Buffelknuffelen op de Stoerderij

Maanden geleden ontving ik van Boska een zelfmaak-mozzarellaset. Superleuk om eens te proberen natuurlijk. Volgens recept was de basis voor deze mozzarella volle, zo vers mogelijke melk. Maar ja, daar maak je natuurlijk geen superduper mozzarella van. De Italianen maken het niet voor niets van buffelmelk. Dat wilde ik dus ook.

De Stoerderij
Al snel ontdekte ik via Twitter de waterbuffelboerderij ‘De Stoerderij’. En wat een toeval, de boerderij is ook nog eens bij mij om de hoek. Nou ja, ik moest er een stukje voor de polder in natuurlijk. Maar erg dichtbij. Een tweetje met de vraag om melk was snel gestuurd, maar omdat alle buffeldames drachtig waren was er geen melk verkrijgbaar. In die periode krijgen de dames namelijk vrijaf van het melk geven. Vorige week ontving ik dan eindelijk het berichtje waar ik op had gewacht. De melk is op voorraad! Dus snel 4 liter gereserveerd en hop, de auto in, op naar Son.

Boer Arjan heeft op zijn kleine boerderij 35 waterbuffels rondlopen. Bij mooi weer uiteraard buiten, op de Brabantse velden. Ze hebben een enorm uitgestrekt gebied tot hun beschikking, om heerlijk te kunnen grazen. Bij aankomst bij de boerderij werd ik direct toegeloeid door de jongste telgen van de buffelfamilie. De kleintjes zaten braaf aan de rand van het terrein te herkauwen. De kleintjes mogen bij mama in de kudde blijven, maar moeten na een maand of 3 over van melk op water. Om het afscheid van melk drinken bij mama iets minder moeilijk te maken heeft de boer helemaal aan de andere kant van het terrein een plekje voor ze gemaakt, zodat ze de moeders niet zien of horen. Daar zijn ze snel gewend aan het drinken van water, in plaats van melk. En dan mogen ze weer terug naar de kudde.

De Stoerderij heeft als enige waterbuffelboerderij van Nederland een familiekudde; alle waterbuffels lopen bij elkaar in een groep. Zowel de volwassen dieren als de kalfjes worden bij de kudde gehouden. Dat is uniek, want in Nederland worden de kalfjes direct na geboorte gescheiden van hun moeder. Niet bij De Stoerderij, daar mag het kalfje vanaf de geboorte bij de kudde blijven en melk drinken bij zijn of haar moeder. En daar krijg je hele blije en sterke waterbuffels door!

De uitdaging
Maar dan, de mozzarella. Arjan waarschuwde me direct. Het zou geen eenvoudig klusje worden. Enkele kaasmakers uit de omgeving waren al een tijdje aan het proberen om mozzarella te maken van zijn melk, maar het viel toch elke keer tegen, zo vertelde hij. En aangezien ik nu eenmaal geen volleerd kaasmaker ben, zou het een flinke uitdaging worden. Of het is gelukt lees je morgen.

Stoere yoghurt en stoer ijs
Maar waar wordt de buffelmelk dan vooral voor gebruikt? Nou, om gewoon lekker zo te drinken. En bovendien is een belangrijk kenmerk van de buffelmelk het vetpercentage en eiwitpercentage. Waar verse koemelk gemiddeld zo’n 3.9% vet bevat, bevat buffelmelk gemiddeld zo’n 8%. Heerlijk vol en romig dus. Daarom is ie uitermate geschikt voor stoere yoghurt en heerlijk vol roomijs. Dankzij het hoge vet- en eiwitgehalte hoeft er geen room toegevoegd bij de bereiding van buffelijs. Dat maakt Stoer IJs extra bijzonder! Dat roomijs maakt een bevriende ijsmaker uit Eindhoven voor hen. Het ijs draagt de stoere namen van de buffeldames zoals; StracciaBella, StrawBrechtje, Fienille, BanaDena. En hier kun je ze allemaal leren kennen. En psst, tip, je kunt dit heerlijke ijs bestellen via de webshop!

Buffelknuffelen
Naast de verkoop van de melk, yoghurt, ijs en vlees kun je op de Stoerderij ook terecht voor een flinke portie liefde. De waterbuffels zijn namelijk enórm knuffelbaar! Lieve, chocoladebruine ogen. Zachte piekhaartjes. Grappig scheidingkapsel. En ze vinden het vooral zelf heeeeel fijn om geknuffeld te worden. Perfect dus als je nodig moet ontstressen!

Zelf ook eens verse buffelmelk proeven? Of fijn buffelknuffelen? Breng eens een bezoekje aan de Stoerderij:

De Stoerderij
Van den Elsenstraat 56
5694 NH Son en Breugel

www.destoerderij.nl

 

 

 

Lees ook:Maffia belemmert productie mozzarella
Lees ook:Testkeuken: zelfmaakmozzarella
Lees ook:Bier drinken met je ogen
Lees ook:Stadskinderen leren over boerenleven
Lees ook:Schapen op drift

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>