Winifreds kruidenwaaier

Ze is de Vlaamse Klazina uit Zalk, en weet alles van kruiden: Winifred van Killegem. Ze schreef tal van boeken over kruiden en hun werking. En nu heeft ze een handige kruidenwaaier gemaakt. Daarin worden bekende en minder bekende combinaties van kruiden met groenten, vlees en vis gegeven.

Ideaal voor de koks die van experimenteren houden, maar nog niet zo goed weten welke kruiden en specerijen je nu het beste in welk type gerecht of bij welke ingredienten kunt inzetten.  

Indeling
Winifreds kruidenwaaier
is ingedeeld naar zowel soorten gerechten als ingrediënten. Na de soepen komen de groenten, die weer gevolgd worden door stamppotten. Ja, ook die kan je met allerlei kruiden en specerijen ‘opleuken’. Wat dacht je van salie bij de zuurkool? Daarna is het de beurt aan de sauzen. Dan draai je de kruidenwaaier om, en krijg je achtereenvolgens tips voor visgerechten, vleesgerechten, wild en gevolgelte, kaas en eieren om tenslotte uit te komen bij aardappelen en granen en desserts en drankjes als laatste.

Veel tips
Op ieder blad staan meerdere tips. Zo kan je lezen dat bloemkool goed samengaat met nootmuskaat. Dat wisten we al, maar Winifred komt ook met de tip om eens kruizemunt of oregano bij je bloemkool te combineren. Bij aardappel kan volgens haar alles, terwijl je eieren bij voorkeur combineert met mosterdzaad, nootmuskaat, peterselie en (mijn eigen favoriet) tijm. En zo gaat het maar door.

Ook staat op ieder blad een tip over het gebruik van een kruid of specerij, de smaak, de beste vervanger of de houdbaarheid ervan. Enige minpuntje dat ik kon ontdekken was dat ze geen onderscheid maakt tussen korianderzaad en het blad, terwijl dat wel degelijk essentieel kan zijn!

Winifreds kruidenwaaier – Winifred van Killegem – Davidsfonds – isbn 9789058266323

Koop dit boek bij BOL.com

——————————————————————————————————

Lees ook:Recept Curry met bloemkool
Lees ook:Recept Couscous van bloemkool
Lees ook:Dé kookboeken voor dit najaar
Lees ook:Recept Gekruide Indonesische bloemkool
Lees ook:Recept met het blad van radijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “Winifreds kruidenwaaier

  1. Marianne

    Ik ben het boekje Winnifred kookt met stevia aan het lezen. Ze gebruikt de kookmaat kl. Ik heb geen idee wat ze daarmee bedoelt

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>