Archief: september 2011

De smaak van de roos

Haar uiterlijk en geur hebben de mensen al eeuwenlang verleid. In het oude China van Confusius, maar ook in het huidige Midden-Oosten kende men de roos en al snel kreeg ze mythische eigenschappen. En die zijn we een beetje vergeten. Ja, dat rozen een symbool voor liefde zijn, dat weten we dankzij het overcommerciële Valentijnsdag wel. Maar wist je ook dat je de rozenblaadjes èn de rozenbottels kunt eten?

Kijk, en daarom is het nieuwe kookboek De smaak van de roos een mooie aanwinst in je kookboekenkast. 
   Lees verder

Cuisinart Juicer [De Testkeuken]

Op vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag vertel ik je over mijn avonturen met een sapcentrifuge.

Eerlijk waar, ik heb vaak staan twijfelen. De apparaten zijn vaak stoer en mooi, maar ook groot en een flinke sta-in-de-weg. En ja, hoe vaak gebruik je zo’n sapcentrifuge nu eigenlijk? Om daar achter te komen, kreeg ik de Cuisinant Juicer te leen. 
  Lees verder

Recept – Rozenbottelkoekjes

Een jaar of wat geleden kwam ineens dat inzicht; rozen en rozenbottels zijn onslosmakelijk met elkaar verbonden. De laatste zijn de vruchten van de plant. En zowel de bloemen als de rozenbottels zijn eetbaar. Daarover word je van alles verteld in het stemmig roze kookboek De smaak van de roos, ik vertel je er straks meer over.

Deze koekjes maak je met rozenbottels. Bij voorkeur van de Rugosa-roos, dat zijn lekker dikke rozenbottels en daardoor makkelijk te gebruiken. Maar in principe kan je iedere rozenbottel gebruiken, mits deze onbespoten en niet langs een heel drukke weg staan. 

Durf jij ze een keer te maken?
 

Lees verder

Nieuw: Nederlandse kook-tv-zender

Het is letterlijk nog 1 nachtje slapen. Morgen, 1 oktober 2011, gaat 24kitchen van start. Het is een Nederlandse zender vol kook-tv. Gevestigde namen in culiland maken programma’s speciaal voor deze nieuwe zender. Maar ook jonge onbekende chefs krijgen een kans, dat is beloofd.

En dat 7 dagen per week, 24 uur per dag. 
  Lees verder

De grote Larousse gastronomique

Soms krijg je als kookboekenrecencent echt pareltjes met de post. En nu bespeek ik er zo een. Het is De grote Larousse gastronomique. Fysiek groot is ie niet, ik heb de  kleine versie.

Naast de grote hardcover-editie is er nu namelijk ook een paperback-editie in drie delen, die in een mooie kartonnen doos bijeen gehouden worden (voorheen was dat 1 dik boek). Maar net zo goed bevat deze editie 4000 artikelen en 2250 recepten. En dat op 2728 pagina’s. 
  Lees verder

Recept – Mandarijnentaart

Kookboeken, aan de ene kant kan je er niet genoeg van hebben. Aan de andere kant heb je er maar een paar echt nodig. Als je geïnteresseerd bent in achtergronden, geschiedenis en uitleg over ingrediënten en bereidingstechnieken dan mag De grote Larousse gastronomique niet in je kookboekenkast ontbreken. Echt niet, dat leg ik je straks nog wel uitgebreider uit.

In deze culinaire encyclopedie staan 2250 recepten. Om je te laten voorproeven van De grote Larousse gastronomique heb ik gewoon willekeurig één van de drie delen opengeslagen. Want ik geef eerlijk toe, ik heb niet alle recepten gelezen.
Ik kwam uit op gestoofde varkenskop van Joël Rebuchon. Ik bladerde maar even verder en nog voorbij de (blijkbaar eetbare) leeuwerikken en lijsters. En Mandarijnentaart werd het!

 Gaan jullie alvast de boodschappen doen, dan ga ik even wat ruimte in mijn boekenkast maken!
  Lees verder

Puur plantaardig

Veganisme, het is voor velen een vies woord. En ook ik moet toegeven dat ik niet vaak veganistisch eet. Een dagje kan wel, maar kaas, eieren, honing en zuivel vind ik nou eenmaal veels te lekker. Maar als je iets wilt doen aan het milieuprobleem dan zou je ook het eten van deze ingrediënten moeten beperken. De positieve effecten van het minder vlees eten, doe je anders bijna teniet.

Dat is het argument voor Antoinette Hertsenberg om eens na te denken over puur plantaardige gerechten. En zo ontstond het kookboek Puur plantaardig, dat ze samen met hoofdredacteur van de website De Vegetariër Jacintha Bokma schreef. Ze beginnen het kookboek met een nieuwsgierigmakende belofte.

 

Lees verder

Actie – Win kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus

Jeroen Meus is in Vlaanderen geen onbekende. Met zijn tv-programma Dagelijkse kost weet hij een groot publiek te trekken. In het programma laat hij zien hoe je oude klassiekers maakt, hoe je bekende gerechten van over de grens kookt en wat je kunt doen met wat minder bekende ingrediënten.

De recepten zijn gebundeld in Dagelijkse kost (deel 1, en 2 is al onderweg). Ik vertel je hier meer over dit kookboek.

En dat kookboek kan je winnen.
 

Lees verder

Dagelijkse kost

In Nederland kennen we hem niet zo goed. Nou, behalve misschien van die keer dat er ophef over zijn vorige tv-programma ontstond. Maar in Vlaanderen moet hij toch inmiddels dezelfde status hebben als Jamie Oliver? Leuke kop, goed verhaal en lekkere recepten. Wat wil je nog meer? Een kookboek vol met recepten van Jeroen Meus, misschien? 

Nou, die is er. Het heet Dagelijkse kost, naar het gelijknamige tv-programma. Sterker nog, deel 2 is ook al uit (maar alleen in Vlaanderen, meen ik).

- Straks komt de actie online waarbij je dit kookboek kunt winnen! -
 

Lees verder

Recept – Vlaams stoofvlees met friet

Hoe bepaal jij wat je ‘s avonds gaat eten? Maak je iedere week een heel schema of laat je je inspireren als je de dag zelf je boodschappen doet? En eet je altijd Hollandse pot of varieer je naar hartelust en kook je uit alle keukens van de wereld?

Ik bepaal vaak de dag zelf pas wat ik eet en dat iets altijd wat anders. Als het gister iets met aardappelen was, dan is het vandaag couscous en morgen pasta. Of rijst

En net zo gevarieerd kan je koken uit het kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus. Hij laat je zien hoe je oude klassiekers maakt, maar ook hoe je met pasta, couscous en rijst lekkere gerechten maakt. Uit dit kookboek komt dit recept voor Vlaams stoofvlees met friet.

- wil jij ook meer variatie in je avondeten? Straks komt de actie online waarbij je dit kookboek kunt winnen –

Lees verder

My favorite wine-notieblokje

Een tijdje geleden kocht ik een nieuwe slimme mobiele telefoon. Android, dus helaas kon ik niet veel (Nederlandse) culi-apps die ik kon downloaden.. Wat ik wel installeerde was een app om mijn eigen wijnnotities bij te houden. En dat leek me wel eens een goed idee. Foto maken van de fles en intypen wat je proefde en waar je ‘m bij dronk.

En drie keer raden wat zo ongeveer een dag later in de bus viel: een notieboekje waarmee je precies hetzelfde kunt. Een mooi rood schriftje, met elastiek, en de tekst My favorite wines. Nou ja, die foto kan je er niet mee maken..
   Lees verder

Vrijdag Couscousdag

Bij mij is het geen vaste prik, maar couscous komt wel geregeld op tafel. Het is heerlijk naast een stoofschotel (of deze vegetarische), als salade, of gewoon als bijgerecht bij merguezworstjes en wat groenten. En dit recept voor couscouscake vind ik ook erg spannend.

De Vlaamse Rachida Ahali herinnert zich in haar eerste kookboek Vrijdag Couscousdag hoe ze vroeger als kind in Marokko iedere vrijdag ‘seksou’, de Marokkanse uitspraak voor couscous, at. Het blijkt vaste prik om op vrijdag, de zondag voor moslims, samen te eten. En een goede stoofschotel met couscous is dan natuurlijk ideaal.

Lees verder

Recept – Couscouscake met noten

Als je een kookboek naast je hebt liggen dat Vrijdag Couscousdag heet, dan moet je daar op vrijdag natuurlijk wel een recept met couscous uit kiezen. En dat is nog best een lastige opgave. Er staan zoveel lekkere recepten in. En ook nog veel bijgerechten die het uitproberen waard zijn. Maar zoals altijd probeer ik een verrassend recept uit te kiezen.

En dat is nu een dessert met couscous. Met noten, gedroogde of verse vruchten en wat suiker krijg je al snel lekkere, en gezonde!, nagerechten. Maar deze couscouscake sprak bij mij het meest tot de verbeelding.
In het recept wordt oranjebloesemwater gebruikt. Dat ruikt heel sterk en misschien moet je even aan de smaak wennen. Gebruik het daarom met mate als je het nog niet kent. Het is te koop bij de meeste Mediterrane groentenwinkels.

  Lees verder

Het grote bonendiner

Peulvruchten, het zijn een belangrijke bron voor eiwitten. En daarmee prima vervangers voor vlees of vis. De komende maand zal je er veel over gaan horen, want er zal een heuse bonenpromotie gaan plaatsvinden. De #bonenestafette is op twitter nog niet trending, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Het eerste evenment is Het Grote Bonendiner.
   Lees verder