Archief: mei 2012

Vegetarisch kookboek

Vooroordelen zijn er om weg te nemen. En als ik je kan helpen om de vooroordelen over vegetarisch eten weg te nemen, dan doe ik dat graag. Door je te laten kennis maken met het kookboek Vegetarisch van Thea Spierings. De ondertitel luidt niet voor niets ‘makkelijke recepten zonder vlees en vis’. En dat is nu ook precies wat het kookboek biedt.

 Vegetarisch eten hoeft niet ingewikkeld te zijn.
    Lees verder

Ongelijk verdeelde chocolade

Dat welvaart in de wereld niet eerlijk verdeeld is, dat weten we allemaal. We staan er niet dagelijks bij stil en ook niet dagelijks zullen we er iets aan doen. Maar daar kan je nu op heel eenvoudige wijze verandering in aan brengen. Door bijvoorbeeld de nieuwe repen van Tony’s Chocolonely te kopen.

De repen hebben namelijk niet meer de vertrouwde blokjes, maar breken in ongelijke stukjes af. De één krijgt een klein stukje, de ander een grote. Om aandacht te blijven vragen voor waar het Tony’s Chocolonely vanaf het begin om te doen is.

  Lees verder

Lisette in Luilekkerland

Ik las op twitter dat ze al weer plannen heeft voor een volgend kookboek. Lisette Kreischer, Neerlands bekendste veganiste, kan er maar geen genoeg van krijgen om ons te laten zien hoe eenvoudig en heerlijk het kan zijn om veganistisch te eten. Dus helemaal zonder dierlijke producten. Het lijkt mij nogal een opgave, helemaal geen kaas, zuivel of eieren (ook die van mijn eigen kipjes..) te eten. Maar in haar Ecofabulous liet Lisette Kreischer zien dat dat best kan.

Als tienjarige voelde Lisette ze zich niet meer prettig bij het eten van vlees. Op haar twintigste bande ze alle dierlijke producten uit haar menu. En tegelijkertijd groeide een missie: laten zien dat je als veganist echt wel lekker kunt eten. En bakken. Lisette in Luilekkerland heet het bakboek dat vorig jaar uitkwam. 
  Lees verder

Schapen op drift

Je zou het toch liever niet overkomen: overhoop gelopen worden door een kudde schapen op drift. Maar wees gerust. Dat wordt niet met de titel van dit blogje bedoeld. Het is iets veiliger, maar eigenlijk wel net zo dreigend. De provincie Gelderland wil namelijk de subsidies voor 3 schaapskuddes stoppen. Dat betekent dat er een einde komt aan de uitvoering van een eeuwenoud beroep. Misschien wel het eerste beroep dat de mens ooit uitoefende.

Wat is er aan de hand?
   Lees verder

ZeldzaamLEKKER festival

Lakenvelders, blaarkoppen, Chaamse Pel, Kempische heideschapen, … ons land kent verschillende zeldzame landbouwhuisdierrassen. De beste manier om dat ‘levend erfgoed’ voor het nageslacht te bewaren is om ze op te eten. Tijdens het ZeldzaamLEKKER festival op 2 juni kan je de dieren of de producten die daarvan komen (zoals kaas) proeven.

Bijzonder, he?
  Lees verder

World Food Café Classics

Als culi kan je niet alles bijhouden. Ik probeer het soms, maar pfoeh, daar zou ik dan meer dan een dagtaak aan hebben. Maar wat ik oprecht jammer vind, is dat ik eerdere kookboeken van het World Food Café gemoist heb. Gelukkig kan ik, en natuurlijk ook jij, de schade inhalen met het niewste kookboek World Food Café Classics. Daarin zijn alle lekkerste recepten uit de eerdere twee kookboeken gebundeld.

Chris en Carolyn Caldicott ontmoetten elkaar in 1989 en ontdekten dat ze veel gemeen hadden. Ze hielden van reizen en vegetarich eten, en droomden van een restaurant waar deze twee liefhebberijen samen zouden komen. Dat gebeurde in 1991 in het Word Food Café in Londen. 
   Lees verder

Wie bakt de beste friet, Nederland of België?

Ik had nog niet gedacht dat er tegenwoordig zoveel foodfestivals en -evenementen zijn, of ik lees dat foodtrendwatcher Marjan Ippel tot dezelfde gedachte is gekomen. Met een leuke conclusie. En daarom kan ik het niet laten om jullie ook op Proef Mei te attenderen,  waar ook een eeuwenlange strijd beslecht gaat worden.

Tijdens het festival ProefMei wordt ook een de Eerste Internationale Frietbakwedstrijd Holland-België georganiseerd. Om nu voor eens en altijd uit te maken waar de lekkerste friet gebakken wordt? 
   Lees verder

Echt begrijpen wat er in de pan gebeurt?

Waarom is mijn biefstuk de ene keer perfect mals en de andere keer niet? Hoe hanteer je eigenlijk een koksmes? Wat kan je allemaal met groenten? Hoe fileer je vis? Maakt het nou echt zoveel uit welke bloem je gebruikt om pasta te maken? Waar moet ik op letten als ik zelf bouillon wil maken? En wat is belangrijk bij het uitkiezen van wijn bij mijn gerecht?

Deze vragen zullen beantwoord worden tijdens mijn kookcursus Kooktechnieken voor culi’s.
   Lees verder

Gordon’s Great Escape – Zuidoost-Azië

Ik heb het hier al vaker gezegd, als je die Gordon Ramsay maar achter een fornuis zet, is ie prima te pruimen. Dan deelt hij al zijn kookkennis met je en je ziet dat hij van zijn vak houdt. Het lijkt wel een heel andere man dan degene die voor een groep staat die de wedstrijd met elkaar aangaat.

Nu is hij op tv met een serie waarin hij in Zuidoost-Azië op zoek gaat naar inspiratie. En natuurlijk hoort daar ook een kookboek bij. Gordon's Great Escape - Zuidoost-Azië. En zo trok een bonte stoet van camera- en geluidsmannen, medeproevers, foodstylisten en fotografen rond met Gordon Ramsay.
    Lees verder

Smaakmarkt Den Bosch

Vijfhonderd jaar geleden leefde in Den Bosch de schilder Jheronimus Bosch. Omdat niet precies bekend is wanneer hij stierf wordt er een decennium lang aandacht aan deze bekende schilder besteed. Ieder jaar is er het Bosch Diner. Dit jaar is er ook een smaakmarkt, als de moderne vertaling van de markt van ‘vroeger’ met producten uit de streek en exotische producten. Met bekende voedingsmiddelen en nieuwigheden. Met producten die verbazen en verrukken.

Klinkt lekker en spannend nietwaar? De organisatie heeft me verzekerd dat er op de smaakmarkt unieke producten te vinden zijn, die nooit eerder samengebracht zijn op de Markt in Den Bosch. 
 

Lees verder

De andere groenten – moestuin- en kookboek

Heb jij je wel eens verbaasd over het groentenschap van de supermarkt? Altijd maar dezelfde ingrediënten, terwijl er zoveel meer eetbare planten zijn. Het kook- en moestuinboek De andere groenten vertelt je daar iets over.

Er staan nadrukkelijk geen vergeten groenten, die een beetje culi inmiddels wel kent, in. Dus geen pastinaak en snijbiet, maar brave hendrik, oca, ijskruid en grote klis om er een paar te noemen. Het is een bonte verzameling van onkruid die je in iedere tuin kunt vinden (vogelmuur), oude gewassen die echt niemand meer kent en bijzondere groenten uit het buitenland die het in grond van de lage landen ook goed doet. 
  Lees verder

En naar Taste of Amsterdam gaan…

Had jij wel zin om ergens tussen 31 mei en 3 juni naar Taste of Amsterdam te gaan? Om te genieten van heerlijke hapjes, gemaakt door de beste chefs. Of de gratis masterclasses, workshops en tastings bij te wonen? En had je ook een reactie achtergelaten bij de winactie? Let dan op.

Ik ga nu de winnaars bekend maken.
Lees verder

App Superwijzer

Zou je van jouw eten willen weten hoe ze scoren op dierenwelzijn, natuur & milieu, klimaatverandering en schadelijke stoffen? Download dan de app Superwijzer. Daarmee kan je van meer dan 15.000 producten waar vlees, ei en zuivel in zit, beoordelen.

Op de site superwijzer kan je al een voorproefje krijgen.
  Lees verder

Ottolenghi – het kookboek

Na het grote succes van Plenty, kon de uitgever er niet omheen. Ook het eerste kookboek van Yotam Ottolenghi, en zijn onzichtbare kookpartner Sami Tamimi, moest in het Nederlands uitgegeven worden. Ottolenghi het kookboek heet het eenvoudig. Omdat het kookboek vertelt wat er zoal in de eetwinkels van Ottolenghi (en Tamimi) gekookt wordt.  Echt eten, eenvoudig ogende gerechten vol verrassende smaken, dat is wat je voorgeschoteld krijgt.

Maar dat weten we sinds Plenty wel. Toch is Ottolenghi het kookboek weer heel eigen.

  Lees verder

Dining with the Stars, editie 6

Van 1 juni tot en met 10 juni vindt alweer voor de zesde keer Dining with the Stars plaats. Dan kan je bij sterrenrestaurants genieten van een 4-gangenlunch voor 40 euro en een 5-gangendiner voor 55 euro. Vanwege het EK Voetbal zal het evenement iets langer duren dan we gewend zijn.

  Lees verder