Archief: november 2010

Het Tapasboek

Tapas! Het brengt bij mij de lekkerste herinneringen op aan vakanties in Spanje. Slenterend van bar naar bar, of soms heel lui gewoon op één terrasje, lekker proeven van allerlei hapjes en drankjes. Helaas is mijn Spaans niet zo goed dat ik makkelijk een gesprek met de Spanjaarden aanga, anders zou het helemaal ‘echt Spaans’ zijn. Het combineren van lekker eten en goede gesprekken doe ik dan wel als ik met vrienden in Nederland tapas ga eten. Lekker met z’n allen aan een tafel en regelmatig een paar lekkere hapjes bestellen.

En nu is er dan een fijn en zeer uitgebreid kookboek, Het Tapasboek, vol met de lekkerste Tapasrecepten.  Lees verder

Recept Patatas bravas

Tapas, ze zijn wereldberoemd, ook in Nederland. Maar raar genoeg zijn er niet eens zoveel kookboeken vol met tapasrecepten. En zeker geen boekenkastvullers. Nu is er het Het Tapasboek (lees hier straks mijn recensie) en dat biedt een ruim overzicht wat je zoal als tapa kan serveren.

Ik koos ervoor om je met dit recept van Patatas Bravas kennis te laten maken, het is voor mij een tapa die niet mag ontbreken. De aardappelen zijn ook lekker met alioli, die heerlijke knoflookmayonaise.   Lees verder

Calorieën tellen?

Ik had het nooit van mezelf verwacht, maar ik vind het best leuk; calorieën tellen!  Nooit, ook nu niet, heb ik het nodig gehad om me er in te verdiepen, dat scheelt. Maar dankzij Zien, weten, eten begin ik er toch de lol van in te zien en roep nu om de halverklap gerechten en hun kilocalorieën door de kamer.

En zie nu inderdaad dat een broodje kroket minder kcal bevat dan een broodje kaas.   Lees verder

Geen derde restaurant met drie sterren

Zoals ieder jaar werd ook dit jaar flink gespeculeerd over de uitreiking van de Michelinsterren voor 2011. Zou Beluga (van Masterchef-juryvoorzitter Hans van Wolde) nu wel die derde ster krijgen? Vaker werd er echter ingezet op Inter Scaldes in Kruiningen. Maar het heeft de dames en heren Michelin niet behaagd. Alleen De Librije van Jonnie Boer en Oud Sluis van Sergio Herman mogen hun gevel met drie sterren sieren.

Ook aan de lijst met restaurants met twee Michelinsterren is er geen toegevoegd. Wel kregen negen nieuwe restaurants een ster.    Lees verder

Goed koken met Harold McGee

Als je van jezelf nog maar één kookboek mag kopen dit jaar, dan moet het deze zijn: Goed koken van Harold McGee. Degenen die weten wie Harold McGee is, snappen waarom ik dit zeg. Anderen moeten maar even verder lezen.

Want Harold McGee is degene die eerder de enige echte culibijbel heeft geschreven. En nu komt hij met een erg praktische bijlage daarvan. Lees verder

Recept Mosseltapas met Serranoham

Dol ben ik er op, van die hele kleine kookboekjes. En je krijgt er nog eens een prachtige strik omheen. Er is een heuse Kleine keukenbibliotheek vol van, dus genoeg inspiratie voor je verlanglijstje voor Sinterklaas of kerst. En – hint! – ze passen in een schoen!

Nu ligt het Kleine Mosselenkookboek naast me. Overal langs de kust waren mensen dol op mosselen, die ze gewoon van het strand konden rapen, en de recepten in het kookboekje laten zien wat je er allemaal mee kunt. Nu worden ze gekweekt en zij ze ook buiten de maanden met een R in de naam volop verkrijgbaar. Dit recept voor Mosseltapas met serranoham leek me wel spannend. Lees verder

Keepkantjes

Keepkantjes, tja, ik knipperde ook even met mijn ogen toen ik dit woord voor het eerst las. Maar wie weet, misschien verkiezen we het volgend jaar wel als Woord van het jaar. Want er staat ons een nieuwe revolutie te wachten, als ik het persbericht mag geloven.

Een nieuwe revolutie in kaas:  Lees verder

Een Mario Bros-kasteeltaart!

Dat was het idee waarvan Nanette Booij en ik zeiden: “die wordt het!”. Jildou verzon de taart die wij ons al helemaal konden voorstellen en daarom is hij de winnaar van Sugar Sweet Secrets. In dit kookboek legt Nanette Booij uit hoe je je taarten het mooiste kunt versieren.

Jildou schreef:  Lees verder

Kokologico volgens Pierre Wind

De pan moet lachen! Dat is het idee dat Pierre Wind tussen de appeltjes krijgt, om kookklunsen aan het koken te krijgen. En slingert vervolgens een flink aantal basisrecepten, maar ook andere bijzondere gerechten, in stripvorm de wereld in.  Oh pardon, Kokologico is een graphic novel! (Maar kan iemand me uitleggen wat dat betekent?)

Pierre Wind maakte eerder al een fantastisch doe-, voel- en kookboek voor kinderen (en ook een beetje voor hun ouders): De Keukenkoning. En nu is Pierre Wind terug met opnieuw een bijzonder kookboek. Voor alle recepten zijn zo’n beetje alle handelingen apart op de foto gezet, en daarna ingekleurd. Om iedere keukenkluns te laten zien hoe makkelijk koken eigenlijk is. En ook een beetje voor de geoefende kokers die willen weten hoe het ook al weer zat.  Lees verder

Recept Koud roken van zalm met hasjpijpje

In zijn nieuwste kookboek Kokologico schuwt Pierre Wind het experiment niet. Hoewel het kookboek juist bedoeld is om basisrecepten duidelijk grafisch uit te leggen, staat er ook een heel bijzonder recept in. Om zelf zalm (koud) te roken met behulp van een hasjpijpje!

En dat is natuurlijk het recept waarmee ik je een voorproefje wil geven uit dit bijzondere kookboek.  Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd, maar ben er wel erg nieuwsgierig naar. Heb jij zoiets al eens gedaan? Laat het me hieronder bij de reacties weten!     Lees verder

Kookboeken met …

Het lijkt wel een nieuwe rage: kookboeken met allerlei extra kadootjes erbij. Mijn postbode is er geloof ik niet zo blij mee, de pakketten die hij langsbrengt worden hiermee alleen maar groter. Maar ik vind het wel leuk.

Op de foto zie je wat ik bij 7 verschillende kookboeken erbij kreeg: schaaltjes voor tapas, spiesjes, soepkommetjes, mini-tajines, een fel vlammend schort, een spaghettitang en een olijvenbakje.

Leuk om te geven natuurlijk, maar staan er ook leuke recepten in die kookboekjes? Lees verder

Lekker 2011

Zojuist is in Rotterdam de nieuwe rangorde van Lekker bekend gemaakt. Er is een nieuwe top 3, waarin maar liefst 4 restaurants mogen plaatsnemen. Op 1 blijft Oud Sluis staan, terwijl de De Librije, de oude nummer 2 naar de derde plaats zakt. Interscaldes neemt de tweede positie over.

In de top 10 van de restaurantgids Lekker 2011 zijn er ook twee nieuwe binnenkomers: Lees verder

Twee nieuwe oude basiskookboeken

Twee oude klassieke basiskookboeken verschenen dit jaar in een nieuw jasje. Het gaat om Wannée, van de Amsterdamse huishoudschool, en het Nieuwe Haagse kookboek, van de eerste huishoudschool in Nederland. Alleen is het eerste kookboek nu 100 jaar oud, en het tweede 76 jaar. Beide zijn oorspronkelijk geschreven voor de leerlingen van huishoudscholen. En omdat de tijd verandert, en  daarmee de ideeën over wat lekker is, worden deze kookboeken eens in de zoveel tijd bijgewerkt.

Een goed basiskookboek mag in geen enkele kookboekenkast ontbreken. Ik heb daarom ook de poll hiernaast gemaakt, ik ben wel benieuwd naar wat jullie basiskookboek is. Heb jij een ander basiskookboek waar je altijd op teruggrijpt, laat dat dan hieronder weten!

En heb je er nog geen, dan is één van deze twee misschien wat voor jou.   Lees verder

Kruidnotenrecord verbroken

Het lijkt ieder jaar weer of de kruidnoten steeds vroeger in de winkels liggen. Dat zou niet waar zijn, maar we eten er wel steeds meer van. Dat komt mede doordat het in de eerset week waarin ze in de winkels lagen slecht weer was. Dan beginnen we eerder met het eten van kruidnoten, en eten we er het hele jaar rond meer van.

En dit jaar breken we het record. Lees verder

Recept Hachee

Soms bak ik de uien eerst, soms het vlees. Op mijn vraag op twitter hoe anderen hun hachee maken, leek de meerderheid te gaan voor eerst de uien, maar niemand had er een goede reden voor. Eén reactie kreeg ik met een uitleg, @Vongole1 bakt eerst het vlees, want, zo schreef hij “restjes ui verbranden bij aanbraden vlees. Restjes vlees niet bij stoven van ui. #ismijntheorie. Goed argument!

Voor de zekerheid dook ik ook nog eens in wat basiskookboeken. In Het Nieuwe Haagse kookboek (82e druk, 2010) wordt eerst de ui gebakken, in Wannée, het Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool (29e druk, 2010), eerst het vlees. Het Margriet-kookboek van mijn oma (12e druk, jaartal onbekend) spreekt geen voorkeur uit als je ze allebei maar goed bakt. Dat verandert in de nieuwere versie waaruit mijn moeder leerde koken (uit 1978, onder redactie van Wina Born), daarin wordt eerst het vlees gebakken. En in Ik kan koken van de huishoudschool in Vlissingen (14e druk, 1955) wordt hachee alleen gemaakt met al gare vleesrestjes, lijkt het.

Laat ik je gewoon wat tips geven die ik al doende heb geleerd.  En wil jij jouw tips hieronder bij de reacties achterlaten? Lees verder