Himalaya Salt Plate

foto 11

Wat waren het heerlijke zomers weken in Nederland. En dan komt bij iedereen de barbecue uit de schuur. Steeds vaker kiezen wij Nederlanders voor een maaltijd van de barbecue. En het wordt ook steeds uitgebreider en professioneler. Niet langer alleen een saai worstje of een hamburger, maar mooie maaltijden met alles erop en eraan. En daarvoor heb je natuurlijk de juiste tools nodig. Ook daar wordt steeds vaker een beroep op gedaan. En logisch dus, dat het aanbod ook steeds uitgebreider wordt.

Himalaya Salt Plate
Vorige maand belde de postbode aan met een enorm zwaar pakket van Oil & Vinegar. Leuk! Al zal de postbode er minder blij mee zijn geweest. We ontdekten in het pakket de Himalaya Salt Plate. Dit is een grote steen (ongeveer 20 x 30 x 3 cm) van himalayazout uit de Pakistaanse regio Kasjmir. Hij bestaat voor 100% uit gefossiliseerd zout. Het voordeel is dat je vlees of vis wordt gekruid door het aroma van de steen. En met de steen is het mogelijk om tere producten, zoals vis, garnalen en coquilles, ook te bereiden op de barbecue. Bovendien kun je ook de bijgerechten gemakkelijk bereiden, zoals trostomaatjes, uien, lente-ui etc. Helaas was onze steen bij uitpakken al beschadigd, er was een flinke hoek af. Maar hij was zeker nog bruikbaar. Testen dus!

foto 4

De test
De uitdaging bij het gebruik van de steen is dat hij niet vochtig mag worden en niet te snel temperatuurwisselingen mag ondergaan, omdat dan het risico bestaat dat de steen barst. Aangezien wij altijd een brikettenstarter gebruiken om de bbq mee aan te steken hebben we de steen eerst tot 200 graden opgewarmd in de oven. De steen op de bbq zou namelijk te snel in temperatuur stijgen. Dit werkte prima! We hadden voor de gelegenheid een prachtig stuk vlees uitgekozen, een entrecote van Australian grain fed beef. Dit Australisch rundvlees ‘Clare Valley Gold’ komt uit het zuiden van AustraliĆ«. Hier zijn grote delen van het landschap vlak, er zijn enorme weides en de lucht is schoon. Hier hebben de runderen nog echt de ruimte om te scharrelen en te grazen. Minimaal 26 maanden graast het vee hier op uitgestrekte vlaktes. Vervolgens worden ze minimaal 120 dagen gevoed met graan. Zo ontstaat er een mooie marmering in het rundvlees. Door de marmering is het rundvlees extra zacht en sappig. En heeft het een unieke, rijke smaak.

foto 1

Aanrader?
Het vlees siste prachtig bij aanraken van de steen. Ondanks dat we geen olie hebben gebruikt kwam het vlees na het dichtschroeien gemakkelijk los van de steen. Het vlees was heerlijk mals en sappig. Maar, en dat is natuurlijk persoonlijke smaak, het kon toch nog wel een extra draai zout gebruiken. We gaan de volgende keer zeker proberen hoe de steen werkt met een heerlijke gevulde vis of verse coquilles. Elke meat-man zal blij zijn met deze steen als gadget voor zijn barbecue. En aangezien het toch altijd lastig is om cadeaus te verzinnen voor mannen, is dit zeker een tip voor de cadeaulijst voor verjaardagen.

De Himalaya Salt Plate is voor 29,95 te koop bij o.a. Oil & Vinegar

Lees ook:Woensdag winactie: Jan picknicktafel
Lees ook:Proef de lente!
Lees ook:Recept Varkenshaas in cider van de bbq
Lees ook:Het BBQ boek
Lees ook:Veel politie bij barbecue Tweede Kamer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>