Artacucina 2

Als je de luxe hebt om zoveel kookboeken door je handen te mogen laten gaan als ik, dan is het soms lastig om ieder boek even onvooroordeeld te bekijken. Gister kreeg ik op Manuscripta onverwachts een nieuw boek in mijn handen gedrukt en vanwege de verrassing hiervan ging mijn hart toch wat sneller kloppen. Daar gaat je neutrale blik!

Maar gelukkig is het ook echt een boek om enthousiast over te zijn. Ik denk soms wel eens dat ze maar wat verzinnen om een kookboek mee te‘spicen’ , maar in dit geval vind ik het ook echt een leuk idee om kunst aan gerechten te koppelen. Artecucina is zelfs alweer het tweede boek van de kunstgalarie ArtAcasa in Amsterdam waarin de kunstenaars en mensen rondom de galerie samenwerken om dit mooie boekje te maken.

Van alles wat
En zo word je in het boek losgelaten. Van een schilderij van 5 exotische dames aan tafel met een recept van pilav met gamba’s en langoustine naar een schilderij van doeken dat een grote afwas voorstelt. Hierbij komt het favoriete kinderrecept van de kunstenaar, lammetjespap. En daartussen vind je portretten, stillevens, afbeeldingen van dieren (een eekhoorntje bij dit gerecht voor Coquilles met eekhoorntjesbrood en hazelnoten), veel gerechten of afbeeldingen van eters, maar ook keramiek en porcelein bieden inspiratie voor lekkere gerechten. Een lijn zit er niet in en daarmee is Artecucina een fijn bladerboek. Gelukkig hebben ze er wel aan gedacht om achterin een lijst met recepten, en de kunstwerken, op te nemen, zodat je dat ene lekkere gerecht wel terug kunt vinden.

De koppeling van kunst en gerecht
Naast het kunstwerk en het recept staat er soms een persoonlijke notitie van de kunstenaar en/of receptenschrijver bij. Hierdoor gaat Artecucina toch een beetje meer leven en begrijp je waarom dat ene recept aan dat kunstwerk is gekoppeld. Al is het vaak een herinnering van de kunstenaar die los van het kunstwerk staat die beschreven wordt. En hierop aansluitend vind ik het ook wel jammer dat er niet meer uitgelegd wordt over het kunstwerk of de kunstenaar. Al is dat ook weer niet onoverkomelijk, omdat veel van de afgebeelde kunst dankzij de titel al duidelijk genoeg is. Maar, dat moet ik niet vergeten te zeggen, de kunst in Artecucina is leuk, kleurrijk, inspirerend en je kunt er nog lekker bij eten ook! Dubbelop genieten dus met Artecucina 2!

Artacucina – ArtacasaScriptum – isbn 9789055946853 – Koop dit boek bij BOL.com

—————————————————————————————————————

Lees ook:Ruud de Wild schildert ketchup
Lees ook:kunst in de keuken
Lees ook:Recept Coquilles met eekhoorntjesbrood en hazelnoot
Lees ook:Kookboek: De kunst van het koken
Lees ook:Het favoriete gerecht van Salvador Dali

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>