Kookboekenweek van start

De Kookboekenweek, een initiatief van het CPNB, is vandaag van start gegaan. Tot en met zondag 1 november is er in de boekwinkel en bibliotheek extra aandacht voor het kookboek. Daarnaast zijn er allerlei culinaire activiteiten, zoals workshops, filmvertoningen, ontmoetingen met schrijvers van kookboeken en boekpresentaties met proeverijen.

Populariteit kookboeken toegenomen

Hoeveel kookboeken heb jij in je kast staan? Ondanks het feit dat je je inspiratie tegenwoordig ook heel makkelijk van het internet kunt halen blader ik toch het liefste door kookboeken. Het kan zijn dat ik iets met een specifiek ingrediënt wil doen of met een bepaalde keuken, maar wat de insteek ook is, de voorpret begint op het moment dat ik het eerste boek uit de kast trek op zoek naar een recept. Voor ons liefhebbers van kookboeken is het er de laatste jaren alleen maar beter op geworden, want het aantal titels is de afgelopen jaren toegenomen. Hadden we in 2010 nog keuze uit 6877 verschillende kookboekentitels, in 2014 waren dat er 9088!

Uitreiking van Het Gouden Kookboek

Een ander onderdeel van de Kookboekenweek is de bekendmaking van Het Gouden Kookboek, de prijs voor het ‘beste kookboek van de Lage Landen’. Genomineerd zijn De mijne is de beste van Filip Jans en Jurger & Sven Campens, De nomadische keuken van Raïnaraïvan Laurent Med Khellout en Liever lokaal van Annette van Ruitenberg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn. Vanavond om 17.40 uur wordt bij Tijd voor Max op NPO2 de winnaar bekendgemaakt. Voor mij zijn het op Liever Lokaal na allemaal onbekende kookboeken. En jij? Ken jij ze? Tot slot nog een leuke tip voor iedereen die graag leest over koken. In de boekwinkel en bibliotheek kun je ter gelegenheid van de Kookboekenweek een Kookboekenmagazine ophalen vol culinaire inspiratie.

UPDATE: Inmiddels is bekend dat Liever Lokaal Het Gouden Kookboek heeft gewonnen. De vakjury over het winnende kookboek: ‘Dit kookboek is een perfect basiskookboek met ingrediënten die ons land rijk is, geschikt voor alle Nederlanders. De gezonde en eerlijke recepten uit dit boek zijn origineel, beknopt en niet ingewikkeld, waarbij elk recept begint met een korte informatieve tekst. Lokale producten van het seizoen staan echt centraal in dit boek.’

Voor meer informatie: www.kookboekenweek.nu.

Lees ook:De eerste kookboeken7daagse
Lees ook:Het kookboek van het jaar is …
Lees ook:4 x 101 Gouden recepten
Lees ook:Winnaars verkiezing Kookboek van het Jaar 2012 bekend!
Lees ook:Haal meer uit je kast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>