Archief: september 2009

Over Calorieen en zo

Afvallen, afslanken, lijnen, het zijn zaken waar ik me verre van houd. Nu hoef ik dit alles ook niet, maar toch. Ik ben van mening dat als je een beetje let op wat je in je mond stopt, je hier nooit over druk hoeft te maken. Maar toch vond ik het wel eens interessant om me in deze materie een beetje te verdiepen. Want overgewicht begint volksziekte nummer 1 te worden (of is dat al) en dat maakt me wel nieuwsgierig naar de achtergronden daarvan.

Waarom worden we allemaal toch massaal zo te dik? En is meer bewegen en minder eten echt het devies of speelt er nog meer? Een kleine blik op deze zaken biedt het boekje Over calorieen en zo.   Lees verder

Welke wijn waarbij?

Het zou zomaar de meest gestelde vraag bij een slijter kunnen zijn: welke wijn kan ik bij mijn gerecht het beste drinken? Nu is dat geen vraag waar eenvoudig een antwoord op te vinden is. De ingredienten van je gerecht spelen mee, maar zeker ook de bereidingswijze. Kip van de grill smaakt nu eenmaal niet hetzelfde als kip in een stoofgerecht bijvoorbeeld. Natuurlijk kan je zomaar een wijntje uit het schap trekken en deze bij je eten drinken. De kans op de perfecte match is dan nog zeker groter dan het winnen van de loterij, zegt de expert, maar je kunt het ook wel vergelijken met het kijken naar schilderen van alleen maar amateurs en die van Van Gogh of Rembrandt overslaan.

De expert waar ik het over had is Hubrecht Duijker, en hij stelde een fijn boekje samen met de bekende maar ook nieuwsgierig makende combinaties van wijn en spijs: Welke wijn waarbij!    Lees verder

Weet wat je eet!

Weet jij eigenlijk wel wat je eet? Er zitten immers zoveel stofjes in je eten en drinken, die je heus niet allemaal proeft, maar die er toch in zitten. Denk aan conserveringsmiddelen, E-nummers, goede en slechte vetten, anti-oxidanten, gluten, zoetstoffen, kleur-, geur- en smaakstoffen en ik weet niet al wat meer. Heb jij ook geen idee? Bekijk dan eens het boekje Weet wat je eet! van het Voedingscentrum. Daarin staat heel overzichtelijk uitgelegd wat er op de etiketten van je eten staat.

  Lees verder

Er wordt even niet gekookt

De komende twee weken neem ik vakantie en zal er hier op koken.blog.nl een stuk minder vaak gekookt worden. Alleen als ik op een interessant nieuwtje stuit of zin heb om een boek uit mijn kast te trekken om te bespreken, zal een berichtje geplaatst worden. Maar even niet met de regelmaat die je gewend bent.

Maandag 5 oktober ben ik helemaal terug!

Tot dan!

De winnaar is bekend!

Afgelopen twee weken kon je een reactie achterlaten op dit bericht of koken.blog gaan volgen op twitter en zo kans maken op een prachtig mooie culinaire uitgave Hoe een parel te maken. Dit boekje van de Amerikaanse J.F.K. Fischer is onlangs voor het eerst in het Nederlands vertaald en hoewel bijna 60 jaar oud nog altijd goed leesbaar en een regelrechte aanrader voor iedereen die graag leest over eten en koken.

Uit alle reacties en volgers is 1 naam gekozen: 

Lees verder

De Week van de Smaak is begonnen!

Vandaag is de Week van de Smaak begonnen. In het hele land worden tal van activiteiten georganiseerd die met lekker en vooral goed eten te maken hebben. Bewustzijn van waar ons eten vandaan komt, dat staat centraal in de Week van de Smaak. Maar dat hoeft natuurlijk niet al te zwaar gepresenteerd te worden.

De Week van de Smaak is een nationaal evenement met honderden grote en kleine lokale activiteiten waarin ‘smaak’ centraal staat, en waarin ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding de hoofdrol spelen. Restaurants, producenten, consumenten, winkels, buurthuizen, supermarkten, kookscholen, boerderijen en basisscholen doen mee met een eigen activiteit, van kleinschalig tot groots aangepakt. Kijk maar eens in de activiteitenzoeker voor leuke uitjes voor vandaag of de rest van de week! 

—-

Nominaties Kookboek van het jaar bekend!

Zojuist werd op de Smaakparade bekend gemaakt welke 12 kookboeken gaan strijden om de titel Kookboek van het jaar 2009! De 5 koppige jury heeft zich over alle kookboeken die het afgelopen jaar zijn uitgekomen gebogen en in vier categorieen elk 3 boeken genomineerd. Welk boek uiteindelijk met de eer gaat strijken, dat wordt op dinsdag 3 november bekend gemaakt. Tijdens dit hele weekend kan je op de Smaakparade alle ingezonden en natuurlijk speciaal de genomineerde kookboeken bekijken.

Of stem vanaf nu op jouw favoriete boek. Want het boek dat wij allemaal het beste vinden krijgt de Gouden Garde Publieksprijs.

En de genomineerden zijn ….. Lees verder

Het grote Nutella kookboek

Wist jij dat Nutella een Italiaans product is? Vanwege die flauwe nagesynchroniseerde reclames die we hier altijd op tv te zien krijgen, die deden mij altijd denken dat dit broodsmeersel uit een van de duitstalige landen komt. Maar dat is dus niet waar, zo las ik in de inleiding van Het grote Nutella kookboek. In 1946 was er een groot tekort aan cacao(bonen) en een slimmerd bedacht dat deze ook vervangen konden worden door hazelnoten. Een naamsverandering een paar jaar later maakte het merk geschikt om de wereld te veroveren. En dat lukt aardig! En met Het grote Nutella kookboek laat Paola Balducchi zien dat er meer mee kunt doen dan op je boterham smeren.

Al staat er ook een heus recept in om Nutella op een stokbrood te smeren. Maar dat is wel gelijk het flauwste recept van de 300! Nou, bijna dan …  Lees verder

Gordon Ramsay boos om vraag of hij nog wel kookt

Tja, ik vind het niet eens zo’n rare vraag, maar Gordon Ramsay kon er niet om lachen. De presentator van de BBC Breakfast Show Bill Turnbull vroeg aan de topkok of hij nog wel eens kookt! Tja, de man doet zoveel dingen, dat het logisch is dat je denkt dat hij niet meer ‘achter de kachel’ in een van zijn restaurants staat en hem vraagt of je als klant een gerecht van de tv-kok zelf kunt krijgen.

Gordon Ramsay was echter not amused.   Lees verder

Recept voor Gebakken peren

Oef, wat heb ik mij vanochtend laten afleiden. Daarom dit dagelijkse recept iets later dan je van me gewend bent. En door al die andere belangrijke dingen heb ik nog nauwelijks tijd gehad om eens goed in het kookboek dat nu naast mijn laptop ligt te kijken. Het is het Nutella-kookboek dat vol met recepten staat waarvan 1 van de ingredienten Nutella is. Al ben ik de eenvoudige boterham met Nutella er (nog?) niet in tegengekomen. Wel een recept voor een bananenmilkshake en die ga ik straks even maken met dat laatste restje uit een pot. Maar leuker vond ik het om dit recept voor gebakken peren met nutella met jullie te delen. Omdat het langzaamaan al weer perenseizoen wordt en vanwege de naam natuurlijk!

En dan ga ik nu in het zonnetje het boek wat beter bekijken vertel ik je vanavond wat je nog meer in dit boek kunt vinden!  Lees verder

Kookboek winnen?

Vorige week besprak ik het geweldig leuke boek Hoe een parel te maken hier op koken.blog.nl. In dit boek worden allerlei wetenswaardigheden over en recepten met oesters door M. Fisher beschreven. En ja ook wordt beschreven hoe je zelf een parel in een oester kunt laten groeien! Het boek is nu voor het eerst vertaald in het Nederlands en jij kan een exemplaar winnen.

 Dit weekend zal de winnaar bekend worden gemaakt!

Lees verder

Recept Pasta pesto met courgette

Het thema van de Allerhande is deze maand niet op mijn lijf geschreven: “Bye Bye Kookstress” schreeuwt het van de voorpagina. En het blad staat vol met snelle recepten die binnen een kwartier klaar zijn. Ik vind het juist heerlijk om na een dag hard werken lekker te ontspannen in de keuken. Dus geen wedstrijdjes snel snijden, vlug roeren of . Nee, dan mag van mij alles best een tandje langzamer om alvast met een glas wijn in de hand voor te genieten van het eten. Gelukkig propageert de Allerhande dit snelle koken niet voor iedere dag, maar leggen ze de nadruk op van die typisch drukke dagen die we allemaal wel eens hebben.

Want ook deze culi zo af en toe van die momenten waarin er weinig tijd is om uitgebreid te koken. Een volle vriezer met kliekjes of extra gekookte porties bieden dan meestal uitkomst. Maar ook die kunnen opraken en dan wil ik toch iets lekkers snel op tafel krijgen. Eén van mijn klassiekers is dan deze pasta pesto met courgette. Dit recept maak ik blindelings en dat scheelt veel tijd! Lees verder

Recept Koninginnesoep

Vandaag is het Prinsjesdag, dat zal je niet ontgaan zijn. En in combinatie met dit koude en natte wil ik je vandaag het recept geven voor een Koninginnesoep. Wat veel mensen niet weten is dat dit helemaal geen Nederlandse vinding is, maar een Franse!

In het midden van de 17e eeuw werd er al een ‘potage à la reine’ genoteerd. Deze soep werd gemaakt uit maar liefst 2 bouillons: paddestoelen- of gevogeltebouillon en amandelbouillon. Deze laatste maakt de soep koninklijk wit. Zo wit als de kleding van Beatrix bij haar inauguratie.    Lees verder

Recept Quiche Lorraine

Vanochtend werd ik geteld. Op het Centraal Station zaten twee jongedames heel verveeld met een klikkertje in hun hand en een scorebord op hun schoot. Omdat ik in een ver verleden ook eens een zakcentje verdiende met het tellen van voorbijgangers herkende ik hen direct. Ik zat verbleef zo eens in een auto op een landweggetje om ’s nachts de voorbijrazende auto’s en een enkele brommer te tellen.
Alleen had ik toen vast een zeker een leukere tijd dan de twee dames van vanochtend. Mijn telpartner was een goede vriend en hij had me beloofd het tellen nog plezieriger te maken door voor lekker eten te zorgen. En hij bakte een Quiche Lorraine en ik at voor het eerst deze Franse klassieke quiche op basis van ei, kaas en spek.

Lees verder

Food 4 You

In het lange weekend van 7 tot en met 11 oktober vind weer het Food 4 You-festival plaats. Dit festival in Wageningen presenteert de meest recente kennis over voeding, voedsel en leefstijl. Maar het blijft niet bij de (wetenschappelijke) kennis, maar ze wordt tijdens dit festival zeker ook vertaald naar de dagelijkse boodschappen.

Hoe eet je nu lekker en toch gezond? is het thema van dit festival.   Lees verder