De internationale gehaktballentest

Dat hadden we nog nooit meegemaakt, dat er thuis gesmeekt werd om niet nog meer gehaktballen. Waren ze niet lekker dan? O, jawel. Erg lekker zelfs. Maar alle smaken gehaktmix van Meatballs & Co testen in een paar weken, dat was dus hard werken. En daarvan moest de broekriem al snel wat losser ook.

Oma’s gehaktbal

Wij Nederlanders kunnen wel wat meer variatie in onze gehaktballen gebruiken. Maar van Oma’s gehaktbal moet je afblijven. Dus ontwikkelde Koninklijke Euroma (jawel, van de kruidenmixen van Jonnie Boer, dus bezig met smaak op niveau) een nieuwe range inspiratie voor gehakt en ging daarbij gelijk maar de wereld rond. Cuba, Marrakech, Vietnam, Turkije en upcoming Korea, overal werden smaken vandaan getoverd om je dagelijkse gehakt mee te spicen.

Meatloaf

Als eerste maakten we, gefascineerd door de afwijkende vorm, het Cubaanse meatloaf. Bijna geheel volgens de aanwijzingen op de verpakking klaargemaakt, kwam er een keurig gehaktbrood uit de oven en de glazing was ook perfect en lekker. Eigenwijs als we zijn smokkelden we een beetje met het recept. In plaats van het gekookte ei in het midden, stopten we gekookte groene asperges in ons gehaktbrood – want die lagen toevallig nog in de koelkast. Prima resultaat, zeker met frietjes en sla erbij.

Frisse ingrediënten

De Vietnamese balletjes vervolgens waren lekker spicy. De Turkse gehaktspiezen met sausmix voor door de yoghurt vielen ook goed in de smaak. Je proeft dat er met frisse ingrediënten is gewerkt en met zo weinig mogelijk gerommel. We riepen hulptroepen in om nog meer ballen te testen. Een collega-moeder van het schoolplein testte de Griekse balletjes op man en zoon. Het hele gezin was enthousiast: sappige balletjes met een beetje vakantiesmaak en een fris sausje. Een hippe vriend met weinig tijd om te koken was enthousiast over de Mexicaanse gehaktmix. ‘Sla erbij, tortilla eromheen. Top’.

Pittig

De ster van de mixen kwam echter uit onverwachte hoek, Korea namelijk. Voor een verjaardagsfeestje maakte ik een hele berg balletjes die heerlijk pittig waren en waarvan de Gochujangsaus helemaal spot-on was. Alle gasten bleven verlekkerd naar meer vragen. Nu hebben we nog een paar gehaktmixen (Marokkaans, Amerikaans) liggen en die gaan de komende tijd ongetwijfeld ook verorberd worden. Want dat onze culinaire fantasie op deze manier een handje geholpen wordt vinden we helemaal niet erg!

TIP: Heel verantwoord zit er geen zout in deze gehaktmixen. Er wordt een zoutstick apart bijgeleverd, zodat je zelf de hoeveelheid zout kunt bepalen. Wij hadden aan de helft van de zoutstick genoeg voor onze ballen.

De 9 varianten gehaktkruiden van Meatballs & Co zijn onder meer te vinden in het kruidenschap van Albert Heijn.

 

 

 

 

Lees ook:WK snack: Spaans-Hollandse Hapas
Lees ook:Recept De balletjes van Koningin
Lees ook:De saladeproef
Lees ook:We kunnen blijven koken!
Lees ook:Gehaktbaltang [de testkeuken]

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>