Koken op hout [de testkeuken]

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek op koken.blog.nl. Iedere vrijdag test ik een product uit. Vandaag bespreek ik een houten plank waarop je kunt koken.

Koken op hout, klinkt het gek? Is het misschien ook wel een beetje. Maar het kan zeker, en je keuken gaat er fantastisch door ruiken en je eten krijgt er een bijzondere smaak door! Ik heb het zelf gestest en de CedarWood OvenPlank geeft je gerechten net even een andere smaak. 

Wat is het?
De CedarWood OvenPlank is in feite niets minder dan een stuk hout. Indianen zouden al op cederhout hun gerechten bereiden, of ze nu vlees, vis of groenten bevatten. De plank is met de hand afgewerkt en heeft een handig geultje om eventueel lekvocht op te vangen. En hij staat ook nog eens mooi op tafel!

Hoe werkt het?
Het is heel simpel, maar je moet het even plannen. De plank laat je een uur voor gebruik onder water staan. Dan verwarm je de oven voor, met de plank erin. En je haalt de plank dan weer uit de oven, wrijft ‘m in met olijfolie op de plek waar je je gerecht gaat leggen en dan zet je de plank met het eten erop weer in de oven. Moeilijk is het dus niet.
Je kunt er vlees, vis of groenten op leggen. En het mooie is, de plank kan je meerdere keren gebruiken en is eenvoudig schoon te houden. Bekijk het filmpje hieronder, dat door Saskia Schepers met mijn droomfornuis, de Aga van Mick Stomp, is gemaakt, om te zien hoe eenvoudig het is. Helaas kan ik het je niet laten ruiken..

Ik ben om!
Ik heb de plank uitgetest en er een mooie dikke varkenskarbonade opgelegd (eerst even kort gebakken en daarna op de plank verder laten garen). Ook heb ik er parten wortel en pastinaak (met alleen wat olijfolie, tijm, peper en zout) op de plank geroosterd. Vis staat voor vanavond op het programma. De geur van het cederhout die uit je oven komt is geweldig en je proeft ‘t ook door in het gerecht zelf. Met name de pastinaak en het varkensvlees kregen extra smaak, en ik verwacht dat dat met vis ook zo zal zijn.
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat in tegenstelling tot een gewone metalen ovenplaat de houten plank geen warmte afgeeft. Grote stukken vlees garen dan niet vanaf de onderkant, waardoor ze iets meer tijd nodig zullen hebben. De kerntemperatuurmeter zal je dan ook iets onder het midden in het vlees moeten plaatsen!

Zo gebruik je de CedarWood OvenPlank in een Aga en maak je zalm met mousselinesaus (recept):

CedarWood OvenPlank, 26,50 euro, online of bij deze winkels te koop.

-

Iedere vrijdag gaat de testkeuken van koken.blog.nl open en test ik keukengerei of proef ik eetwaar. Heb of ken jij ook een product dat je door mij wilt laten testen, neem dan contact met me op.

 

Lees ook:Recept – De perfecte rosbief uit de oven
Lees ook:Kerntemperatuurmeter [de testkeuken]
Lees ook:Over datum eetclub
Lees ook:Stoofschotel van hert
Lees ook:Recept Soep met tuinkers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>