Dit zijn ECHT de nieuwste kookboeken van 2009!

Welke culinaire boeken kan je het komende najaar verwachten? Koken.blog.nl ging vandaag naar de persdag van Manuscripta en zag voorproefjes van veel nieuwe uitgaven. Wat opviel was dat er veel boeken voor kinderen zullen verschijnen. Dat is niet zo vreemd aangezien het thema van de kinderboekenweek dit jaar ‘Aan tafel’ zal zijn. Ook zullen er weer een aantal bekenden een nieuw kookboek uitgeven en verschijnen er ook een paar lekkere leesboeken. 

Kinderboekenweekthema Aan Tafel
Laten we beginnen met de kinderboeken. Vorige week werd het boek Keet Smakelijk uitgebracht, in eigen beheer, dus de makers waren niet present op Manuscripta. Maar is zeker een boek dat het vermelden waard is. Van en met Vera de Muis, Otje en Hoe overleef ik .. komt een kinderkookboek uit. (Koken met) Karin Luiten is actief op het kinderfront en ook eetontwerpster Marije Vogelzang waagt zich aan een boek dat geheel gewijd zal zijn aan de broodtrommel. Weet wat je eet is ook een leuke titel met achtergronden over eten voor kinderen vanaf 9 jaar. Piere Wind kan met zijn smaaklessen niet achterblijven en brengt een kinderkookscheurkalender uit.

Bekende namen en series
Zoals het afgelopen decennium gebruikelijk was zal ook Jamie Oliver met een nieuw boek komen in de maand oktober. Hiervoor ging hij op culinaire ontdekkingsreis door de Verenigde Staten. Of ze daar een beetje lekker kunnen eten? Dat zullen we zien! Ook Herman den Blijker laat weer van zich horen en presenteert Altijd Trek. Amerika’s bekendste foodblogster Pim Techamuanvivit brengt haar eerste boek, Het handboek van een superfoodie, uit, dus zij zal binnenkort ook hier niet over straat kunnen. De Nederlandse koks Pascal Jalhay proeft, en Mohamed El Harouchi presenteert zijn visie op de Franse keuken. Ook Antonio Carlucci gaat in de herhaling en komt evenals het River Cafe komt met een nieuw boek.

Verantwoord
Degenen die de Kitchen-pitch via Twitter hebben gevolgd hebben het al gemerkt: er komen een aantal vegetarische kookboeken aan. Ecofabulous is zelfs helemaal veganistisch, maar ook de dames op hoge hakken in de keuken doen af en toe een dagje zonder vlees of vis. Puur! eten is een nieuwe duurzame culinaire gids, en ook de ANWB gaat met het Boer zoekt vrouw het veld in op zoek naar groenten en fruit.

En deze lijst kan ik nog veel langer maken. Want de Chinese keuken gaat ontdekt worden, de Italiaanse keuken blijft en daarnaast verschijnen nog allerlei andere mooie, interessante en bovenal lekkere boeken. Reden genoeg om Koken.blog.nl in de gaten te blijven houden dus!

Oja, op wijnkronieken kan je morgen alles lezen over de boeken over wijn die uitgegeven zullen worden!

——————————————————————————————————

Lees ook:Heel veel nieuwe kookboeken komend najaar
Lees ook:Duizenden kookboeken in tranen?
Lees ook:Dit zijn de nieuwste kookboeken van 2009!
Lees ook:Kookboek van het Jaar-verkiezing
Lees ook:Koken uit kookboeken

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Dit zijn ECHT de nieuwste kookboeken van 2009!

 1. (Koken met) Karin

  Hoi Edith, jammer dat ik je gemist heb, ik was er gisteren, al kokend uit mijn nieuwe boek (dat overigens Lekker Opscheppen heet, zie http://www.lekkeropscheppen.nl) met mijn buurmeisje. Altijd weer grappig om te zien hoe je de hele ochtend in de keuken staat om hapjes te maken, die door het publiek vervolgens in twee seconden worden verzwolgen. Enfin, kennelijk waren ze lekker ;-)

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Ja, ik zei al tegen Mariella (wijnkronieken) dat het jammer was dat je er vandaag niet was. Ik ga trouwens je uitgever gelijk even emailen over Lekker Opscheppen, ik ben benieuwd!

    /   Reply  / 
 3. Jacinta Bokma

  Hoi Edith,

  Heb nóg een boek van een BN-er dat volgende week uitkomt: Krachtvoer van Antoinette Hertsenberg. En het past ook nog in de categorie ‘vegetarisch eten’ en ‘kinderen’. Samen met de bekende illustrator Len Munnik heeft Antoinette een prachtig prentenboek gemaakt. Een verhaal over de kracht van een zaadje dat tot een grote boom uitgroeit. Als Klaas op zijn verjaardag vegetarische loempiaatjes uitdeelt krijgt hij allerlei vragen. Zijn oma weet de antwoorden. Een integer en vrolijk voorleesboek voor een mooie(re) wereld.

  Lezers van deVegetarier krijgen -als ze nu bestellen- een persoonlijk door Antoinette en Len gesigneerd exemplaar!

  Hartelijke groet,
  Jacinta Bokma

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Artacucina 2 | Koken

 5. Edith Dourleijn Auteur

  Ha Jacintha, inderdaad! Maar die stond niet op mijn lijstje, omdat ik bij Karakter toevallig niemand gesproken had! Ze waren druk! Leuke actie doen jullie met het boek, ik ben er benieuwd naar!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>