Tortilla in space

Astronaut Chris Hadfield eet op zijn ruimtereis geen tubes of knijpzakjes ruimtevoer, maar bijvoorbeeld tortilla’s met pindakaas en honing. En de afwas?

Eten in de ruimte wordt om de paar maanden aangevoerd door een onbemand ruimtevaartuig. Het zijn allemaal lang houdbare of ingevroren maaltijden, die individueel zijn verpakt. De astronauten eten drie keer per dag, ze moeten hun menu voor hun vertrek al doorgeven. Geen verrassingsmenu tussen de sterren dus!

Poedersoep

Sommige maaltijden moeten nog worden bereid, bijvoorbeeld door warm water aan poedersoep toe te voegen, of, zoals astronaut Chris laat zien, de tortilla te smeren. Tortilla’s werken beter dan boterhammen, want ze kruimelen minder en ze zijn maar liefst 18 maanden houdbaar. De afwas? Geen sopje en borstel, maar schoonmaakdoekjes. Even vegen en hup, alles is weer schoon.

Voedingsadvies

Het eten is niet zomaar een onderbreking van een harde dag werken in de ruimte, het is ook belangrijk voor de gezondheid van de ruimtevaarders. Ze moeten elke dag 2.000 calorieën eten. Vanaf de aarde wordt hun menu gevolgd door experts, die zo nodig voedingsadviezen geven.

Kijk naar de video van Chris Hadfield op Chef Steps.

Lees ook:Festivalkoken: Mexicaanse tortilla’s
Lees ook:Recept Spaanse tortilla (aardappelomelet)
Lees ook:World Food Café Classics
Lees ook:Waarom Franse vrouwen niet dik worden – Het Kookboek
Lees ook:Eet eens een olifant

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>