Archief: februari 2011

De Nederlandse wijnwinkel [lekker adresje]

Regelmatig wordt me gevraagd waar je lekkere ingrediënten kunt kopen. Omdat jullie niet allemaal bij mij in de buurt wonen, wil ik vanaf nu op zondag een lekker webadresje in het zonnetje zetten.

Vandaag heb ik weer een bijzonder adresje voor je. De Nederlandse Wijnwinkel verkoopt namelijk alleen maar Nederlandse wijnen! Joris Zoelen kon zijn liefde voor wijn niet meer negeren en ontdekte dat er al bijna 200 Nederlandse wijnmakers zijn. Hij vertelt: “Ik wilde die wijnen proeven, maar heb geen tijd om elke week een wijnmaker te bezoeken.”. En hij dacht dat dat ook wel voor jou zou kunnen gelden.     Lees verder

Tentoonstelling Hungry eyes

Sommigen noemen het foodporn, de prachtige foto’s die van eten gemaakt kunnen worden. En geef toe, ze zijn soms prachtig! In Antwerpen is er dit voorjaar een tentoonstelling over. De tentoonstelling Hungry eyes laat het werk van drie fotografen zien die alledrie op eigen wijze naar ons voedsel kijken. Het zijn de fotografen Tony Le Duc, Valérie Belin en Dimitri Tsykalov.

Lees verder

Het fit met voeding kookboek

Ik noemde het vanmiddag al een beetje oneerbiedig het een raar kookboek. Het is dan ook geen gewoon kookboek, maar één met een boodschap. Als je gezond wilt eten, is het immers handig om er iets vanaf te weten. Dat kan met het ‘fit met voeding’-kookboek. Het is geschreven door apotheker Gert Schuitemaker en voedingstechnoloog Jac van Dongen. Zij bundelen hun kennis over groenten, bereidingswijzen en hebben dat naar de seizoenen gerangschikt.

Ons eten bestaat uit meer dan de ingrediënten die op ons bord liggen. Lees verder

Multifunctionele serveerset van MENU [de testkeuken]

Iedere vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag staat er een multifunctionele serveerschaal naast me.

Het gaat om de Norm serveerset. Deze bestaat uit een houden snijplank, een wit bord, en een koelplateau. Het won de Red Dot Design Award vanwege de prachtige vormgeving. Helemaal terecht, als je het mij vraagt, want het is een prachtige set!

Maar is het ook zo functioneel als  beloofd wordt? Lees verder

Recept Linzensoep

Wow, een kookboek waarin nog boerenkool van de stronk wordt gepromoot! En peulvruchten een belangrijke rol krijgen. En uien, en verse kapucijners. Wat leuk! Maar wat een raar kookboek is het tegelijkertijd. Veel tekst, veel moeilijke termen, maar wel met lekkere gerechten.

Dus laat ik je niet afschrikken en eerst verrassen met een gerecht dat ik al een tijdje wil maken, en vanavond misschien wel in deze variant op tafel ga zetten. Linzensoep! Het handige van linzen is dat ze in tegenstelling tot andere peulvruchten niet hoeven voor te weken. En ze zijn hartstikke gezond en handig als je een keer wat minder vlees op tafel wilt zetten. Lees verder

Mijn Italiaanse dieet

Na de Franse keuken is het tijd voor de Italiaanse keuken om te laten zien hoe gezond en slank zij is. Onder het mom ‘Italianen behoren tot de slanksten van Europa’ geeft Gino d’Acampo 100 recepten in zijn nieuwe kookboek Mijn Italiaanse dieet.

Ook in dit kookboek staat het plezier in zelf koken en het met mate eten centraal. Toegevoegd is de aansporing om wat meer te bewegen om de genoten calorieën ook daadwerkelijk te verbranden. Lees verder

Recept Entrecote met saus van gorgonzola en roze peperkorrels

Ik weet niet hoe jullie er over denken, maar ik associeer de Italiaanse keuken altijd met de lichte keuken. Omdat ze veel gebruik maken van groenten, vis en slechts af en toe vette dikmakers (denk aan pasta carbonara). En in Mijn Italiaanse dieet laat Gino d’Acampo (die we al kennen van zijn kookboek Magnifico) al die lekkere lichte gerechten zien. Lees maar.

Deze Entrecote met saus van gorgonzola lijkt me heerlijk. Omdat in de Italiaanse keuken vleesgerechten als secondi (na antipasti en voorgerechten primi) op tafel komen, staat er helaas niet bij hoe je dit gerecht in de Nederlandse keuken kunt eten. Ik at zelf ooit eens een vergelijkbaar recept met varkenshaas en serveerde daar aardappeltjes uit de oven met rozemarijn bij, en een lekkere salade.         Lees verder

Waarom Franse vrouwen niet dik worden – Het Kookboek

De hype van een paar jaar geleden is een beetje langs me heen gegaan. In Waarom Franse vrouwen niet dik worden legde Mireille Guiliano uit waarom Franse vrouwen niet dik worden. Althans, zij niet. Na een korte dikmakende periode in de Verenigde Staten te hebben doorgebracht, weet ze het. Eet met mate, eet gevarieerd, eet kwaliteitsingrediënten, eet wat je lekker vindt en bovenal, geniet van wat je eet. En neem kleine porties!

Dat is in het kort haar boodschap. En nu is er haar kookboek waarin ze laat zien hoe je dat kunt doen.   Lees verder

Recept zalm met sinaasappel en papilotte

Als ik denk aan een lichte maaltijd dan denk ik aan vis. Jullie (vooralsnog?) niet, zo blijkt uit de inzendingen op de actie waarbij je het kookboek Het Divadieet en een bijbehorende Champagneshaker kunt winnen.

In het recept van vandaag stoom je de zalm als het ware gaar in een pakketje, dat is de betekenis van en papilotte. En als je voor iedereen een eigen pakketje maakt, staat dat nog eens extra feestelijk aan tafel, nietwaar?

Dit recept komt uit het Waarom Franse vrouwen niet dik worden-kookboek, waarover later meer. Hierin houdt Mireille Guiliano onder andere een kort pleidooi om meer vis en groenten te eten. En vertelt daarbij ook dat dit haar favoriete manier van vis klaarmaken is, omdat je dan minder afwas hebt…        Lees verder

Het Diva dieet

Hoe doen diva’s het toch? Een superleven leiden en tegelijk slank blijven? (De enige echte Nederlandse diva Karin Bloemen zien we voor het gemak maar even over het hoofd, we kijken internationaal nu.)  Dorien Goertzen en Melanie Wisse zochten het uit en schreven Het Diva Dieet. Na een uitgebreid verhaal over mislukte eerdere dieëten weten de dames nu waar ze het zoeken moeten.

Hun conclusie: “Het geheim van de slanke lijn zit ‘m niet alleen in wát je eet, maar ook hóe je eet…”. Waarheid als een koe, nietwaar? Lees verder

Recept Garnalenrisotto met doperwten

Een weekje aandacht voor lichte gerechten. Nouja, gerechten uit kookboeken die je willen helpen lijnen, dieëten of afvallen. Ik zal gewoon de lekkerste gerechten uitzoeken, dus geen zorgen!

Vandaag niet het pastagerecht van Sophia Loren, de dronken kip à la Jacky Kennedy of  een zelfgemaakte hamburger. De dames geven het al aan, het is wel een gerecht voor diva’s. En een gerecht waar je mij altijd voor wakker kunt maken: risotto, nu met garnalen en doperwten.   Lees verder

Win een Champagneshaker [prijsvraag]

Tja, lijnen en dieëten, ik besteed er hier op koken.blog.nl nooit zoveel aandacht aan. Daar zijn mijn collega’s van dieet.blog.nl voor. Maar nu liggen er een paar prachtig vormgegeven kookboeken met intrigrende titels naast me. Daar ga ik de komende dagen maar eens induiken.

Maar wel met jullie hulp. Bij één van de boeken kreeg ik namelijk ook een Champagneshaker.  Om cadeau te doen. Hiernaast zie je ‘m op de foto. Lees verder

Cidercider [lekker adresje]

 Regelmatig wordt me gevraagd waar je lekkere ingrediënten kunt kopen. Omdat jullie niet allemaal bij mij in de buurt wonen, wil ik vanaf nu op zondag een lekker webadresje in het zonnetje zetten.

Een paar jaar geleden dronk ik de lekkerste cider ooit. Het was zo’n geval van vakantie, lekker weer en bijzondere ambiance. Ik was op een mosselfeest in Bretagne en daar schonken ze alleen maar naamloze cider uit lelijke groene flessen. En ik werd nieuwsgierig waarom je in Nederland eigenlijk zo weinig (goede) cider tegenkomt. Het is fris, licht tintelend en het heeft een laag alcoholpercentage. Dat was ook de vraag die Wouter Bijl zich stelde en hij kwam in actie. Cidercider.nl is zijn webwinkel. Lees verder

ELLE eten gebundeld in 4 kookboekjes

Jippie, dacht ik! ELLE eten had haar lekkerste recepten gebundeld en komt met een serie kookboeken. Als daar nu eens de allerlekkerste recepten uit de afgelopen jaargangen in zouden staan, had ik een mooi excuus om die metershoge stapel culi-glossy’s de deur uit te doen.

Vier kookboeken liggen er naast me. Het feestelijke Fingerfood, Pasta en risotto voor doordeweeks, Gebraden en gevuld om de oven het werk te laten doen en Taart voor hartige en zoete lekkernijen. Lees verder

Kerntemperatuurmeter [de testkeuken]

Iedere vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag vertel ik je wat meer over mijn favoriete keukengerei; de kerntemperatuurmeter.

Het jaagt veel mensen angst aan, het braden van een groot stuk vlees in de oven. Voor ik een kerntemperatuurmeter had, deed ik het ook zelden. Maar nu is het een van mijn favoriete gerechten om op tafel te zetten als er gasten komen.    Lees verder