Archief: december 2010

What [not] to eat 2011

Het einde van het jaar is een moment van bezinning, op terugkijken wat het afgelopen jaar ons gebracht heeft. Maar leuker is het natuurlijk om vooruit te blikken; wat zal 2011 ons gaan brengen? En waar je voor je persoonlijke leven je horoscoop raadpleegt, zo kijk je voor de heetste culitrends in What (not) to eat 2011 van Marjan Ippel.

En dit keer geen lijstje met de 10 belangrijkste trends voor op je bord, maar een beschrijving van de 5 windrichtingen waar je de trends vandaan kunt verwachten.   Lees verder

Het roer om

Welke hobbykok droomt er niet van? Om het leven helemaal om te gooien en te gaan voor de passie die koken is? Tom Kellerhuis deed het en schreef er een boek over. Heel toepasselijk noemde hij het Het roer om. Het beschrijft kort zijn leven voor de overstap als chef Kunst en Cultuur van HP/De Tijd en vooral hoe het is om als leerlingkok weer onderaan te beginnen. En dat viel niet mee.

Je hebt misschien wel van Tom Kellerhuis gehoord, hij deed mee aan de eerste Nederlandse Masterchef

Lees verder

Inspiratie voor het kerstmenu

Het kerstmenu, ben jij er al uit? Ik wel! Ik laat iedereen zelf een paar kleine gerechtjes meenemen. Dan zijn de taken leuk verdeeld, iedereen weet zeker dat er iets bij zit dat hij of zij lust en ik leer weer gerechten van andere kennen. Een win-win-situatie, wat mij betreft.

Welke gerechten ik op tafel ga zetten, daar ben ik nog niet helemaal uit, maar de volgende recepten uit het koken.blog.nl-archief maken zeker een kans! Lees verder

Kookboek Carpaccio

Carpaccio, het verwijst zelden meer naar de heel dunne plakjes rundvlees met daarop een witte saus van onder andere mayonaise, zoals Guiseppe Ciprani deze in 1950 bedacht. Nee, je komt tegenwoordig ook carpaccio van zalm, courgette en ik weet niet wat tegen. Carpaccio is een algemene term geworden voor dunne plakjes die je in een bloemvorm op het bord legt, waarna je er smaakmakers op legt.
En daarmee kan je alle kanten op, zo getuigt het kookboek Carpaccio. In dit kookboek staan maar liefst 77 recepten voor carpaccio in één of andere vorm, maar het klassieke recept ontbreekt vreemd genoeg.

Maar goed, daar krijg je wel veel voor terug. Lees verder

Recept Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse

Een paar dagen geleden kreeg ik goed nieuws. Het kookboek Argentinisima, waar ik ook aan meewerkte, wordt de Nederlandse inzending voor de Gourmand World Cookbook Awards in maar liefst twee categorieën: beste buitenlandse keuken en beste kookboek over de Latijnse keuken. Dat was leuk nieuws!

In het bericht van de uitgeverij stond ook dat het kookboek Carpaccio een Nederlandse prijswinnaar is, in de categorie Best vertaalde kookboek. Carpaccio lag al even op mijn stapel met te bespreken kookboeken, en zo vond ik een mooie gelegenheid om het eens uitgebreid door te bladeren.

En ik bleef steken bij deze Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse… Wat lijkt me dat lekker en een leuk gerecht voor de kerstdis! Lees verder

Kookboek Smaakvol

Het lijkt me vreselijk lastig, koken en lekker eten als je – letterlijk – geen smaak hebt. Joke Boon weet er wel raad mee. Vanaf haar 4e kan ze niet meer ruiken en dus ook niet proeven. Maar omdat ze van koken houdt, eet ze wel smaakvol.

Hoe? Dat legt ze uit in haar kookboek Smaakvol.    Lees verder

Recept Tintelende starter met sechuan buttons

Iedereen die een bijzondere smaaksensatie wil ervaren opgelet! Ik ben er niet zo een die gelijk maar iets koopt als iemand er heel enthousiast over is, maar dit wil ik zeker eens ervaren.
Het gaat om de bloemknopjes van de waterkersplant. Deze gele bolletjes geven je een tintelende smaakervaring, net als bij het drinken van champagne, maar deze houdt iets langer aan. Het klinkt spannend en het mooie is dat smaken daarna intenser geproefd kunnen worden. En dat is natuurlijk helemaal interessant voor mensen die niet (goed) kunnen ruiken en proeven. Zo iemand is Joke Boon en zij ontdekte dat ze na het eten van deze szechuan buttons beter kon proeven.

Ze schrijft er enthousiast over in haar kookboek Smaakvol (hier meer over het kookboek) en adviseert om je diner te beginnen met deze alcoholvrije starter.   Lees verder

Vegetarisch uit eten

In een restaurant bekijk ik op de menukaart altijd eerst het aanbod met vegetarische gerechten. Als deze niet creatief zijn, dan zakt meestel me de moed in de schoenen voor de rest van de kaart. Maar gelukkig gebeurt me dat steeds minder vaak. Vegetarisch uit eten is een culinaire gids met daarin 125 adresjes waar het zeker goed vegetarisch eten is. Het zijn alleen vooral restaurants waar ook vis en vlees op de kaart staat. 

En dat komt doordat de heren Ton de Zeeuw en Robert van der Aa een bijzondere mening  hebben over vegetarische koks.

Lees verder

Recept Gerookte rode biet met linzensalade

Vegetarisch eten wordt door velen nog een beetje met een scheef oog bekeken. Het zou saai, vlak en vooral niet spannend zijn. Steeds meer mensen weten intussen beter, en ook restaurantkoks laten zich steeds vaker door groenten inspireren. De culinaire gids Vegetarisch uit eten heeft 125 restaurants op een rij gezet waar het volgens de samenstellers Ton de Zeeuw en Robert van der Aa goed vegetarisch eten is. En om de thuiskoks ook te overtuigen, is van veel van deze restaurants een recept in de gids opgenomen.

Dit recept voor Rode biet met linzensalade is niet van een restaurant met een Michelinster, maar het Belgisch restaurant Lieve uit Amsterdam won in 2010 de Bier & Gastronomie Award. Dan weet je gelijk wat je er goed naast kunt zetten!  Lees verder

Eerlijk de wereld rond koken

Twee verschillende kookboeken, van twee verschillende kookboekenschrijvers, bij twee verschillende uitgeverijen liggen naast me. Het ene is uit 2009, het andere is in 2010 verschenen. En verschillender kunnen ze niet zijn! Maar in beide wordt aandacht gevraagd voor een eerlijkere verdeling van ons voedsel. Daar zit  Oxfam Novib achter. Ik heb het over de kookboeken Het Fairtrade kookboek en De Groene Wereldkeuken.

En naast de belangrijke boodschap waar deze twee kookboeken aandacht voor vragen, staat vooral lekker koken centraal. Heel erg lekker koken! Lees verder

Recept Soepje twee in één

Ik ben stiekem altijd een beetje verbaasd als mensen geen pastinaak of zoete aardappel kennen. Op zoek naar nieuwe en leuke ingrediënten om te koken, ken ik deze twee knollen al een tijdje. Maar nu heb ook jij geen excuus meer; ze liggen allebei gewoon bij de AH. Probeer ze eens, zoek hier in het venstertje rechtsboven naar wat leuke recepten met pastinaak of zoete aardappel of maak het soepje hieronder.

Dit bijzonder en feestelijke soepje bestaat uit twee soepjes, die je in één kom serveert. Het komt uit De Groene Wereldkeuken, dat vol met heerlijke verrassingen staat.    Lees verder

Soepenparade

Soep wordt overal ter wereld gegeten. En dat is niet zo gek, je hebt er alleen maar een pan, water en wat smakelijke ingrediënten voor nodig. En je hebt soep voor iedere gelegenheid, als licht voorgerecht of als vullende maaltijdsoep. Je kan ze zonder vlees maken, voor een feestelijke gelegenheid en koud is soep ook lekker op een warme dag.

En kan je wel wat inspiratie gebruiken, dan is de Soepenparade een heel aardig kookboek. Lees verder

Recept Soep van aardperen, met tapenade

Ik vind het altijd maar moeilijk om dat ene recept te kiezen, waardoor jij denkt, hé, van dat kookboek wil ik meer weten. Dat gold ook de Soepenparade, een kookboek vol soepen van over de hele wereld. En het is ook nog eens leuk vormgegeven.

Ik vind het daarnaast ook belangrijk om dat gerecht te kiezen dat goed in het seizoen past, waarmee ik het mezelf soms erg moeilijk maak. Dus geen soep van verse tomaten in december, of die spannende Koude aspergesoep die in de  Soepenparade staat.

Nee, in december is het tijd voor aardperen.En nee, dat is geen typefout voor aardappel, het is een heel ander knolletje. Ga er eens naar op zoek en bestel ‘m bij je groentenboer. De smaak zal je verrassen, deze is iets zoet, nootachtig en mild. De tapanade in het recept geeft het geheel lekker pit. Ik heb deze verrassende soep vorig jaar met Kerst geserveerd!  Lees verder

Het Grote Frietboek

Waarom het deze naam het gekregen, ik weet het niet. Maar groot van formaat is Het Grote Frietboek niet. Het is juist een handzaam kookboekje dat je overal mee naar toe kunt slepen. Het staat wel bordevol met informatie over friet en de aardappel. Over hoe de aardappel naar Nederland kwam, hoe we ontdekten dat patat één van de lekkerste manieren is om ze te eten en al die verschillende manieren waarop we ervan genieten.

Wist je bijvoorbeeld dat er een aardappelras is dat Poepen heet? Of dat China inmiddels het belangrijkste aardappelland ter wereld is? En dat er eens    Lees verder

De keuken in met Nigella Lawson

Zal ik eens een bekentenis doen: ik begrijp nooit zoveel van de ophef die altijd rondom Nigella Lawson gemaakt wordt. Dat komt wellicht doordat ik haar nooit zo goed heb leren kennen. Ik heb maar een paar van haar tv-optredens gezien en van haar kookboeken was Nigella’s Kerst de eerste die ik echt goed bekeken heb. Om er vervolgens nooit uit te koken.

Tijd dus, om me eens in haar te verdiepen, en daarbij komt haar nieuwste kookboek goed van pas. Keuken, heet het, en het verklapt de recepten uit het hart van het huis. Lees verder