Op bezoek bij Heijerhof

 

Henk en zijn koeien

 

Het is het mooie plaatje dat we onze kinderen leren, terwijl we als volwassene drommels goed weten dat dat tegenwoordig niets meer dan een idylle is. Maar ik ken een plek waar ze het zo goed als benaderen. Daar lopen de koeien in en uit als ze daar zelf zin in hebben, eten 9 maanden per jaar alleen maar gras, loopt de stier te midden van zijn dames en hebben de dieren alle ruimte die ze nodig hebben.

Nee, het is geen geidealiseerd beeld, ik heb het gezien en was onder de indruk. 
  

Hoe het begon
Het begon met een blogje van Denise met de intrigrerende titel Rund zoals rund bedoeld is. Zij was bij een proeverij van Iers rundvlees. Een bijzonder smakelijke proeverij als ik het zo nog eens nalees, en dat komt mede doordat de runderen 9 van de 12 maanden buiten staan en dan alleen gras eten. In de koude winter staan ze binnen en worden ze met hooi en graan gevoerd.
Er ontspon zich een discussie of deze runderen dan wel grasgevoerd genoemd mochten worden, zoals Denise in het blogje deed. En dat leidde, achter de schermen weer tot een uitnodiging. Om eens op een Nederlandse boerderij te komen kijken waar de koeien buiten staan en flink de ruimte hebben. Die sloegen we niet af!

Langs boerenweggetjes
Op een mooie zomerse dag reed ik daarom naar Baexem. Het leukste deel van de route was het laatste stuk. Door kleine dorpjes en landweggetjes met bordjes van lokale boeren en zelfs een visrokerij. Bij het eerste bordje duwde ik al direct op de rem. Helaas, ik bleek mijn portomonnee vergeten.
Maar mijn doel was toch een andere: boerderij Heijerhof waar Henk Venner en Hetty de Ridder en hun zoon zo’n 20 jaar geleden zijn neergestreken.

Hoe het begon 2
De boerderij is al sinds 1938 in de handen van de familie van Henk. Hij is er geboren en ook zijn zoon is er (in dezelfde kamer) geboren. Maar het boerenbestaan trok niet direct en na zijn studie zocht Henk andere uitdagingen. Via omwegen en vrijwilligerswerk vond hij zijn droombaan bij een milieuorganisatie. Tot zijn vader aankondigde met de boerderij  te willen gaan stoppen.
Op dat moment overwogen Hetty en Henk een ander leven, minder hectisch, maatschappelijk nuttig en wellicht in het buitenland. Maar was Baexem daar niet de ideale plek voor? Henks moeder gaf de stadse Hetty twee maanden voor ze weer gillend naar Amsterdam zou vertrekken, maar juist op deze plek kwam voor Hetty alles samen.

Thuis
Omdat zijn vader de quota voor melkkoeien al had verkocht, was er ruimte voor iets heel anders. Dat werden geiten, en van hun melk maakten Henk en Hetty kaas. Maar nu hebben ze weer koeien. Een stuk of 30 Aberdeen Angus koeien. Gitzwart, fors gebouwd en gezegend met een rustig karakter. Met stier Stan van 7 jaar oud gaat Henk gerust de weg op als deze naar een andere wei verplaatst moet worden. Daarnaast scharrelen er zo’n 40 kippen en hun kuikentjes rond op het erf en onder de fruitbomen, en hebben ze nog 30 schapen (ooien) met hun lammeren, een koppeltje varkens en nog 2 geiten.

Naampje?
Alle beesten hebben ruimte, en kunnen vrij de wei in of volop scharrelen. En ja, ze komen uiteindelijk op een bord terecht. Daar is Henk zich meer dan bewust van.  en Henk is zich bewust genoeg dat ze later op zijn bord terecht zullen komen. Is hij een ouderwetse boer die nooit met zijn tijd is meegegaan of juist een moderne boer die laat zien hoe het ook kan? Van Henk moest ik het zelf maar bepalen. Hij is niet zo van de labels. 
Hij heeft ook het bord ‘biologisch’ van de poort gehaald. Het zou mensen toch teveel afschrikken, en daarnaast wilde hij ook zijn eigen keuzes kunnen maken, zonder dogmatisch door anderen opgelegde regeltjes te volgen.

Zelf kijken?
Zijn eigen keuzes draagt Henk op allerlei manieren uit. Op en rond de 16,5 hectare van het bedrijf heeft hij een interactieve wandeling uitgezet. Alle dieren worden voor eigen gebruik geslacht en belanden in de boerderijwinkel of worden gebruikt in het eigen cateringbedrijf. Maar Henk en Hetty geven ook kook- en worstworkshops en je kunt er Boergondisch eten. Kijk op de website voor de mogelijkheden en voor de dagen dat het vlees vers (ipv bevroren) beschikbaar is!).
Of neem een kijkje op zijn blog Wie voedt de kuikens op?. Daar schrijft Henk over alles dat hij meemaakt op de boerderij en over wat hem opvalt in ons huidige culinaire  landschap.

Zo zie je maar. Via een uitnodiging om bij een proeverij aanwezig te zijn, leer je indirect ook fijne mensen en mooie producten uit eigen land kennen.

Lees ook:Koetjesdag!
Lees ook:Week van de boerderijzuivel
Lees ook:Het insectenkookboek
Lees ook:Een kennismaking met je biefstukje
Lees ook:Koeien doden vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>