Archief: augustus 2010

Kookboek Mini-stoofpotjes

Eerder vandaag lichtte ik al een tipje van de sluier op. Die kleine schattige ministoofpannetjes, die je o.a. kent van het kookprogramma Wie is de chef?, zijn ook nog eens hartstikke multifunctioneel. Tenminste, daar ben ik wel van overtuigd na het lezen van het kookboek Mini-stoofpotjes.

Dit kookboek laat zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn, en je kunt ze inzetten van voorgerecht tot nagerecht. Laten we er eens in duiken.  Lees verder

Recept Amandelsoufflé met abrikozen

Je kent ze wel, die kleine stoofpotjes die in het kookprogramma Wie is de chef? worden gebruikt om de chef te vinden. In iedere kookwinkel kan je ze wel kopen. Ik heb er vaak genoeg mee in mijn handen gestaan, want ze zijn superschattig. Maar ja, wat doe je ermee?

 Je kunt er bijvoorbeeld kleine eenpersoonssouffleetjes mee maken. Dit recept komt uit het kookboek Mini-stoofpotjes, dat vol staat met recepten om in die kleine mini-stoofpannetjes. En dan blijft het niet bij alleen maar stoofschoteltjes. Nee, de kleine pannetjes zijn multifunctioneel, als je dit kookboek mag geloven.   Lees verder

Het Seizoenskookboek van Donna Hay

Donna Hay, wie kent haar niet? Al jaren bestookt deze Australische de kookboekenmarkt met prachtige kookboeken. Eén van mijn eerste kookboeken was ‘een Donna Hay’, waaruit ik veel gekookt heb. Haar eenvoudige gerechten met verrassende smaken spraken me erg aan. Daarna verloor ik haar een beetje uit het oog.

En nu is er een nieuw kookboek, haar Seizoenskookboek. Omdat ik ervan hou om met de seizoenen te koken en erg benieuwd was of ik nog steeds gecharmeerd zou zijn van Donna Hay, sloeg ik het dikke grote kookboek nieuwsgierig open. Lees verder

Recept Clafoutis van rood fruit

De zon op je bord, daar waren we deze regenachtige week naar op zoek. Met een cannelloni met gegrilde groenten, frisse citroenrisotto, een curry uit Bangladesh en een Italiaanse stoofschotel kwamen we een heel eind. En de week sluiten we af met taart. Want daar word je toch pas echt blij van?

Dit recept voor clafoutis van rood fruit komt uit het Seizoenskookboek van Donna Hay. Uiteraard daarover later meer. Lees verder

Lasagne kookboek

Als je bij lasagne denkt aan laagjes gehaktsaus, velletjes pastadeeg en wat kaas bovenop, stop dan nu niet met lezen. En laat je verrassen en inspireren voor heel andere varianten van lasagne. De saus kan anders, het gewone rundergehakt kan je vervangen (of laat dat eens helemaal weg) en ook met kaas kan je lekker variëren. En zo krijg je iedere keer weer een andere lasagne.

En dat zijn niet de enige tips. Ook het standaard velletje pastadeeg kan je in een andere vorm verwerken, of neem eens een heel ander deeg voor een bijzonder resultaat. Tips daarvoor krijg je in het kookboekje dat eenvoudig Lasagne heet. Lees verder

De eerste kookboeken7daagse

Na de boekenweek, kinderboekenweek, week voor thrillers en spannende literatuur is er nu eindelijk ook een week voor kookboeken! Tijdens de kookboeken7daagse, zoals de heuse kookboekenweek zal heten, zal er een week lang aandacht zijn voor kookboeken. Kookwinkels, kookstudio’s, hotels, restaurants en zelfs een museum zullen aandacht besteden aan de Kookboeken7daagse.

Restaurants zullen de gerechten uit hun eigen kookboeken serveren, je kunt kennismaken met culinaire auteurs of een kookdemonstratie bijwonen. Lees verder

Recept Cannelloni met geroosterde groenten

Deze week hebben we het over zomers comfortfood. En dat alleen maar omdat het weer ons niet verteld dat het zomer is, dus halen we de zomer op ons bord. Dit recept voor Cannelloni met geroosterde groenten is een lekker fröbelrecept, waar je wel wat tijd voor moet nemen.

Maar goed, naar buiten kan je nu toch niet! Lees verder

JustWater drinkfles

Hoe het kwam, ik weet het niet, maar ineens liep iedereen rond met een flesje water. Eerst van een bekend watermerk, later kwamen ook de thuismerken. En met de stijgende populariteit kwam er ook kritiek.

Maar hoe zit het nou? Lees verder

Recept Zomerse citroenrisotto

Als je me vraagt wat je het beste kunt maken als alles tegenzit, dan zeg ik risotto. Hoewel het nu redelijk weer is, wordt er voor vanavond, en morgen nog flink veel regen voorspelt. Dan maar lekker roeren in een pan. Wel met zomerse smaken, voor de zon op tafel.

En waar kan je de risotto dan het beste mee op smaak brengen? Met citroen, inderdaad! Lees verder

New Food Fair

Vorig jaar hoorde ik er voor het eerst van, maar dit jaar is er al de dertiende editie van de New Food Fair. De volle lengte van de enige echte culistraat van Nederland, de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk, staat op zaterdag 4 september 2010 in het teken van eten en drinken.

Alle bedrijven die iets met eten en drinken te maken hebben zetten letterlijk de tafels en stoelen buiten. Lees verder

Rick Stein ontdekt de Orient

Rick Stein heeft het maar goed voor elkaar. De hele wereld reist hij over om lekkere recepten te leren maken in alle landen die hij aandoet. Dit wordt gefilmd voor de Britse tv, en hij maakt er een kookboek van, zodat wij er ook mee van kunnen genieten. Voor zijn laatste kookboek reisde hij af naar wat wij het Verre Oosten noemen.

Rick Stein ontdekt de Oriënt heet het.  Lees verder

Verkiezing Kookboek van het jaar 2010

Kookboekenschrijvers en hun uitgeverijen hebben de datum al roodomcirkeld in hun agenda. Op dinsdag 2 november vindt namelijk al weer de vierde verkiezing van het Kookboek van het Jaar plaats. Het evenement is ieder jaar van opzet veranderd. En ook dit jaar zal de verkiezing van het beste kookboek van het jaar weer op een andere manier georganiseerd worden.

Wat er niet veranderd is, is dat een kleine vakjury op zoek gaat naar de beste kookboeken, en dat ook het publiek kan meestemmen. Lees verder

Recept Curry van damesvingers met tomaat en venkelzaad

Nu het weer net doet of het al herfst is, halen we gewoon de zomer in huis door lekkere zonnige gerechten te maken. Hoe doe jij dat? Ik duik dan meestal een fijn kookboek in en haal daar inspiratie uit voor gerechten om vrolijk van te worden. Naast me ligt nu het kookboek Rick Stein ontdekt de Oriënt. In Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisie, Bali, Sri Lanka en Bangladesh ontdekt hij in restaurants, in stalletjes op straat en bij de mensen thuis de lekkerste recepten. Maar later meer over dit kookboek.

Dit recept vond hij in Bangladesh. En die damesvingers? Lees verder

De smaken van Italie

Iedere regio van Italie heeft zijn eigen eetcultuur, dat zal je inmiddels wel weten. Afhankelijk van het klimaat en de grond heeft iedere regio zijn eigen specialiteiten. Zoals wijn, kaas, worsten en vleeswaren, bijzondere pasta’s, olijfolie, groenten, fruit en andere ingredienten om lekker te eten.

In het kookboek De smaken van Italie kan je hiermee fijn kennismaken, en leren hoe je deze ingredienten in de lekkerste recepten verwerkt. Lees verder

Culinair radioprogramma Mangiare

Kook-tv, dat kennen we inmiddels wel. Maar op de radio koken, dat gebeurde tot nu toe alleen maar heel af en toe, vaak als onderdeel van een programma waarin ook andere zaken aan de orde komen. Maar vanaf 10 september gaat het dan echt gebeuren. Dan is het tijd voor het eerste culinaire radioprogramma op de publieke omroep.

Mangiare gaat het programma heten en het zal eens in de vier weken uitgezonden worden. Lees verder