Archief: januari 2011

Vreemdgaan in de keuken?

Degenen die koken.blog al wat langer volgen weten het inmiddels wel: ik heb een zwak voor kookboekjes waarin gewone mensen aan het woord komen en laten zien hoe zij eten. Ook Vreemdgaan? In de keuken!? is zo’n boekje. En het leuke is: de verschillende gerechten zijn echt voor andere mensen gekookt en die hebben daarna zich weer van hun beste kant laten zien.

En zo zijn er 13 uitwisselingen geweest van Vlamingen met mensen uit andere landen, zoals Syrië, Roemenië, Colombia, Congo, Ethiopië en Nieuw-Zeeland.  Lees verder

Recept Gevulde kipfilet met geitenkaas in tomatensaus

Weet jij hoe jouw buren eten? Nee, ik eigenlijk ook niet. En dat is nu het leuke van een kookboekje als Vreemdgaan? In de keuken!?. Je krijgt daarin een kort kijkje in wat andere mensen eten. Het is in België gemaakt, dus Vlaamse klassiekers komen aan bod. Maar ook gerechten uit landen als Congo, Brazilië of Roemenië. Er zijn 13 uitwisselingen geweest tussen Vlamingen en mensen uit andere landen, die voor elkaar kookten. Lees maar.

Dit recept voor Gevulde kipfilet met geitenkaas in tomatensaus was het antwoord van Maarten en Nausika op de Congolese maaltijd waarin ook mopane-wormen waren verwerkt. Lees verder

Chocoweb [lekker adresje]

Regelmatig wordt me gevraagd waar je lekkere ingrediënten kunt kopen. Omdat jullie niet allemaal bij mij in de buurt wonen, wil ik vanaf nu op zondag een lekker webadresje in het zonnetje zetten.

En vandaag laat ik het licht schijnen op twee mannen met een missie, maar ik zet de lamp niet te fel. De chocolade die ze verkopen zou wel eens kunnen smelten.

En die missie? Nederland chocoladebewuster maken! Want chocolade is net als wijn; er zijn goedkope wijnen; er is goedkope chocolade. Net als druiven zijn er verschillende cacaosoorten, speelt de grond (terroir) een grote rol, net als de bereiding van het eindproduct. Eén ding is zeker: voor de echt goede kwaliteitschocolade moet je bij Chocoweb zijn, want in de supermarkt vind je die niet.   

Lees verder

Plukfruit [de testkeuken]

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek op koken.blog.nl. Iedere vrijdag test ik een product uit. Vandaag bespreek ik plukfruit.

Huh? Plukfruit? Is niet bijna ieder fruit plukfruit, hoor ik je vragen? Goed, ik zal verder vertellen. Er staat boven: “Het enige snoepje van echt”, van plukfruit dus. Dat maakte mij wel nieuwsgierig. Lees verder

Recept Aardappelcake

Ja, je leest het goed; aardappelcake! Het staat in Oma's kookschriftje, waarin de recepten van de moeder van Simone Gerard keurig opgeschreven staan. Zij begon met het opschrijven van de, in onze ogen, karige recepten in 1941. Van eenvoudige erwtensoep (zonder vlees), uitleg over het koken van aardappelen en wat eenvoudige groentenrecepten.

En net als in de Franse equivalent, Recettes pour bien vivre, wordt bij het uitschrijven van de recepten uitgegaan van enige kookkennis, zo wordt in het recept voor deze aardappelcake niet eerst opgeschreven dat je de aardappelen gekookt moet hebben.

Grappig kookboekje als je eens wilt weten hoe je oma vroeger at. Met afdrukken van het originele schriftje en foto’s van verpakkingen uit die tijd. Leuk zijn de tips om van boter meer boter te maken, om zelf smeerkaas (nou ja, kaas?) te maken en het inmaken van eieren in kalkwater. De hoofdstukken Nagerechten en Koek en dergelijke zijn het grootst.  

Lees verder

Frankrijk op Tafel [lekker adresje]

Regelmatig wordt me gevraagd waar je lekkere ingrediënten kunt kopen. Omdat jullie niet allemaal bij mij in de buurt wonen, wil ik vanaf nu op zondag een lekker webadresje in het zonnetje zetten.

Vandaag wanen we ons even in die fijne grote Franse supermarkten. De webwinkel Frankrijk op Tafel verkoopt houdbare Franse specialiteiten en gerechten die in Nederland bijna niet in de winkel verkrijgbaar zijn. Fred en Betty Schenk hebben met hun webwinkel hun droom laten uitkomen.

Let op:
Dit bericht is in 2011 geschreven. Nadien zijn er via het reactieformulier hieronder, maar ook via twitter en e-mail bij ons diverse klachten over deze webwinkel binnengekomen. We hebben Fred en Betty zelf ook een paar keer benaderd om hen hierop te wijzen en te vragen de klachten af te handelen. Wij hebben hierop niets van hen gehoord.
We laten ons bericht over de webwinkel hieronder toch staan. Zouden we het verwijderen, dan zouden de klachten bij de reacties ook weggehaald worden. Aangezien wij voor transparantie zijn, doen we dat dus niet. Wel hebben we alle links naar de webwinkel verwijderd. 

 

Lees verder

Maastricht aan tafel

Ook dit jaar laat Maastricht zich weer van haar beste gastronomische kant zien tijdens festival Maastricht aan tafel. Het vindt van 6 tot en met 20 februari plaats. Maar liefst 30 verschillende restaurants doen mee en serveren een speciaal menu voor de vaste prijs van € 25,20.

Gek bedrag? Ja, een beetje wel. Maar die 20 cent houden de restaurants niet zelf. Lees verder

Het grote pasta kookboek

Waar het kookboekje van gister heel bescheiden 50 Curries uit India heet, ligt er nu Het grote pasta kookboek naast me. Ook dit kookboek is al langer geleden voor het eerst uitgegeven en nu pas in het Nederlands vertaald. En het bevat allerlei recepten uit één land, in dit geval Italië. Maar dit kookboek bevat wel wat meer recepten, zo’n 600 belooft de kaft er.

En na de waarschuwingen rondom het koken van pasta, gaat het los. Lees verder

Knoflooksnijder [de testkeuken]

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek op koken.blog.nl. Iedere vrijdag test ik een product uit. Vandaag bespreek ik een nieuw soort knoflooksnijder.

In veel recepten staat dat je knoflook moet fijn hakken. Daar kan je een knijper voor gebruiken, of een mes. Bij mij ligt de knijper ongebruikt in de la, omdat ik altijd mijn mes gebruik. Deze heb ik nu eenmaal toch al in mijn hand, ik weet hoe ik moet hakken en het scheelt weer afwas. Je zult begrijpen dat ik de eerste weken dat deze knoflooksnijder op mijn aanrecht stond, ik hem iedere keer vergat.

Maar goed, met wat opletten heb ik de stamper, zoals ie hier in huis is gaan heten, toch een paar keer uitgeprobeerd. Lees verder

Recept Winterse pasta met groene kool

Een recept kiezen uit een kookboek met maar liefst 600 recepten, hoe doe je dat? Ik las ze lang niet allemaal door, de honderden recepten uit Het grote pasta kookboek, dat geef ik eerlijk toe. Maar ik ging in de index achterin naar recepten met de ingrediënten van dit seizoen. Kolen, knollen, bieten, dat werk. En als de titel me aansprak, bladerde ik terug naar het recept.

En één van de recepten die me aansprak, was deze met Groene kool en paddenstoelen. Lees verder

50 Curries uit India

De titel doet het kookboek eigenlijk te weinig eer aan. In 50 curries uit India staan wel 50 recepten voor curries uit heel India. Maar het is ook meer dan dat. Het staat bomvol informatie over curries en hoe je deze moet maken.

Echt een fijn basiskookboekje. Want in omvang is het niet zo groot, qua inhoud overigens wel!   Lees verder

Recept Kipkorma met pistache

Zeg curry en je denkt aan India. Maar dat land kent talloze curries, waarvan wij er maar een paar kennen. Dat leer je als je het kookboekje 50 Curries uit India bekijkt. Het lijkt wat eenvoudig, 50 receptjes op een rij, maar dat is niet zo. Het is een zeer interessant kookboek met alle mogelijk achtergrondinformatie over curries uit heel India. En juist vanwege al die informatie ben ik erg enthousiast over dit kookboek (lees straks maar).

Ik laat je alvast voorproeven met dit recept voor Kipkorma met pistache, waarvoor je de meeste ingrediënten in de supermarkt kunt vinden. En breng anders eens een bezoekje aan de toko.  Lees verder

Kookboek Spatels en Stiletto’s

De spatels uit de titel snapte ik wel, maar over de stiletto’s moest ik even nadenken. Want waarom zou je op onmenselijk hoge hakken in de keuken gaan staan? Schrijfster Ravinder Bhogal zou het graag doen. Want Spatels en Stiletto's is wel een kookboek. Een zogenaamd lifestylekookboek, of beter een moodfoodcookingbook, dat recepten biedt bij de situatie waarin jij je bevindt.

 Dus voor snelle lunches voor op je werk, voor bij een tv-avondje voor 1, of juist voor dat intieme dinertje. Lees verder

Recept Pasta met boerenkoolpesto

Boerenkool is de nieuwe spinazie. Tenminste, als het aan Ravinder Bhogal ligt. Zij schrijft dit in haar debuut, het kookboek Spatels en stiletto’s (daarover later meer). En dat is vooral vanwege de gezonde eigenschappen van boerenkool. Wij weten dat hier al langer, dat boerenkool gezond en lekker is.

Maar kunnen van haar een nieuwe manier leren om dit eens op een andere manier te eten. Als pesto, lekker bij pasta.    Lees verder

Recept Hartige taart met witlof, ham en kaas

Hartige taarten, je hebt ze in alle soorten en maten. En je kunt ze in ieder seizoen eten. In het kookboekje Hartige taart kan je veel inspiratie opdoen. Van de Franse klassieker de Quiche Lorraine tot hartige taarten met prei, paddenstoelen, courgette, aubergine en pasta, spinazie , tomaat mozzarella en basilicum of artisjok en geitenkaas. Maar ook spruitjes, witlof, zoete aardappel en chorizo en zuurkool kunnen als hartige taart op tafel gezet worden.

Naar de witloftaart was ik het meest nieuwsgierig. Ook omdat er aardappel in het deeg verwerkt wordt. Lees verder