Archief: september 2010

Morgen niets te doen?

Ik denk dat dit weekend met recht het drukste culinaire weekend van het jaar genoemd kan worden. Met evenementen als Beter Eten, Fabulous Food Festival, het festival Rollende Keukens, Feel Good, het Rotterdamse Oogstfestival en de start van De week van de Smaak kan je je lol niet op. Eigenlijk heb je geen excuus, er is altijd wel iets in de buurt.

Maar wat kan je op deze culi-festivals verwachten? Lees verder

A la c’Arte

Foodbloggers weten er al van: a.s. zaterdag start in het Noordbrabants Museum in Den Bosch een tentoonstelling over De kunst van het eten, eten in de kunst. Zij hebben deze maand namelijk de uitdaging gekregen om te koken ‘met’ één van de schilderijen uit deze tentoonstelling.

Want je zult versteld staan hoe vaak eten en gerechten voorkomt in de schilderkunst. Lees verder

Mevrouw Kookboek uit Iran

Degenen die hier al langer meelezen, weten dat ik een zwak heb voor bijzondere kookboeken. Dankzij Twitter ontdekte ik Mevrouw Kookboek uit Iran, en die valt zeker in deze categorie. Zoals de titel al zegt, dit is een kookboek over de Iraanse keuken. En denk maar niet dat alle recepten uit de Perzische keuken er in staan, dat zou een kookboek van Amsterdam tot Parijs opleveren. Er zouden alleen al van soep zo’n 12 duizend recepten bestaan!

Maar met de 256 pagina’s krijg je zeker een aardige indruk van de Iraanse keuken.  Lees verder

Recept Iraans stoofpotje met rundvlees en aubergines

Soepen en stoofpotten worden overal ter wereld bereid. Het is natuurlijk de oervorm van koken: alle ingrediënten in een pan en zo gaar laten worden. Bij stoven bak je dan eerst het vlees en de groenten aan en doe je ze met wat vocht in een pan en dan heb je er geen omkijken meer aan.

Deze Iraanse stoofpot met rundvlees en aubergine laat zien dat je ook met zomerse groenten kunt genieten van een stevige en vullende maaltijd. Dit recept komt uit het kookboekje Mevrouw Kookboek uit Iran (daarover later meer). Lees verder

Genomineerden Kookboek van het jaar 2010

Afgelopen zaterdag werden op De KunsthalKookt de genomineerden voor de verkiezing Kookboek van het jaar 2010 bekend gemaakt. In vier categorieën koos de vijfkoppige jury drie boeken uit. Deze boeken dingen mee naar de titel Beste kookboek Nederlands, Vertaald, Chefs en Beste Initiatief. En daarnaast kan jij meestemmen voor de Gouden Garde Publieksprijs 2010.

De genomineerden zijn: Lees verder

De Kookclub

Wat had ik me toch in mijn hoofd gehaald? Toen ik een roman met de naam De kookclub zag liggen, leek dat me echt iets om hier te bespreken. Liefhebbers van koken en lekker eten die we zijn, lezen immers ook graag over eten. Maar al lezende had ik snel door dat het verhaal van De kookclub daar niet over gaat.

Toch wil ik er hier wel iets over zeggen, al zit er maar 1 pagina in het verhaal waarin het echt een beetje over koken gaat.   Lees verder

Recepten tomatensaus

Eén van de eerste dingen die ik zelf leerde maken was een tomatensaus. In zoveel gerechten kan je deze saus goed gebruiken, dat ik dat wel een goed recept vond om als eerste goed onder de knie te krijgen. Bij de pasta, in de lasagne, met gehaktballetjes erin, met bouillon maak je er snel een soepje van.. Ideaal om een grote pan te maken en dan in porties in te vriezen.

Probeer het eens!  Lees verder

Recept champignonsoep

Op speciaal verzoek van Ruben. Het recept om zelf champignonsoep te maken. Je kunt natuurlijk een blikje opentrekken, de inhoud in een pannetje gieten en zo de soep verwarmen. Of een zakje openscheuren en de inhoud ervan met water aan de kook brengen. Maar het heet hier niet voor niets koken.blog.nl! We gaan dus echt aan de slag.

En wees gerust: moeilijk is het heus niet!  Zo maak je zelf een gebonden champignonsoep!  Lees verder

Kookboek Zonder pakjes en zakjes

Heb je eigenlijk wel eens goed op het pakje of zakje soep, saus of kruidenmix gekeken voor je ermee in de keuken aan de slag ging? Wat viel je daarbij op? Zelf schrik ik altijd als ik de lange lijst met ‘ingrediënten’ zie die eigenlijk niets met de soep, saus of mix in wording te maken hebben. E-nummers, smaakversterkers, conserveringsmiddelen, brrrr..

Net als ik schrok ook Karin Luiten van dergelijke lange lijsten, en ze ging over tot actie: ze maakte een kookboek voor als je Zonder pakjes en zakjes wilt (leren) koken. Lees verder

Recept Tiramisu

Ik verbaas me vaak als ik in de supermarkt loop, hoe veel mensen kant-en-klare toetjes in hun karretje leggen. Natuurlijk, het is even werk om ze klaar te maken, maar oh, toch zoveel lekkerder? Zeker met tiramisu proef je toch echt een groot verschil tussen de zelfgemaakte variant en die fabrikant. Niet overtuigd? Probeer het eens, bijvoorbeeld als er vrienden komen eten!

Dit recept voor tiramisu komt uit het nieuwste kookboek van mede-foodblogger Karin Luiten waarin ze laat zien hoe je Zonder pakjes en zakjes kunt, of misschien wel ‘moet’ koken. Lees verder

Home made

Alles dat we eten zelf maken, wie doet dat tegenwoordig nog? Onze grootouders en hun ouders deden het nog: zelf het vee slachten en al het vlees verwerken, groenten inmaken, van fruit jam maken tot aan zelf kaas en likeur maken aan toe. Veel van die kennis is verloren gegaan en we hebben er geen idee meer van hoe we dit soort dingen moeten doen. Gelukkig zijn er dan mensen zoals Yvette van Boven goed haar ogen uitkeek bij haar ouders en vrienden die dit nog wel weten.

En gelukkig voor ons zette ze veel hiervan in een kookboek, dat de toepasselijke naam Home made meekreeg.   Lees verder

Recept Zelf mosterd maken

Je staat er natuurlijk niet altijd bij stil, als je een lik mosterd uit een potje haalt. Maar mosterd kan je ook heel goed zelf maken. Net als bouillon, ketchup, soep, taarten, brood, paté, jam, thee, likeur, ja, zelfs hondenvoer. Dat staat allemaal in het kookboek Home made van Yvette van Boven (waarover hier meer), die je soms zelfs stap voor stap door de recepten leidt.

Zo ook met dit recept voor mosterd, dat binnen een paar minuten al klaar is.  Lees verder

Argentinisima

Het was een bijzonder moment, om het kookboek Argentinisima eindelijk in handen te hebben.Vorig jaar rond deze tijd leerde ik de auteur Carola Verschoor de Berkhout kennen en nu ligt het resultaat van onze samenwerking naast me.

Carola begon een paar jaar geleden aan Argentinisima. Tijdens de zwangerschap van haar zoon kreeg ze heimwee naar haar Argentijnse roots en ging ze weer de recepten koken die ze in haar jeugd van haar oma’s had leren maken. De recepten uit deze oude kookschriftjes vormden de basis voor dit prachtboek over de Argentijnse keuken.

Een heel smakelijke keuken, kan ik wel zeggen, die echt wel meer is dan vlees, vlees of vlees. Lees verder

Recept Empanada’s

Ik begin deze DIY-receptenweek met een wat vreemde eend in de bijt: Argentijnse empanada’s. Je kunt deze daar op bijna iedere straathoek kopen, maar ze worden ook vaak zelfgemaakt. Gewoon, omdat het leuk is om met z’n allen rond de tafel te zitten en iets lekkers te maken. En omdat iedereen zijn favoriete ingrediënten heeft, en zijn favoriete manier van het dichtvouwen van de empanada’s bestaan er talloze recepten voor.

Ik haalde dit recept voor Argentijnse empanada’s uit het nieuwe kookboek Argentinisima. Ik was bij de tot standkoming ervan betrokken, en daarom past het wat mij betreft prima in dit DIY-thema. Vanavond meer over dit kookboek, nu eerst het recept. Lees verder

DIY-recepten

Ik moet altijd even nadenken als ik de afkorting DIY zie. Want ik bedenk altijd pas na enige tijd dat het een engelstalige afkorting is. DIY betekent Do It Yourself. En dat is precies wat we deze week hier op koken.blog.nl gaan doen. We gaan op zoek naar die recepten die je heel makkelijk zelf kunt maken, en waarvoor je echt geen hulp van anderen nodig hebt. Laat staan van kant-en-klare pakjes en zakjes.

Welke recepten zou jij nou eens zelf willen maken?  Lees verder