Archief: augustus 2009

Over de kook start vanavond

Vanavond start op RTL5 een nieuw kookprogramma: Over de Kook. In dit programma nemen 4 hobbykoks het tegen elkaar op. Niet in de eigen huiskamer zoals in Wie is de Chef? of Smaken verschillen, maar in een heuse restaurantkeuken. Chefkok Robert Kranenborg houdt supervisie over de gerechten en zijn dochter over de bediening in het restaurant. Uiteindelijk bepalen de gasten die in het restaurant eten wie de beste chef is.

Na de eerste opnamedag twitterde hij al dat hij het erg naar zijn zin had. Kijken dus, vanavond na Wie is de Chef om 19.30 uur op RTL5.    Lees verder

Koken voor studenten: pasta met spinazie

Als je gaat studeren komt er veel op je af. Je gaat uit huis en je moet van alles voor jezelf regelen. Ook je dagelijkse prak. Sommige studenten hebben misschien wel eens bij moeders meegekeken in de keuken, maar er zullen onder jullie ook genoeg zijn die nog geen ei gebakken hebben. Je kunt natuurlijk snel vrienden die wel kunnen koken maken of goede klant worden bij de snackbar op de hoek. Maar soms is het ook wel zo handig om zelf iets te kunnen maken. Daarom deze week op koken.blog.nl lekkere en gezonde recepten voor studenten.

We beginnen met een klassieker uit mijn eigen studententijd: Popeye’s pasta, oftewel pasta met spinazie. Maar ik ben ook wel benieuwd naar wat jij je mede-studenten voorzet(te). Vertel het me bij de reacties!

Lees verder

Volg koken.blog.nl op twitter!

Als rechtgeaarde blogger kan je niet meer om Twitter heen. En daarom is koken.blog.nl  nu ook actief op Twitter. Dus wil je op de hoogte gehouden worden van de berichten die hier op koken.blog.nl verschijnen, ga dan kokenblog op Twitter volgen. Maar natuurlijk zal ik ook regelmatig andere berichtjes plaatsen. Meer dan de moeite waar dus!

Maandag 7 september ga ik bijvoorbeeld naar de persdag van Manuscripta om te kijken welke kookboeken het komende najaar allemaal zullen verschijnen. En natuurlijk zal ik daarover twitteren!

Ga hier naar de tweets van koken.blog.nl op Twitter!

——————————————————————————————————

Recept Curry met bloemkool

Wist je dat we naast de overbekende witte bloemkool ook varianten in het paars, oranje en groen hebben? De oranje bloemkolen zal je hier alleen in de winkel zien rondom voetbalevenementen, en helaas zijn de paarse en de groene zijn net zo schaars. Maar ze bestaan wel, al zijn het geen natuurlijke varianten. En wat ook jammer is, is dat de paarse haar kleur als je de bloemkool kookt en ze saai groen wordt.

Maar je kunt bloemkool natuurlijk zelf ook kleuren. Door specerijen die hun kleur afgeven mee te koken. De bekendste is natuurlijk saffraan, die de groenten geel kleurt. Een goedkopere variant, zonder de specifieke smaak, is geelwortel, ook wel kurkuma. En geel wordt de bloemkool wel, in deze vegetarische curry met bloemkool en andere groentenLees verder

“Geen vleeswaren op je boterham”

Omdat de scholen weer beginnen en kinderen hun broodtrommeltje mee krijgen, vond het Wereld Kanker Onderzoek Fonds het tijd om te laten weten wat nu een gezonde keuze is voor je kinderen. Verantwoorde tussendoortjes en een gezonde lunch zijn belangrijk voor de gezondheid van het kind. En daar kan je ze niet vroeg genoeg op wijzen en hen (telkens weer) het goede voorbeeld geven. En vleeswaren, die vaak gezien worden als gezonde vervanging voor zoet op brood, wordt door dit Fonds afgeraden! Dus geen boterham met ham, worst of andere vleeswaar, luidt het advies.

 Uit eigen onderzoek blijkt namelijk dat “het eten van bewerkt vlees (waar vleeswaren bijhoren) de kans op darmkanker vergroot.”. Lees verder

Recept Gekruide Indonesische bloemkool

Iedereen in Nederland kent bloemkool. Maar erg veel variaties in recepten hebben we hier als land niet mee. Sufkoken en een saai bloemsausje erover en dat is het wel.

En al zoekende naar bijzondere variaties op het thema bloemkool ontdekte ik da ook Indonesiers een gerecht van bloemkool met een sausje op hun repertoire hebben staan. Maar daar is niets saais of sufs aan, met de ingredienten die ze voor deze saus gebruiken. Lees verder

Recept Snacks van gefrituurde bloemkoolroosjes

Ken je die tijd nog? Dat je rauwe stukjes groenten met een dipsausje kreeg tijdens een feestje? Ik vond ze vreselijk, al had ik dit nog liever dan sufgekookte bloemkool met een sausje. Daar doe je me echt geen plezier mee. Maar om niet af te dwalen, deze snacks van gefrituurde bloemkoolroosjes zullen het vast een stuk beter doen op jouw eerstvolgende feestje.

En als je helemaal hip wilt zijn, noem je ze gewoon tempura, dat is Japans en dat maakt ze nog interessanter. Maar weet dan wel dat tempura normaal gesproken niet met een bierbeslag worden gemaakt, zoals in dit recept, maar met echt tempurameel en ijskoud water.   Lees verder

Liefde, lust en pasta – Giulia Melucci

Een jonge vrouw zonder man, wat is haar tactiek om voorbijkomende mannen aan zich te binden? Het is hier een blog over koken, dus dat is dan ook wat ze doet: koken! En dat is wat er gebeurt in de roman Liefde, lust en pasta. Het verhaal is autobiografisch en de schrijfster ervan, Giuli Melucci begon met dit boek een nieuwe carriere. In het schrijven, al vraag ik me eerlijk gezegd af of ze het niet beter bij het koken zou kunnen houden. 

 

Lees verder

Recept Couscous van bloemkool

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: couscous van bloemkool. Hiervoor doe je roosjes bloemkool in je keukenmachine en laat je deze helemaal fijnmalen, tot de bloemkool de structuur van couscous heeft. Eenvoudig nietwaar? Soms wordt de bloemkool na het malen nog even gekookt, maar dat is net wat je lekkerder vindt.

Ik vind het in elk geval een verrassende manier om bloemkool op tafel te zetten, en je gasten zullen niet snel raden wat het nu precies is. Lees verder

Kookboek Julia Child na 50 jaar bestseller

Wat een film toch al niet met een boek kan doen! En met een kookboek nog wel! In de Verenigde Staten draait nu de film Julie & Julia, waarin een foodblogster Julie in 1 jaar tijd alle recepten uit een oud kookboek van haar moeder wil koken. Het boek is van Julia Child, dat de klassieker Mastering the Art of French Cooking in 1961 schreef. En nu zijn in de paar weken dat de film draait al meer exemplaren van dit boek verkocht dan in elk van de jaren sinds het verschijnen van het boek.

En dat voor een boek dat alles promoot dat (met name Amerikanen) voor geen goud naar binnen willen werken: vet, vet en nog eens vet. En dan ook nog met recepten die tijdsintensief zijn.   Lees verder

Oesterfeest

Op 13 september is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson het eiland Manna-Hata ontdekte en door de Indianen met tarwe en oesters ontvangen werd. Dit was het begin van de Nederlandse Kolonie Nieuw Amsterdam, het huidige New York. En de oester zou lange tijd een grote rol spelen, en dat is reden voor een feestje! En wel een heus oesterfeestje!

  Lees verder

Recept Koude bloemkoolsoep

Vanochtend waren de eerste vroege bezoekers van koken.blog.nl niet met hun hoofd bij het mooie weer dat voor vandaag verwacht werd. Ze zochten recepten voor stamppot andijvie (wat nog logisch is omdat andijvie een zomerse groente is), witlof en zuurkool (Ik twitterde er ook al over.). En dat bracht me op die andere kool die vaak als typisch winters wordt beschouwd, maar die pas vanaf eind april, begin mei uit de Nederlandse koude grond komt: bloemkool!

En daarom maken we er een heuse bloemkoolweek van. Maar dan wel op zomerse wijze. En we beginnen met een koude bloemkoolsoep met saffraan en appel.
Heb je tips of recepten? Laat die dan bij de reacties weten! Lees verder

Snackbar met Michelinsterren?

Het hebben en houden van een eigen restaurant met Michelinster(ren) is voor sommigen niet genoeg. Jonnie en Therese Boer van de Librije werken hard aan hun Librije-imperium, veel sterrenrestaurants openen een brasserie of bistro naast de deur, maar sterrenkok Hans van Wolde pakt het helemaal anders aan: hij wil een snackbar op niveau openen.

  Lees verder

De kleur van het brood zegt niets over de vezels die erin zitten

Het is geen nieuw bericht, maar het nieuws is dat er nog niets veranderd is: de kleur van je brood zegt niets over de hoeveelheid vezels die in het brood zitten. Veel mensen denken dat hoe donkerder het brood, hoe beter. Maar dat is niet waar, aangezien er vaak kleurstoffen gebruikt worden.

Om zeker te zijn dat je brood met de gezonde vezels eet, moet je voor volkorenbrood kiezen in plaats van voor meergranenbrood.

  Lees verder

Oproep: Help Pierre Wind met koken!

We kunnen al bijna van een traditie spreken: de derde week van september staat helemaal in het teken van Smaak. Tijdens de Week van de Smaak. Door het hele land zijn er tal van activiteiten georganiseerd, maar aan 1 ervan wilde ik wel wat speciale aandacht geven: een smaakles voor 10.000 kinderen onder leiding van Pierre Wind.

Lees verder