskookboek  staan ook flink wat winterse vega-recepten. Naast ieder recept staat een duiding bij het recept in welk seizoen het gerecht het beste past. Ondanks de tomaten krijgt deze vegetarische boerenkoolstamppot wel het advies ‘winter’ mee. Achterin het boek volgt nog een groenten- en fruitkalender.

Helaas staan er geen lekkermakende foto’s van de gerechten in, zodat je je alleen kunt laten inspireren door tekst en de algemene foto’s van ingredienten. Het boek is verder rustig vormgegeven, hetgeen recht doet aan de inhoud. En bij nader inzien, in dit boek zal ook een ervaren vegetarier nieuwe ideeen op kunnen doen.

Vegetarisch basiskookboek – Sonja van de Rhoer - Van Dishoeck – isbn 978904751000

Lees ook:Recept Vegetarische boerenkool met ui, tomaat en kaas
Lees ook:Recept: vegetarische boerenkool met ui, tomaat en kaas
Lees ook:De dikke en de dunne (vegetarier)
Lees ook:De Vegetarier is online
Lees ook:Wakker Dier Verrukkelijk Vegetarisch kookboek voor mannen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vegetarisch basiskookboek

  1. petradehamer

    Ja dat is wel zo, dat het in de winter wat lastiger is, maar dat komt ook omdat ik een groot fan van de ordinaire stamppot ben. En daar moet worst bij. En ‘s zomers ben ik met een salade al een heel tevreden vega vrouw!

    Eigenlijk moet je in de winter wat meer oosters eten dus, of lekker veel Italiaans met bliktomaat. Want van alleen die aardappels word je op een gegeven moment ook te rond. De herfst daarentegen heeft wel weer fijne groenten… nou ja.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Recept Tajine met zoete aardappel en kikkererwten | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>