Archief: mei 2010

De Smaak van Wolfslaar

Ook benieuwd naar De Smaak van Wolfslaar? Kom dan op zondag 13 juni aanstaande tussen 12.00 en 18.00 uur naar ons landgoed voor dit zinnenstrelende evenement. 

Streekproducenten tonen er hun culinaire producten. Je kunt deze producten (sommigen tegen een kleine vergoeding) proeven en natuurlijk zijn ze tevens voor thuis te koop. Er is een wijnveiling van Wolfslaars kelderdochters, je kunt bij onze partners wijnen proeven en kopen om thuis nog eens na te genieten. Daarnaast kan je deelnemen aan diverse workshops en een lezing. Bij mooi weer is het mogelijk om even aan de drukte te ontsnappen in onze ongerepte natuur en te genieten van een drankje en hapje.

De toegang voor dit culinaire evenement is gratis. Voor deelname aan de workshops en lezingen vragen wij een vergoeding. Lees verder

Geniet drie dagen van de drie A’s

In Bergen op Zoom en omstreken is het een begrip: de drie A’s. Deze staan voor aardbeien, asperges en ansjovis, drie producten die nu (ongeveer) in het seizoen zijn. En de Bergenaren vinden dat – terecht – een heus feestje waard.

Volgend weekend, op 4, 5 en 6 juni, staat de streek helemaal in het teken van de A, A en A.  Lees verder

Huibers heeft honger

We gaan van het ene masculaire kookboek naar het andere. Volkskeuken-culinist Marcus Huibers heeft zijn beste verhalen en recepten gebundeld en het kookboek de mooi allitererende naam Huibers heeft honger meegegeven. 

Een waarschuwing voor de tere zielen en vegetariers vooraf: het het gaat erg vaak over vlees! Marcus Huibers schuwt het experiment niet en gaat met kalfskoppen over straat, kikkerbillen eet hij, en hij noemt het zelf maken van kroketten “leuk, ontspannend, bevredigend, verrijkend, inzichtgevend en ook nog eens een probaat middel ten velerlei soorten crises, van relatie tot krediet”. Marcus Huibers, ook nog hoogleraar psychologie, zal het wel weten. Hij is oprecht blij met zijn slager en geeft op pagina 165 zelfs een goede tip om je eigen slager te testen.

Lees verder

Recept WK-bierpannenkoekjes

Op collegablog bier.blog werd een heus WK-recept ingestuurd voor onze prijsvraag Bier op het Menu. Het Wereldkampioenschap Voetbal inspireerde de uiteindelijke winnaar van het kookboek Bier op het Menu tot deze pannenkoekjes. En graag laat ik jullie er ook van genieten.

Lekker om van te voren te maken en tijdens de wedstrijden te eten. Lees verder

En de winnaar is…

Wijn en spijs, het is een gevleugelde combinatie. Maar bier en spijs kan ook. Dat bewijst het kookboek Bier op het Menu waarin de Vlaamse biersommelier Ben Vinken met Belgische topkoks op zoek gaat naar de lekkerste bier-spijs-combinaties. Ik vond het kookboek een aanrader (lees hier maar na) en samen met bier.blog.nl schreef ik daarom een actie uit.

Door jouw favoriete bier-spijs-combinatie te geven, of jouw favoriete gerecht waarin je bier verwerkt, kon je bij beide blogs kans maken op dit prachtige naslagwerk annex kookboek. Er zijn dus twee winnaars! Lees verder

De primeur: Handboek voor de Vinex-jager

De schrijvers hebben hun eigen Handboek voor de Vinex-jager nog niet in hun handen mogen hebben, maar hij ligt wel hier naast me! Nadat ik twitterde dat ik het handboek ontvangen had van de uitgever, kopte Meneer Wateetons hierover verrast Hij bestaat!, en Sjoerd Mulder vroeg zich af ‘Waarom zij wel (koken.blog.nl dus) en ik niet?’. Tot de culinaire pers gerekend worden heeft dus zo zijn voordelen, en als eerste in Nederland kan ik je vertellen wat dit nou voor een handboek is.

Als je Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder een beetje, via hun beider weblogs,  kent dan weet je dat de heren iets met eten bereiden hebben, maar dat ze geen gewoon kookboek zullen schrijven. En dat is ook zo. Lees verder

Het kan nog steeds!

De actie Win het kookboek Bier op het Menu loopt nog steeds. Maandag zal ik de winnaar uitroepen, dus laat vandaag nog weten wat jouw favoriete bier-spijs-combinatie is, of hoe je het lekkerste bier in je gerechten verwerkt.

 

De actie staat hier beschreven, en hier vind je mijn recensie over dit echt leuke kookboek! Want dat is het ook echt, met recepten van Vlaamse topchefs.

boek: Bier op het menu – Ben Vinken – Lannoo – isbn: 9789020985412- te koop bij bruna

Reserveer voor Dining with the Stars 2010

Ik had het nieuws nog niet elders gelezen, toen er een emailtje in mijn digitale box terechtkwam. Ook dit jaar wordt er weer een Dining with the Stars georganiseerd. Dit is een soort restaurantweek, maar alleen voor restaurants met een Michelinster. Maar liefst 69 restaurants hebben zich aangesloten en serveren in de week van 7 tot 13 juni goedkopere menu’s.

Dat betekent dat je kunt genieten van een 5-gangendiner voor 50 euro of een 4-gangenlunchh voor 40 eur0 . Dit bericht is een beetje mosterd na de maaltijd, want je had vandaag vanaf 10.00 vanochtend kunnen reserven. Maar niet getreurd, je hebt nog een kans!  Lees verder

Keuringsdienst van Waarde is weer terug

Wij bij de redactie van koken.blog.nl kunnen er maar geen genoeg van krijgen. En omdat we helaas toch af en toe een aflevering gemist hebben, zijn we blij dat de Keuringsdienst van Waarde in de herhaling gaat.  

Zelf hebben ze het over een ‘reeks goed geconserveerde uitzendingen’.  Lees verder

Herrie in de bouwput

Op de meest gekke plekken kan je een restaurant bouwen, dat zal Herman den Blijker op 5 juni. In de Rotterdamse binnenstad zal hij in de bouwput van Calypso, een appartementencomplex in aanbouw, een restaurant voor 1 dag maken. Hmm, waar kennen we dat concept toch van?

Oja, van zijn eigen programma Herrie in de huiskamer natuurlijk!  Lees verder

‘Wat zit er in uw eten?’-Iphone-app

In veel producten die je in de supermarkt kunt kopen zitten toevoegingen die lekker cryptisch met een E-nummer worden aangeduid. In principe zijn alle ingrediënten die met een E-nummer worden aangeduid in voedsel toegestaan door de Europese Unie. Maar daar zitten ook een aantal vreemde en soms zelfs giftige stoffen tussen.

Tweeënhalf jaar geleden verscheen het naslagwerkje Wat zit er in uw eten. Dat was zeer verhelderend, maar ja, dat sleep je niet iedere dag met je mee. En dan is er nu eindelijk een Iphone-app waarmee je in 1 oogopslag kunt zien wat er in je eten zit.

Lees verder

Wat doe je op je pizza?

Er zijn maar weinig echt goede pizzabakkers in Nederland en daarom maak ik ze vaak liever zelf. Het is eigenlijk niet veel werk, alleen moet de bodem wat tijd krijgen om te rijzen. In die tijd maak je een snelle tomatensaus en bereid je ingrediënten voor die je op de pizza wilt leggen. En als je daarvoor eens wat verder wilt gaan dan de standaard Margherita, een stagione of godbetere het een pizza met shoarma dan heb ik een leuke kookboekentip voor je. Lees verder

Je opleiding bepaalt wat je eet

Altijd werd veronderstelt dat mensen uit de lagere sociaal-economische klassen ongezonder eten en leven omdat gezond eten duurder is. Maar de Vlaamse voedingsdeskundige Patrick Mullie denkt daar het zijne van. Want het ongezonde gedrag roken is immers ook ontzettend duur.

En dus ging hij op onderzoek uit en ontdekte dat het niet het inkomen van mensen is dat bepaalt hoe gezond ze eten, maar hun opleiding. Hoe hoger de opleiding is die mensen gevolgd hebben, hoe gezonder ze eten.

Lees verder

Een Michelinster voor de kers op de appelmoes?

Iedereen heeft er wel eens gegeten en kent de appelmoes met de kers van de restaurants van Van der Valk. Hoewel hele volksstammen er hun feesten en partijen vieren is het eten meestal niet echt iets bijzonders.

Maar nu bouwt de keten met de vogel (een toekan toch?) op het dak aan zijn imago en dat gaat zo goed dat ook  werelds meest geliefde en gevreesde inspecteurs van autobandenfabrikant en sterrenuitdeler Michelin op bezoek zouden zijn gekomen. Lees verder

Kookboek Van de groenteman

Een goed kookboek over groenten maken valt nog niet mee. Er zijn tal van verschillende soorten groenten en die kan je ook nog eens op tal van verschillende manieren bewerken en lekker maken. En dat vind ik zelf nu net het leuke van groenten en ik was erg nieuwsgierig naar het kookboek Van de groenteman.

In Van de groenteman staan alle producten centraal die je zo bij een groenteboer kunt kopen. Dus niet alleen groenten, maar ook fruit en kruiden krijgen een plaatsje in dit nieuwste, en grotendeels vegetarische, kookboek van Leanne Kitchen. Lees verder