Kaas uit krat

Oké. Toegegeven. Ik was wat sceptisch toen ik over de nieuwe online kaaswinkel hoorde op Twitter. Met deze mediterrane temperaturen lijkt het me namelijk een hele uitdaging om kaas als kaas te bezorgen en niet als kaasfondue. Adri, de kaasmeester himself, stelde me gerust. Met een goede verpakking wordt de kaas prima gekoeld bezorgd. Of koken.blog het wilde uitproberen? Nieuwsgierig als altijd werd de bestelling geplaatst.

De online shop De Lekkerste Kaas is een walhalla voor cheeselovers. Nederlandse kaasjes, buitenlandse kaasjes, meer dan 300 verschillende Europese soorten in totaal, netjes gerangschikt op soort. Zoveel keuze dat ik haast het persoonlijke advies miste. Dat advies waarvoor je speciaal naar de kaasspeciaalzaak gaat. Maar gelukkig is hier elk kaasje voorzien van een goede omschrijving. Pittig, zacht, pikant en robuust. Kaas voor de beginnende kaaseters en kaas voor de kenners. Daarnaast vind je er info over het samenstellen van een kaasplankje, over herkomst en rijping van kaas en veel achtergrondinformatie en zelfs filmpjes over de kaasmakers. De website is redelijk overzichtelijk qua indeling, maar de teksten doen soms pijn aan je taalgevoel. Ook een strakkere lay-out zou niet misstaan. Less is in dit geval zeker more.

Kazen kiezen
Helaas kunnen we niet alles proeven. Dus toch kiezen dan maar. We gingen voor de onbekende kaasjes, de smaken voor de kenners en de bijzondere vondsten. De koelbox werd binnen 24 uur geleverd.  Een dikke box van schuim, gevuld met genoeg koelelementen om de kaas goed op temperatuur te houden.  Met wat brood, vers fruit en goed gezelschap garantie voor een fijne zomeravond op het tuinterras.

Wat te drinken bij kaas?
Ook al is de beschrijving bij de kaasjes op de website prima, een advies over wat te drinken bij de kaasjes zou een goede aanvulling zijn. De Pinot Noir die we dronken bij de Pinot Noir kaas vloekte bijvoorbeeld enorm met de Cabrales. Dat verwachtten we al, dus stond er gelukkig ook een PX-sherry op tafel. Bij de Abondance was een glaasje oude port dan weer een voortreffelijke combi. Enfin, overtuigd van wat een goede drank-kaas combi kan doen voor de kaas, lijkt het ons een goede aanvulling op de website.

De toppers
Om je te helpen bij het kiezen, onze top 3. In willekeurige volgorde omdat het testteam het niet eens kon worden, smaken verschillen nou eenmaal.

Nuits d’Or affiné au Pinot noir
Een redelijke onbekend, heel bijzonder kaasje uit de Bourgogne. Het kaasje is 4 maanden gerijpt, en wordt tijdens de rijping langdurig gewassen met pekelwater. Dit zorgt ervoor dat het kaasje een heerlijke pittige, intense smaak krijgt. Een groot verschil met de Nuits d’Or des Cremiers is dat de Nuits d`Or au Pinot Noir tijdens de rijping geaffineerd is met Pinot Noir. Hierdoor geeft de korst de rijke smaak door aan het kaasje dat een sterk pikante smaak heeft.
In het glas: Pinot Noir natuurlijk!

Cabrales
Spaanse blauwgeaderde kaas, afkomstig uit de gelijknamige gemeente Cabrales in Noord-Spanje. Combinatie van koe, geiten en schapenmelk. Zeer pikant van smaak. De omgeving waar de Quezo de Cabrales geproduceerd wordt, bepaalt in belangrijke mate de smaak van de kaas. De gemeente Cabrales ligt in het Picos de Europa-gebergte. De kazen worden tussen de 4 en 6 maanden gerijpt in koele grotten van dit gebergte, en staan onder invloed van zilte Atlantische wind.
In het glas: PX-sherry

Abondance
Abondance betekent ‘overvloed’, en die naam is meer dan toepasselijk. De kaas wordt boven op de alpenweiden ambachtelijk bereid met rauwe melk, zodat alle smaak van de koeienmelk behouden blijft. De Abondance is een AOC-kaas, de melk mag dus alleen komen van de koeien uit de regio, van de rassen Abondance, Tarine en Montbéliard. Het AOC-keurmerk is nog vrij jong, pas in 1990 toegekend, maar de kaas zelf wordt al eeuwen op dezelfde wijze bereid. De smaak is diep en intens en zoetig. Zowel puur als met een vijgencompote perfect als afsluiter van een diner. Vast ook heel lekker in een kaasfondue… Maar dat proberen we graag als de temperaturen wat kaasfondue-waardiger zijn.
In het glas: rode port

Lees ook:Hier komt je kaas vandaan!
Lees ook:Wijn in petfles
Lees ook:Nieuw Zeelandse Wijnen in Nieuw Amsterdams menu
Lees ook:Vis op tafel
Lees ook:Testkeuken: zelfmaakmozzarella

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kaas uit krat

 1. Hans Bronkhorst

  Leuk artikel.Veel citaten, wat weinig origineel is. Wat ik niet begrijp is de opmerking van pijn over het taalgevoel. Als ik uw tekst over Abondance lees is uw taalgebruik niet beter. Zoals : “met rauwe melk”dat moet zijn: “van rauwe melk “en dan meerdere keren het woord melk en koemelk verderop.”De kaas mag dus alleen van koeienmelk gemaakt worden”dat blijkt al uit de eerdere zin.
  Helemaal niet mooi en onnodig veel “melk” gebruikt. Wat is “kaasfonduewaardiger”? Taal die pijn doet aan Paulien Cornelisse en ook aan mij.

  Ik ben het wel met u eens dat de lay-out van de site beter kan, vooral wat minder tekst en volgens een eenduidige opzet invullen.

  Hans Bronkhorst.

    /   Reply  / 
  1. Jill Lauret Auteur

   Beste Hans,
   Dat we citaten gebruiken is logisch. Wij zijn dan wel liefhebbers van kaas, maar voor achtergrondinformatie over de producten vertrouwen wij toch mede op de kennis van echte vakmensen, zoals Adri van de online kaasshop.

   En tja, taalgevoel. Het is net als smaak. Daar valt wel degelijk over te twisten. Maar laten we dat hier vooral niet doen. We praten namelijk veel liever over koken en over mooie producten. Jij vast ook.

   Smakelijke groet!

     /   Reply  / 
 2. Beste Jill

  Beste Jill,
  Ik begrijp dat u van lekker koken houdt.Daarom zou ik willen aanbevelen: “schoenmaker hou je bij je leest “. Blijf daarom de kaas van Adri den Dekker via Delekkerstekaas.nl kopen. Hij heeft in zijn pakhuis prachtige, eerlijke en biologische kaassoorten. Vol van smaak en van grote klasse. Woorden schieten te kort…

  Met vriendelijke groet,
  Hans Bronkhorst.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>