Archief: augustus 2011

De proefster

Eten en de liefde, het is een bron van inspiratie vooor schrijvers. Ook Giuseppina Torregrossa heeft de link gelegd in haar culi-roman De Proefster. Het verhaal speelt zich af op Sicilië waar een al wat oudere vrouw (maar nog met jonge kinderen) de liefde opnieuw ontdekt nadat haar man er ineens vandoor is.

Ancilu is de hoofdrolspeeltser van het verhaal De Proefster. We leren haar kennen op de dag voordat ze gaat trouwen als alle vrouwen uit haar familie het eten aan het voorbereiden zijn.  De couscous met vissaus klinkt veelbelovend. 
  Lees verder

Recept – Caponata

Een heerlijk Siciliaans gerecht is caponata. Dit is een soort ratatouille, maar met iets meer zoetzuur dan de Franse variant. Het recept mag dan ook niet ontbreken in een culi-roman die zich op het Italiaanse eiland afspeelt. En het is een verleidelijk recept. In de roman  De Proefster verleidt de hoofdpersoon Ancilu er een mooie man mee.

Maar dat moet je zelf maar lezen, als je durft. Probeer het anders gewoon zelf, met dit recept. Het geheim ervan is dat je de ingrediënten eerst apart bereid en pas daarna samenvoegt.
  Lees verder

Groenten à la pasta

Alles dat je in dunne plakjes serveert wordt tegenwoordig carpaccio genoemd. Maar dat kan ook anders, zo kan je ook spaghetti van andere ingrediënten maken. In het kookboek Groenten à la pasta doe je daarvoor genoeg inspiratie op.

Wortelen, courgettes, pompoenen, (zoete) aardappels, prei, bieten, bleekselderij, komkommer en ook allerlei fruitsoorten zoals avacado en mango willen zich graag als spaghetti voordoen. 
  Lees verder

Recept – Aardappelknotjes

De afgelopen weken zat ik aan de buis gekluisterd voor Masterchef Australia. Ik had alle voorrondes gemist en viel in op het moment dat de laatste 6 kandidaten bekend waren. Hoe het nu zat met mensen die weg waren en weer terugkwamen, daar ben ik nog niet achter, maar dat maakte voor de strijd niets uit.
Wat me opviel is dat de deelnemers hun gewone huis-tuin-en-keuken-opmaak al snel evolueerden naar die van restaurants. Een klein beetje van dit, een snufje van dat en een priegeltje van zus. Het ziet er pachtig uit, maar thuis is het niet altijd praktisch om het eten zo op te dienen. De rest in een schaaltje ernaast dan maar?

Ik moest er weer aan denken toen ik in het kookboek Groenten à la pasta bladerde. Hierin staan leuke voorbeelden om groenten eens anders te serveren; vooral in de vorm van lange, dunne slierten. En deze aardappelknotjes vond ik daarvan de allerleukste afgeleide. Het zijn kleine balletjes aardappelpuree met daar omheen lange slierten aardappel die krokant gefrituurd worden. Ook niet echt iets voor de doordeweekse dag, maar wel leuk om aardappel weer eens anders te serveren.
  Lees verder

Eten in Albanië?

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg).

Mariëlla schreef eerder vandaag over flessen die zijn opgedoken uit een Romeins schip dat voor de kust van Albanië is vergaan. Ja, die Romeinen wisten al wat wijn maken is. Maar mijn gedachten dwaalden af. Albanië, wat eten ze daar eigenlijk? Kookboeken daarover heb ik niet, dus begon ik wat te surfen.

Albanië heeft Griekenland en de landen van het voormalig Joegoslavië als buren, dus dat geeft al wat aanwijzingen.
  Lees verder

Het Kater Koobkoek

Nee, dat is geen typefout, het kookboek heet echt Het Kater Koobkoek. En het geeft daarmee gelijk een beeld van wat je ervan kunt verwachten. Het is een grappig cadeauboekje over het culinair bestrijden van je kater.

Er zouden maar liefst zes soorten katers zijn, en elke kan je op eigen manier te lijf gaan. 
  Lees verder

Recept – Tosti met oude kaas en mango

Jongens, jongens.. en meisjes, meisjes.. wat een weer is het toch! Hier in het zuiden van NL regent het al de hele ochtend en leek het even wel nacht, zo donker werd het. Reden (ik typte eerst ‘regen’..) genoeg om een lekkere tosti als lunch te maken. Meestal houd ik het bij een mix van jonge (voor de smelt) en oude (voor de smaak) kaas. En afhankelijk van wat ik in huis heb, smeer ik het brood dan nog in met kruidenboter, tapenade of pesto. Maar aan mangochutney had ik nog nooit gedacht. Lekker idee!

Wat is jouw favoriete tosti?

Dit recept komt uit het Het Kater Koobkoek, dat bordevol stevig troostvoer staat. Niet voor dagen dat het buiten maar blijft regenen, maar voor dagen dat het stormt in je hoofd. Later meer, nu eerst die tosti.
  Lees verder

Zilte klei

Soms verschijnen er van die (kook)boeken, waarvan de liefde en passie voor het maken ervan overduidelijk afspat. Dat geldt zeker voor Zilte Klei, het tweede boek van Edwin en Blanche Vinke, eigenaren van restaurant De Kromme Watergang.
Alleen al op de kaft ben ik verliefd: het is een groot uitgevallen Moleskine, met natuurlijk het bijbehorende elastiek eromheen. Maar van binnen is dit bijzondere kookboek zo mogelijk nog mooier!

In Zilte Klei blijf je namelijk bladeren, lezen en genieten.
  Lees verder

Recept – Bacon infused Mexican Caesar Salad

Een tijdje geleden was de bekende Caesar Salade 87 jaar oud. Het dressingmerk Cardini’s, opgezet door de bedenker van de salade, organiseerde daarom een saladewedstrijd. Ik mocht als jurylid optreden en uit de inzendingen de lekkerste salade kiezen. En zonder overleg vond ook mijn medejurylid Simone van den Berg dat de winnaar Paul Bom moest zijn. Zijn salade vonden wij de meest originele.  Hij krijgt nu een geheel verzorgde barbecue voor 10 personen. Gefeliciteerd Paul!

En nu mag ik je ook vertellen hoe je zijn Bacon Infused Mexican Caesar Salad maakt. 
  Lees verder

Betjeman & Barton [lekker adresje]

Lekker koken en genieten daarvan begint met goede ingrediënten en fijn keukengerei. Daarom zet ik op zondag een lekker webadresje in het zonnetje.

Vandaag duiken we in de wondere wereld van de thee.Sinds 1919 bestaat het theebedrijf Betjeman & Barton in Parijs, en sinds 1992 kunnen we ook in Nederland van hun thee genieten. Tijd om eigenaresse Marion van denBlik eens op te zoeken.
 

Eerst even kennismaken
Zelf had ze deze theemakers al langer in het vizier en in 1992 vond ze het een uitdaging om iedereen met haar passie hiervoor te laten kennismaken. Marion is de eerste en enige diede naam Betjeman & Barton op haar inmiddels 2 winkels (beide in Den Haag) mag zetten. Ook heeft zij als enige de rechten om deze handgeplukte thee via een webwinkel in Nederland te verkopen. Maar ook accessoires, zoals theepotten, ijstheekannen en lekkernijen voor erbij verkoopt ze. Theedrinken moet een beleving zijn, is haar mening.

Must haves
Dat is lastig kiezen, uit 180 handgeplukte theesoorten, zwart of groen, klassiek of geparfumeerd, los of in handgenaaide katoenen zakjes. De huismelange heet Pouchkine, en is hun antwoord op Earl Grey. Zowel de zwarte als de groene Pouchkine (zie foto) wordt geparfumeerd met bergamot, citroen en sinaasappel en een geheim ingrediënt van de theemélangeur.
Maar Marion gaat nog even door en noemt de bijzondere theesoorten zoals Yunnan Jin Meo, Vert Dabie, bijzondere Chinese oolongs of de first flushes uit Darjeeling. Van sommige theesoorten komen soms maar een paar kilo per jaar op de markt! Ook de Eden Rose (een zomerse Earl Grey op basis van zwarte thee met bergamot, rozen en lavendel) is de favoriet van veel klanten.
En als je niet weet wat te kiezen, dan kan je altijd in één van de winkels een heuse theeproeverij doen.

 

Cocktail met thee
DatMarion van den Blik een enorme passie voor thee heeft is duidelijk; ze maakt er zelfs cocktails mee. De cocktail Thé Royal maak je met een sterk extract van zwarte  Pouchkine. Met honing en een mousserende wijn wordt dit een heerlijk aperitief.

Mijn mening
De theesoorten van Betjeman & Barton ken ik al jaren, en ik heb altijd de groene en de zwarte Pouchkine in huis. Ik heb zelfs al eens aan een theeproeverij deelgenomen en veel over thee geleerd. Zo leerde ik dat alle thee ter wereld van dezelfde plant afkomstig is, maar dat factoren als terroir en hoe er na het plukken mee om wordt gegaan de kwaliteit van de thee sterk bepalen.
Via de webshop had ik alleen nog geen thee besteld. En nu ik er zo doorheen surf, weet ik wel waarom. Ik word er veels te hebberig van!

Betjeman & Barton | Denneweg 25c + Aert van der Goesstraat 1, beide Den Haag | betaling met iDeal | levering binnen 2 werkdagen, €5  verzendkosten tot besteding € 75,00 (daarboven gratis) | twitter

-

Recept – Witte chocoladespread

Mijn favoriete broodbeleg als kind was chocoladepasta. En ook nu nog heb ik altijd wel een potje in de kast staan. Een paar jaar geleden at ik eens een heel lekkere witte chocoladepasta, die ik daarna nooit meer terugvond. Aangenaam verrast was ik dan ook toen ik een recept om zelf witte chocoladepasta te maken tegenkwam in het kookboek Heerlijke spreads. Ik heb ‘m direct uitgeprobeerd en hij kwam al dicht in de buurt. Reden genoeg om het recept met jullie te delen, want het is o zo makkelijk.

En gelijk maar te vertellen dat er meer zoete spreads in dit kookboek staan. Pure chocoladepasta, natuurlijk, maar ook dulce de leche, spreads met noten (en pindakaas), vruchten en een flink aantal hartige spreads. Dus vanaf nu kan je nooit meer zeggen dat je niet weet wat je op je boterham wilt smeren. 
  Lees verder

Gerookte lekkernijen

Roken, doe jij het wel eens? En dan bedoel ik natuurlijk niet het lurken aan zo’n stinkstok, maar het roken van je ingrediënten. Buiten de paling en zalm zijn er nog veel meer lekkernijen die goed te roken zijn. Ook andere vis en dieren uit de zee zijn te roken, evenals vlees, groenten, fruit en zelfs kaas en noten.  

Tijd om eens in het kookboek Gerookte lekkernijen van Cecile Thijssen te duiken.
   Lees verder

En de winnaars zijn…

Maar liefst drie mensen mag ik blij maken met de roman De kok. In dit verhaal gaat het om Maravan, een Tamil die in Zwitserland zijn weg probeert te vinden. Als kok van heel bijzondere gerechten lukt het hem om het liefdesleven van echtparen nieuw leven in te blazen. Of dat van anderen die van zijn kookkunsten genieten.

De prijsvraag leverde leuke verhalen op over hoe jullie je liefje met eten hebben verleid.  
  Lees verder

Recept – Salade met gerookte forel

Later vandaag laat ik je kennismaken met een kookboek over roken. Gerookte lekkernijen heet het, en het vertelt je wat je zoal kunt roken en hoe je deze ingrediënten vervolgens in een lekker recept kunt verwerken.
Maar welk recept laat je dan zien als voorproefje? Een recept waarbij je zelf nog moet roken, of toch iets dat je ook kant-en-klaar gerookt al kunt krijgen. Ik koos voor het laatste, omdat 1 blogje eigenlijk te kort is om uit te leggen hoe je moet roken.
En wie weet, ruim ik daar eens een heel weekje voor in.. Laat maar weten of je dat leuk vindt.

Daarom deze Salade met gerookte forel.
   Lees verder