Archief: november 2009

Recept Witlofsalade met truffelolie

Maar liefst 5 nieuwe Italiaanse kookboeken heb ik hier naast me liggen. En dat geeft me de gelegenheid om eens na te denken over een lekker Italiaans kerstmenu met iedere gang uit een ander boek. We beginnen met een antipasti, dan een primi van pasta, de secondi wordt gevormd door een lekker vlees-, vis- en/of groentengerecht en we zullen het menu besluiten met dolci, iets zoets. En als toegift maken we een Panettone, de Italiaanse kerstcake die wel vier weken houdbaar blijft.

Maar we beginnen met de antipasti. Dat is altijd een klein gerechtje, bedoeld om de smaakpapillen te prikkelen en de eerste trek weg te nemen. Antipasti kan varieren van een crostini of bruschetta, carpaccio, een salade van gegrilde groenten of simpelweg een bordje goede Italiaanse vleeswaren. Deze witlofsalade met truffelolie komt uit het kookboek Eerlijk Italiaans van Antionio Carluccio. En het leek mij wel een lekkere en makkelijk te maken winterse start van het menu. Lees verder

En Lekker Hollands is gewonnen door …

De vraag was wat jullie favoriete Nederlandse gerecht of groenten zijn. En graag wilde ik daarbij ook een reden. De leukste inzender wint dan het boek Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt.

Stamppotten blijken toch als de nationale kost te worden beschouwd en werden vaak ingestuurd. En vooral hutspot werd vaak genoemd, soms omdat het het feestgerecht van Leiden is, of omdat moeders dat zo lekker kunnen klaarmaken. Ik leerde ook dat het soms Moeremoos (wortelenstamppot op z’n Limburgs) wordt genoemd. Maar ook gerechten met zuurkool en andijvie worden genoemd. Opvallend vaak werd ook spinazie ingestuurd, en een enkeling werd blij van bietjes.

Er was maar 1 persoon die een toetje instuurde, en dat is degene die Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt kan thuisverwachten. Lees verder

Pascal Jalhay proeft

Er ging een schok door de culinaire wereld toen Pascal Jalhay aankondigde voor een fabrikant van vliegtuigmaaltijden te gaan werken. Hij had twee Michelinsterren bij elkaar gekookt in Vermeer en was daarna zijn eigen restaurant begonnen. En toen kwam daar die overstap, omdat hij zijn kinderen wilde zien opgroeien. En dat is niet te combineren met het koken op topniveau. Maar het koken is hij zeker niet verleerd, dat laat hij wel zien in zijn kookboek Pascal Jalhay proeft – en kookt met de smaken van vroeger.

Ook een van zijn zoons denkt wel dat hij nog wel eens een grote kok zal worden en zei “Jeetje, papa, jij wordt vast ooit nog wel eens een hele goeie kok”. Lees verder

Nog 1 dag!

Je hebt nog tot morgenavond 23.59 uur de tijd om mee te doen aan de prijsvraag en het kookboek Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt te winnen.

Kijk hier wat je daarvoor moet doen!

 —

Recept Stoofperen van Pascal Jalhay

Hoe maak je nu van die gewone dagelijkse Hollandse kost gerechten die in een sterrenrestaurant niet zouden misstaan? In het boek Pascal Jalhay proeft leer je hoe. Chefkok Pascal Jalhay was ooit goed voor twee Michelinsterren, tot hij ervoor koos om zijn kinderen te zien opgroeien. Het koken is hij zeker niet verleerd en met dit boek stelde een prachtig en uniek kookboek samen.

De basis zijn gewone Hollandse ingredienten en recepten. En daarvan maakt hij dan bijzondere gerechten die je in een restaurant op topniveau zou kunnen krijgen. Met dit recept voor stoofperen als basis kan je met Pascal Jalhay proeft in de hand ook Dungesneden zouthoutperen met bonbons van serranoham en geitenkaas op tafel zetten.
Lees vanavond hier meer over dit unieke kookboek.  Lees verder

Masterchef op Nederlandse tv

Eindelijk, eindelijk, eindelijk kunnen we ook hier gaan genieten van Masterchef. Het veel geprezen tv-programma van de BBC zal nu ook in Nederland worden uitgezonden. Vanaf maandag 30 november kunnen we nu eens een echt leuk kookprogramma bekijken, een programma waarin het koken centraal staat. En niet iemands huis, het onderlinge afzeiken en hopelijk met een goede en serieuze commentator (doe wat mij betreft maar gewoon de engelse met ondertiteling!).

Wat? Wat zeg je? Ken je Masterchef niet? Lees verder

Koken als Kaatje

Hoe vaak zou het al voorgekomen zijn dat er drie keer een kookboek met dezelfde naam wordt uitgegeven, maar die drie keer opnieuw gemaakt zijn in een ander decennium door een en hetzelfde restaurant? Ik ken eigenlijk alleen de kookboeken Koken als Kaatje, van restaurant Kaatje bij de Sluis, en waarschijnlijk is deze serie ook enig in zijn soort.

Ik heb helaas niet alledrie de kookboeken Koken als Kaatje, maar wel de eerste uit 1984 en de laatste die kort geleden uit kwam. De verschillen zijn aanzienlijk en daarom wel leuk om eens op deze manier een nieuw boek te bespreken.   Lees verder

Gordon Ramsay vanavond met 5e seizoen Hell’s Kitchen

Vanaf vanavond is de Britse tv-kok Gordon Ramsay weer te zien op tv. Op NET 5 start om half 9 de vijfde serie van Hell’s Kitchen, een afvalrace met als inzet een baan als chef-kok voor een prestigieus restaurant in het Amerikaanse Atlantic City. En niet alleen moeten ze van elkaar proberen te winnen, maar ze moeten ook een beetje uit de buurt van de eeuwig vloekende en tierende Gordon Ramsay proberen te blijven.

Vanavond in de eerste aflevering kan je zien   Lees verder

Recept Tartaar van zeebaars

Het is wel een bijzondere mijlpaal, om drie keer op rij een nieuw kookboek met dezelfde titel uit te geven. Restaurant Kaatje bij de sluis heeft in 1984, 1992 en nu in 2009 het kookboek Koken als Kaatje uitgegeven. Vanavond zal ik je meer vertellen over de nieuwste editie, maar we gaan er nu eerst uit koken.

Ik koos voor dit recept voor Tartaar van zeebaars omdat het een makkelijk gerecht is en je het heel goed kunt voorbereiden. Een leuk voorgerecht voor met Kerst dus! Lees verder

Nieuwe restaurantgids die alles samenvat op komst

Gister deelde autobandenfabrikant Michelin traditiegetrouw als laatste haar sterren uit voor 2010. Zij werd hierin vooraf gegaan door Lekker, SpecialBite en GaultMillau.

Maar raak je nu het overzicht een beetje kwijt van welk restaurant ook al weer goed scoorde in welke gids, wacht dan even tot half december. Dan komt de website Speciale Restaurants met hun eigen restaurantgids uit, waarin ze al deze scores middelen tot een nieuw cijfer. Het restaurant dat dan het hoogste scoort, is gemiddeld genomen dus echt het beste van het land. De gids zal BijzondereRestaurants in Nederland 2010 gaan heten. Lees verder

Foodrank stopt!

Veel culi’s zullen de site wel kennen: Foodrank. Al drie jaar biedt Foodrank een verzameld overzicht van alle Nederlands(talige)e foodblogs, laat al hun (food)feeds in chronologische volgorde zien, en de bezoeker kan er zelf eetnieuws plaatsen of op zijn of haar favoriete foodsite stemmen.

Maar per 1 januari zal Foodrank stoppen.

Lees verder

Sneeuwvlokken & Haardvuur

Met het stormachtige weer van de afgelopen dagen krijg ik echt zin om lekker stevige en winterse gerechten te koken. Maar goed, hoe doe je nu inspiratie op voor lekkere winterse recepten? In snert en stamppotten heb je vast net als ik ook niet iedere dag zin.

Probeer dan eens het kookboek Sneeuwvlokken & Haardvuur van Jane Lawson. Deze Australische die daar aan de andere kant van de wereld alleen maar kan dromen van een witte kerst, liet zich inspireren door de (ijs)koude Noord- en Oost-Europese keukens, en heeft toch een prachtig boek gemaakt.   Lees verder

Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus

Deze dagen vlak voor Sinterklaas en Kerst komen de prachtigste kookboeken uit. Maar hoe maak je daar nu een keuze uit? Volg deze week koken.blog.nl voor de nieuwste en mooiste kookboeken die pas verschenen zijn. Later deze week bespreek ik nog twee kookboeken van echte chefs, maar nu eerst aandacht voor een boek dat je maar met moeite in de winkel kunt laten liggen zo mooi ziet het er uit.

En het is niet alleen mooi, er staat zo’n unieke verzameling van winterse (!) recepten in, dat je er echt even de tijd voor moet nemen om het boek goed te bekijken. Ik heb het over Sneeuwvlokken & Haardvuur van Jane Lawson. Het recept voor deze Gehaktballetjes met wodka-dille-saus is een van de eenvoudigste recepten uit het boek, maar geeft wel een goed beeld van wat je zoal kunt verwachten in dit kookboek. Lees verder

Michelin 2010: geen nieuwe derde ster

Voor veel restaurants is dit misschien wel de spannendste dag van het jaar. Autobandenfabrikant Michelin heeft vandaag haar felbegeerde sterren uit voor de Michelingids 2010 uitgedeeld. In 2009 hadden we in Nederland 2 restaurants met 3 sterren, 13 restaurants met 2 sterren en 68 restaurants met 1 ster.

 En nog steeds hebben we in Nederland 2 restaurants met het maximale aantal van 3 sterren: De Librije in Zwolle en Oud Sluis in Sluis. Er is dus ondanks alle speculaties geen restaurant bijgekomen dat zich ook met drie Michelinsterren mag tooien. Lees verder