Rubriek: Adresjes

adresjes

Proef Noord-Holland: een culinaire reisgids

Wat is Bloemendaalse gele kool? Wat maakt de Opperdoezer nou zo’n bijzonder aardappeltje? Welke ingrediënten gaan er in duivenkater? Kun je nog ergens ulevellen, perendrups en stroopsoldaatjes kopen? Hoe komt FEBO aan zijn naam? Waar kun je het lekkerste schapenijs proeven? We staan vaak niet stil bij de achtergrond van bepaalde producten. Het opeten ervan

Lees verder...

Koetjesdag!

Je zou het met dit koude weer niet geloven, maar de astronomische lente is vandaag toch echt begonnen. En dat betekent ook het begin van het boerenseizoen. Koeien mogen dan eindelijk, na vijf maanden, de stal verruilen voor het weiland. Nou ja, er is eigenlijk geen echte afgesproken datum voor het naar buiten laten gaan

Lees verder...

Lekkere adresjes in Hongkong

Het is soms moeilijk om je weg te vinden in een vreemde stad als er geen inside information voorhanden is. Zo ook in Hongkong. Ik heb al een paar adresjes verklapt (en hier), maar er is nog zo veel meer! Daarom heb ik de hulp ingeschakeld van niemand minder dan executive chef Richard Ekkebus van Restaurant Amber**. Je weet wel,

Lees verder...

17 februari: international pop-up Restaurant Day

Op zondag 17 februari is het weer international Restaurant Day, het festival voor pop-up restaurants dat vier keer per jaar gehouden wordt. Op Restaurant Day heb je de mogelijkheid om voor één dag een restaurant te openen. Door je aan te melden kunnen anderen zien waar ze langs kunnen voor een maaltijd. Zo ontdekken ook

Lees verder...

Leuke en handige Apps: Puur! Uit Eten

Wat zullen we vandaag eens eten? Waar heb je trek in? Iets biologisch, fairtrade of duurzaam? Ah, een goede keuze. Dat is niet alleen lekkerder dan de gewone variant, het is ook nog eens beter voor mens en dier. Wacht, ik kijk eerst even op mijn App Puur! Uit Eten.

Lees verder...

De culinaire ervaring van 2012 – Jasmijn volgde de lekkerste opleiding van Nederland

Onder het mom van ‘niemand is te oud om te leren’, volgde ik het afgelopen jaar de Turbo opleiding Cuisinier aan de Academie voor Gastronomie in Hoog Soeren. Bedoeld om mij te verdiepen in de culinaire wereld en mijn kennis over koken en bijbehorende technieken te verruimen. Het jaar hield voor mij in: 30 lessen

Lees verder...

Het gerecht van 2012 – Katja at geitenmelkijs

Nee, op zich niet heel erg bijzonder. Ieder kind dat is opgeroeid in Amsterdam, en misschien ook wel daarbuiten, kent het softijs van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Romig en lekker zoet. Er is bijna geen geit in te bekennen. Maar afgelopen jaar at ik geitenijs, om het maar even zo te noemen, waar wél een sterke

Lees verder...

Handen uit de mouwen in de Franse Alpen

Of ik het nou bewust doe of onbewust: ik haal altijd ontzettend veel inspiratie uit het buitenland. Zowel op persoonlijk vlak als op culinair vlak. Vreemde smaken, ingrediënten, gewoonten… In de Franse Alpen kun je deze winter helemaal losgaan bij verschillende topkoks. Bijvoorbeeld in Saint Martin de Belleville waar je bij  René en Maxime Meilleur van La

Lees verder...

Screaming Beans opent inspirerende venue!

De naam Screaming Beans kennen de Amsterdammers onder ons waarschijnlijk al als een uitstekende koffiebar in de Negen Straatjes. In het voorjaar 2012 werd Screaming Beans met haar vestiging op de Hartenstraat door Esquire zelfs uitgeroepen tot beste koffiebar van Amsterdam. Maar Screaming Beans timmerde ondertussen hard verder aan de weg en opende begin deze

Lees verder...

Yoghurt Barn

Soms krijg je van die berichten waarvan je denkt: waarom bestond dit nog niet?! Een daarvan is deze: sinds kort kun je op de Neude in Utrecht terecht voor yoghurt. Wouter en Esther Staal lanceerden een nieuw food-retail concept: Yoghurt Barn. Het is de eerste van meerdere Barns waar je kunt kiezen uit door chef-koks

Lees verder...

Oproep: Help frambozenkwekers RaspberryMaxx de winter door!

Telers van ons eten in Nederland hebben het niet makkelijk. Soms is de enige manier om te overleven alsmaar groter groeien. Maar dat kan of wil niet iedereen. Frambozenkwekers RaspberryMaxx, of Henny en Carlo zoals ik ze heb leren kennen, bedachten een ludiekere manier. Je kunt een prepaidpakket bij ze bestellen. Vol frambozenlekkers, inderdaad!  

Lees verder...

Betjeman & Barton [lekker adresje]

Lekker koken en genieten daarvan begint met goede ingrediënten en fijn keukengerei. Daarom zet ik op zondag een lekker webadresje in het zonnetje. Vandaag duiken we in de wondere wereld van de thee.Sinds 1919 bestaat het theebedrijf Betjeman & Barton in Parijs, en sinds 1992 kunnen we ook in Nederland van hun thee genieten. Tijd om eigenaresse Marion

Lees verder...

Cook & Book [lekker adresje]

Lekker koken en genieten daarvan begint met goede ingrediënten en fijn keukengerei. Daarom zet ik op zondag  een lekker webadresjein het zonnetje. En vandaag duiken we in de kookboeken. Kookboekenwinkel Cook & Book kan je in Arnhem bezoeken, maar is ook online heel actief. Je hoeft die luie stoel dus echt niet meer uit. Nou, vooruit, om

Lees verder...

Caulils [lekker adresje]

Lekker koken en genieten daarvan begint met goede ingrediënten en fijn keukengerei. Daarom zet ik op zondag  een lekker webadresje in het zonnetje. Vandaag is het een wel heel bijzondere delicatessenzaak, Caulils. Foodies op twitter kennen misschien de hastag #improvisatiediner, nou, daar is Maarten van Caulil de initiatiefnemer èn gastheer van. Hoog tijd om eens in zijn

Lees verder...

Pomme d’Or [lekker adresje]

Lekker koken en genieten daarvan begint met goede ingrediënten en fijn keukengerei. Daarom zet ik op zondag  een lekker webadresje in het zonnetje. De gouden appel, dat is de Nederlandse vertaling van de naam van Pomme d’Or, een webwinkel die gespecialiseerd is in dranken op basis van appel en peer. Met en zonder alcohol.   

Lees verder...