Sabor – een nieuw culinair magazine

Wat een lef! Om in het toch best volle schap met culibladen met een heel nieuw blad te komen. Geen spinoff van een buitenlands blad en ook geen gewoon blad vol recepten waar je doorheen bladert en zelden uit kookt. Nee, Sabor is uniek, en – als je het mij vraagt – het lezen waard. En woorden staan er genoeg in! 

Sabor is Spaans voor ‘smaak’ en ook “gewoon een mooi woord”, aldus hoofdredacteur Fermin Albert. Al als tiener droomde hij ervan om een tijdschift uit te geven en nu ligt het dan in de winkels. Dus hop, jas aan en op pad. Of eerst even verder lezen over wat er zoal in het eerste nummer staat.
 

Prachtig
Het idee voor het tijdschrift was er niet direct, maar evolueerde van een receptenmagazine tot het diepgravende en prachtig vormgegeven tijdschrift dat nu naast me ligt. Fermin Albert vertelt: “Het is organisch gegroeid, en het voelde goed om deze weg in te slaan.”. De hoofdredacteur met overduidelijk gevoel voor stijl vond het belangrijk dat de fotografie meer dan uitmuntend moest zijn.

Kennis
Maar daarmee kan je Sabor alleen als een glossy beschouwen. De verhalen gaan de diepte in en zijn tussen de 2000 en 5000 woorden lang (en dat redt zelfs Bouillon Magazine, het enige andere culi-leesblad van Nederland, niet). Over geitenvlees bijvoorbeeld, en dan lees je dat ze in Nigeria vooral dol zijn op de ogen van geiten, in Azië er allerlei geitencurry’s gemaakt worden, terwijl we in onze regio geiten alleen maar houden voor de melk (en daar weer kaas van maken).  

Inspiratie
Maar er is ook ruimte voor inspiratie. Die doe je op in het buitenland, als je op reis je onderdompelt in andere culturen. Verhalen over wijn, cocktails, buitenlandse chefs en de keuken van Hainan (een Chinese provincie tussen Vietnam en Zuid-China). Maar ook onze eigen Francois Geurds van restaurant Ivy* in Rotterdam krijgt een ereplaatsje. Evenals prachtig servies uit voorbije eeuwen.

Sabor
Dat is wetenschap en kennis, reizen en genieten en dat prachtig vormgegeven. En er staan ook nog heerlijke en maakbare recepten in. Heb je je jas al aan?

Sabor – het eerste nummer ligt nu in de winkel. In december volgt nummer 2 en in 2012 zal het zes keer per jaar verschijnen.

Lees ook:Een jaar lang werken aan kerstmenu
Lees ook:Leuke en handige apps: Sabor
Lees ook:JenT magazine, nr 3 is uit
Lees ook:Nieuw: glossy over bier
Lees ook:Foodies: nieuw kooktijdschrift

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>