Archief: maart 2012

Gratis uien en aardappelen

Het is maar gek verdeeld in de wereld. Aan de ene kant hebben we zoveel goedkoop eten, dat de boeren hun waar aan de straatstenen niet kwijt kunnen en dat we massaal te dik zijn. En aan de andere kant bijten ze op een houtje. In dit blogje zal ik deze problematiek niet oplossen, maar je wel een klein beetje hiervan bewust maken.

Door je te vertellen waar je dit weekend gratis uien en aardappels kunt halen!
  Lees verder

De Kliekjes studentenkookpocket

Van kookboeken over niet koken is het maar een kleine stap naar leren koken, nietwaar? Toen ik student was, leerde ik mezelf koken met behulp van de Allerhande (gratis) en de Volkskeuken (we hadden een abonnement op de Volkskrant). Er waren toen zeker wel speciale studentenkookboeken, maar daar had ik het geld toen niet voor over. En waarom weet ik niet, maar cadeau kreeg ik ze ook niet..

Nu kan ik mijn ‘schade’ inhalen met De Kliekjes studentenpocketLees verder

En de winnaar is …

Ik gaf bij de opdracht al een kleine hint. Niet dat het nodig was om hele recepten uit te schrijven, maar wel om te laten zien hoe je lekker kan genieten van eenvoudige, maar kwalitatief goede, gerechten. En degene die dat het beste kon beschrijven, kon het eerste deel van de serie De keuken van Kranenborg (winter) van Robert Kranenborg winnen.

En degene die dat volgens mij het deed, is ….  
   Lees verder

Kookboeken om niet te koken?

Het was een maf toeval, maar echt gebeurd. Op dezelfde dag vielen de kookboekenboek Kook ze! Niet en Ik haat koken.. bij mij op de mat. Beide gaan over het zo min mogelijk koken, maar dat is eigenlijk dan ook de enige overeenkomst. Alhoewel, ze richten zich beide wel op mensen die wel van lekker eten houden.

Zal ik ze eens naast elkaar leggen? Lees verder

Basiskookboek Koken

Mijn enthousiasme kan niet op deze week. Ik heb weer zo’n must have-kookboek voor je. Het heet eenvoudigweg Koken en het is een prachtig groot basiskookboek. En neem dat groot maar letterlijk, het past niet in mijn boekenkast zonder wat planken te moeten verplaatsen. Want een plekje verdient het zeker.

Wat is koken? Eigenlijk niets meer het beheersen van een paar kooktechnieken. Zo eenvoudig is het volgens James Peterson. 
  Lees verder

Smart Cooking compleet

En laten we er deze week dan maar een weekje vol chefsboeken van maken. Want op de stapel lag ook nog Smart Cooking compleet van Julius Jaspers. Je weet wel, van het tv-programma topchef. Hij timmert al jaren aan de weg met zijn Smart Cooking-methode en nu is er dus het overzichtswerk met nieuwe en herziene recepten.

Wat is Smart Cooking? Lees verder

Kookboek Ricardo

Vertelde ik je maandag nog over een geweldig inspirerend kookboek, blijkt nog een topchef een prachtig kookboek te hebben afgeleverd. Het gaat om Ricardo van Ede die op 21-jarige leeftijd al een Michelinster kreeg, kokend door West-Europa trok en nu in restaurant Neva bij de Hermitage in Amsterdam allerlei heerlijkheden uit zijn keuken laat komen. Ricardo heet eenvoudigweg het kookboek.

De (winter) keuken van Robert Kranenborg als het kookboek Ricardo van Ricardo van Ede vertonen nogal wat gelijkenissen. 
  Lees verder

Ik kom op tv

Ze zeggen wel eens Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Kortom, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. En omdat je tegenwoordig steeds vaker kunt ontbijten bij retailers, wilde RTL’s EditieNL er aandacht aan besteden. Of ik iets over de ontbijtjes van IKEA, HEMA en Intratuin wilde zeggen? 

Ik vond het reuzespannend, maar zei toch ja! 

(Op de foto zie je hoe de verslaggever één van de eitjes pelt.) 
 

Lees verder

Win Winter van Robert Kranenborg

Ik verklapte het al vanmorgen. Het eerste deel uit de serie van 4 over De keuken van Robert Kranenborg kan je hier op koken.blog.nl winnen.

Ik vind het een heerlijk kookboek en het ligt al enige tijd naast mijn bed. Heerlijk om in te grasduinen en te lezen hoe Robert Kranenborg tegen bepaalde gerechten, kooktechnieken, kwaliteit van voedsel en zijn eigen leven/carrière aankijkt.  Het is daarmee geen kookboek om echt uit te leren koken. Robert Kranenborg ziet het zelf meer als een inspiratieboek voor de wat meer ervaren (thuis)koks. Geschreven alsof hij tegen je praat. Soms is dat een beetje vervelend, maar de info is te interessant om je daar aan te storen. Lees hier mijn recensie.

Wat moet je doen?   Lees verder

Winter in de keuken van Robert Kranenborg

Hebben jullie even tijd? Dan kan je kennismaken met mijn laatste favoriete kookboek (en je kunt het winnen!).

Het is echt zo’n fijn blader-leesboek, De keuken van Kranenborg. Het is de culinaire biografie van Robert Kranenborg en het leuke is, er volgen nog drie delen. Dit is winter. En hoewel het bijna tijd is voor het volgende deel uit de serie van 4 (ieder seizoen 1), zou ik het toch maar aanschaffen als ik jou was. Of een poging wagen om het te winnen. De wintergroenten zijn er nog volop, dus koken uit dit bijzondere kookboek is geen probleem.

Want ja, een bijzonder kookboek is het wel. Maar wacht even, is het eigenlijk wel een kookboek?
  Lees verder

De smaak van vrijheid – roman over eten, liefde en oorlog

Er is brood en zout tussen ons. Zo luidt het Arabische spreekwoord, waarmee zoiets bedoeld wordt als: Zodra we samen gegeten hebben, kunnen we geen ruzie meer maken. Dat de prakijk een stuk weerbarstiger is, blijkt wel uit de vele oorlogen in het Midden-Oosten. Maar de gewone mensen willen die oorlog niet, die willen wel samen eten en leven in vrede.
Dat blijkt wel uit de (autobiografische) roman De smaak van vrijheid. Hierin geeft Annia Ciezadlo een prachtig verslag over haar leven in het door oorlog verscheurde Libanon en het uitstapje dat ze naar Irak tijdens de oorlog daar maakte. Het is misschien wel haar nieuwsgierigheid naar wat de mensen eten, die haar soms in die moeilijke tijd overeind hield.

Hoe gaat het verhaal?    Lees verder

Kom in actie! Het gaat om je eten!

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn er van alle tijden. Iedereen weet wel een handige tip om die vlek uit je lievelings spijkerbroek te verwijderen (hoe? dat ligt dus aan de vlek!). Wat je moet doen als je soep te zout is (een aardappel meekoken). En hoe je slakken uit je moestuin houdt (met bier!). En over tips als de laatste wil ik het vandaag hebben. Want dit soort tips worden in de (biologische) landbouw veel gebruikt. Groenten worden bespoten  met een mengsel van water en karnemelk (tegen luizen). En zo zullen er nog veel meer zijn.

En dit gaat verboden worden! Tuinders worden dan verplicht op chemische wijze te bestrijden! Ons voedsel!
 Belachelijk he? 
  

Lees verder

Keet Smakelijk Peuter Soepboek

Kinderen heb ik niet en om die reden ben ik niet zo geïnteresseerd in kinderkookboeken. Maar als Laura Emmelkamp en Scato van Opstall met een nieuw kookboek komen, dan besteed ik daar graag aandacht aan. Omdat ik hun eerste kookboek Keet Smakelijk zo te gek vond.

En dat geldt ook voor het Peuter Soepboek, dat onlangs verscheen.
  Lees verder