Kasteel Engelenburg

Culinaire boeken, je hebt ze in alle soorten en maten, dat heb ik je de afgelopen tijd wel laten zien, hier op koken.blog (en kijk anders hier even). Er zijn boeken met alleen maar recepten, boeken waarvan je kunt leren, boeken waarin het heerlijk wegbladeren is, boeken om te lezen, boeken waarin een chef-kok zich van zijn beste culinaire kant laat zien en je hebt nog boeken hors categorie. Het boek waarmee ik je vandaag laat kennismaken valt in die laatste categorie en dat is Kasteel Engelenburg, geschreven door Onno Kleyn.

Kasteel Engelenburg
In het boek Kasteel Engelenburg in de vier seizoenen, maak je kennis met dit hotel-restaurant uit Brummen, dat in de driehoek Arnhem-Apeldoorn-Zutphen ligt. Al in de 8e eeuw stond er een stenen gebouw op deze plaats, dat is te zien aan dikke balken in de kelder. Daarna volgden er diverse gebouwen, tot in het begin van de 17e eeuw het huidige kasteel werd gebouwd. En sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is het een hotel.

De vier seizoenen
In het boek wordt naast de geschiedenis van het kasteel ook de vier seizoenen beschreven. Op een landgoed als deze kan je daar niet omheen en dat vind je ook terug in de keuken. Dus geven de chefs van het restaurant per seizoen een aantal recepten weg. De lente komt er het bekaaist vanaf met een paar ontbijt- of lunch-gerechtjes. In de zomer wordt o.a. een prachtig tarbot met pasta gerecht geserveerd met een frambozentaartje toe, in herfst eten we coquilles met een topinambour-hazelnotensaus en wild als hoofdmaaltijd, om in de winter te genieten van feestelijke gerechten als deze dun gesneden ossenhaas en de gebakken ganzenlever  met gekaramelliseerde appel en rode biet. Het zijn er niet veel, recepten in het boek, maar ze prikkelen zo vanaf de foto en de beschrijving van het recept wel al mijn smaakpapillen.

Het boek
In het boek wordt het kasteel, het landgoed en alle belangrijke zaken die het hotel-restaurant helemaal àf maken uitgebreid beschreven. Maar dat wel op de bekende lichtvoetige maar altijd informatieve wijze die we kennen van Onno Kleyn. Hij geeft in zijn voorwoord (er staan er in totaal 4 in!) eerlijk toe dat hij niet zo veel zin had in deze opdracht: de tekst schrijven van een boek over een hem nog onbekend kasteel. Maar hij heeft zich laten overtuigen door het kasteel zelf, het eten, de omgeving, maar vooral door de mensen die er samen een mooie plek van maken.
Na de inleiding over de geschiedenis en de naam van Kasteel Engelenburg, volgen vier hoofdstukken waarin het kasteel beschreven wordt. Dat kunnen de specialiteiten van het hotel en restaurant (de kaas, de wijn, de whisky) betreffen, maar ook de golfbaan, het landgoed en de tuin en andere zaken die het plaatje van een prachtig hotel-restaurant vervolmaken. Onno Kleyn schuwt niet om oude kinderliedjes en polls op internet te gebruiken ter verlevendiging van zijn verhaal.

Een echt receptenboek is het niet. Een echt leesboek ook niet. Maar je kunt er wel heerlijk mee wegdromen als een bezoekje aan Kasteel Engelenburg er even niet in zit, mede ook dankzij de mooie plaatjes van fotograaf Philippe Debeerst.

Onno Kleyn – Kasteel Engelenburg – Terra Lanno – isbn: 9789020976779
Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Het Vermakelijk Landleven
Lees ook:Recept Ossenhaas-carpaccio met anijszwammen en sjalottenvinaigrette
Lees ook:Culinair reiswoordenboek
Lees ook:Lunchen met Onno Kleyn
Lees ook:Leren schrijven over eten en drinken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>