Gastblog door Mariska Pinxt, trotse eigenaresse van Pinkie Patisserie
Soms voel je iets opkomen, een onbestemd gevoel in je lijf, iets dat eruit wil. Dat had ik dus vandaag, de ‘urge’ om van me te laten horen. Ik ben niet zo bescheiden dus ik durf dat best te zeggen. Dit in tegenstelling tot mijn eigen kabouter (1.68, even voor het beeld) die niet zo de behoefte heeft om zich overal zichtbaar te maken, maar die wel de behoefte heeft om zijn passie te delen en vooral te laten proeven. Ik proef ook graag van zijn passie, al staat daar dan wel tegenover dat ik elk jaar opnieuw 10 kilo moet afvallen, wil ik er nog een beetje appetijtelijk uitzien voor mijn husband.
Pinkie Patisserie
Kleine uitleg, sinds 2 jaar zijn wij de trotse eigenaar van een kleine winkel in Eindhoven ‘Pinkie Patisserie’. Daar maken en verkopen we alles op het gebied van ZOET. Met het grote verschil dat ik vooral praat over dat wat Ruud maakt en zo vullen wij elkaar prima aan (en met enige regelmaat knalt er ook weleens een deur, ach!) Ik zou een boek kunnen schrijven over de reden waarom mensen een taart bij ons kopen. Natuurlijk zijn niet alle verhalen even bijzonder maar soms zitten er pareltjes bij die verteld moeten worden. Waaronder het verhaal van lieve Joke.
Bijzondere borstentaart
Joke had borstkanker en kreeg daarvoor een chemokuur, ik geloof 10 stuks. En na elke chemokuur kwam Joke met een andere vriendin taartjes bij ons eten. Joke was al die tijd bruisend en enthousiast. En kaal, maar prachtig. Zelden heb ik iemand gezien waarvan je meteen het gevoel hebt, jij bent ziek maar jij gaat dit overleven. Na een van haar laatste behandelingen kwam ze naar ons toe met de vraag of Ruud een ‘borstentaart’ wilde maken. Ze wilde deze taart aan haar behandelaar schenken na haar laatste chemo. Een heuse taart met tepels en al. Normaal gesproken maken wij dit soort taarten niet maar in dit geval was weigeren geen optie. Dus na haar laatste chemo kwam Joke haar borstentaart ophalen, grote roze borsten met tepels (ze vond ze wel een beetje lijken ) Wat was het een bijzonder moment. Haar laatste chemo, het laatste taartje bij ons gegeten na haar tiende kuur en kleine korte haartjes op haar hoofd die onder haar doek verstopt zaten. Toen ze wegliep riep ze nog ‘de volgende keer heb ik weer een bos’. Aankomende Dutch Design Week komt ze ons een dagje helpen. Met op haar hoofd een volle bos!
Recept: Bijzondere borstentaart
Chocoladebiscuit
- 130 g amandelpoeder
- 35 g cacoupoeder
- 9 g eidooiers
- 50 g bloemsuiker
- 1 ei
- 130g eiwit
- 55 g violetsuiker
- 150 g frambozenpuree
- 50 g bloem
- 40 g boter, gesmolten maar niet te warm
- Verwarm de over voor op 190 tot 200 C.
- Meng amandelpoeder en cacaopoeder.
- Klop het ei, eierdooiers en bloemsuiker op in het keukenapparaat tot er een blanke, lobbige massa is gevormd. Zet even apart.
- Klop vervolgens het eiwit op in het keukenapparaat tot het schuimig en wit wordt. Voeg er dan zeer geleidelijk violetsuiker aan toe.
- Meng het opgeklopte eiwit en de eiermassa voorzichtig samen met een spatel. Meng er dan met een spatel amandel en cacaopoeder door. Spatel de puree en vervolgens de bloem onder. Meng er tot slot de boter door.
- Smeer het mengsel op een bakmatje uit in een laag van 3 tot 5 mm dik.
- Schuif het matje op een bakplaat en laat minstens 5 minuten bakken, afhankelijk van de dikte.
- Schuif het bakmatje van de bakplaat.
- Leg een matje op de biscuit en draai om. Laat afkoelen, snij er de gewenste vorm uit.
Bosvruchtenmousse
- 150 g bosvruchtenpuree
- 90 g room
- 75 g violetsuiker
- 5 g gelatine geweekt in water
- 325 g melkchocolade
- 350 g room, lobbig geklopt
- 3 eetlepels cabernet-sauvignonazijn
- Verwarm de bosvruchtenpuree in een pan. Voeg hier room , violetsuiker en azijn toe
- Neem de pan van het vuur en voeg er met een klopper de uitgeknepen gelatine aan toe
- Smelt de chocolade licht in de magnetron au-bain-marie. Giet hier 1/3 van de warme massa met bosvruchten op, spatel de chocolade er voorzichtig onder.
- Herhaal dit voor het tweede en derde deel tot je een egale en glanzende massa krijgt.
- Als de massa een temperatuur van 45 C heeft bereikt, spatel je er voorzichtig de room door.
- Leg de mousse in de mal en zet in de vriezer.
- Haal de mousse uit de mal als hij volledig bevroren is. Laat de mousse dan ontdooien in de koelkast.
Je vindt Pinkie Patisserie op Strijp-R, Halvemaanstraat 18a in Eindhoven. Voorproefje? Kijk eens op pinkiepatisserie.nl
Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel
Lees ook:Recept voor een ter ziele gegaan culiblad
Lees ook:Recept: Jonnies crème brûlée van limoenblad
Lees ook:Recept: Regenboogtaart
Lees ook:Recept Asperges in het toetje
Geweldig verhaal lieve Maris!
Mariska en Ruud,
Een prachtig verhaal van zeer gedreven mensen.
Ga zo door met schrijven en Ruud met heerlijk gebakjes maken.
Groetjes Marijke
Lieve mensen,
wat een verhaal en wat een taart!
Heel veel succes verder en vooral doorgaan!
X Yvonne
Lieve maris en Ruud!
Prachtig hoe jullie plekkie zo van betekenis is voor anderen.
En dat recept is fantastisch!