Amsterdam Symposium on the History of Food

logo-ASHF-2016Toptip voor iedereen die ook maar een beetje serieus geïnteresseerd is in food en foodcultuur: Amsterdam Symposium on the History of Food. Volgende week vindt dit symposium weer plaats bij de UvA. Serieuze kost voor elke liefhebber. Wat kun je verwachten? Geen flauwe feitenlezers hier, maar diepgaande lezingen. Lezingen waar je écht iets van opsteekt. En daar houden we van. Op naar Amsterdam dus!

Fire, Knives and Fridges
Het thema van 2016 is ‘Fire, Knives and Fridges’. Dit thema is geïnspireerd op de trend en hernieuwde interesse in traditionele kook- en conserveringstechnieken, zoals bakken en fermenteren. Maar zeker ook de innovatieve technieken zoals sous-vide koken en moleculaire gastronomie.

De inleidende lezing wordt verzorgd door prof. dr. Ruth Oldenziel, professor ‘Geschiedenis der Techniek in het bijzonder de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten’ aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het symposium wordt georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met the Amsterdam School for Culture and History van de Universiteit van Amsterdam en de onderzoeksgroep FOST (Sociale & Culturele Voedingsstudies) van de Vrije Universiteit Brussel.

Programma

Friday, 15 January 2016

09:00 – 10:00 Registration and coffee
10:00 – 10:05 Welcome Steph Scholten
10:05 – 10:15 Professor J.M. van Winter Stipend 2016
10:15 – 10:45 – Keynote lecture by Ruth Oldenziel
11:15 – 12:15 Panel 1 – Culinary Identity Formation

12:15 – 12:45 Alexandra Gaba-van Dongen: Cooking tools in paintings and engravings
12:45 – 14:00 Lunch
14:00 – 15:30 Panel 2 – Food technologies and practices : an archeological approach

16:00 – 16:30 – Mary Beaudry: Gastronomical Archaeology: Food, Mealtimes, and the Materiality Aesthetics of Dining

Saturday, 16 January 2016

9.30 – 10:30 Panel 3 – Cooking tools: usage and interpretation

11:00 – 12:30 Panel 4 – Re-interpretations of technology

12:30 – 12:45 Wrap-up Irene Zwiep

Amsterdam Symposium on the History of Food
Vrijdag 15 januari 2016, 9.00–16.30 uur
Zaterdag 16 januari 2016, 9.30–13.00 uur
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam
Kosten: E40,- (voor twee volle dagen)
Voertaal: Engels.

Meer informatie en tickets kopen? Bezoek de website

Lees ook:FireWire [de testkeuken]
Lees ook:New Food Fair in Haarlemmerstraat Amsterdam
Lees ook:Nederlands Food Film Festival
Lees ook:Japan Food Experience
Lees ook:Cookening.com ‘de AirBNB voor food’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>