Archief: juli 2009

Recept Romantische snelle stoofpot van mosselen en venusschelpen

Het is zomer en dan heb je zin in Italiaans. Dat hebben de uitgeverijen van kookboeken goed gezien, want ik heb een derde nieuw Italiaans kookboek voor je. Dit keer niet van een Nederlandse of Australier, maar van een heuse Italiaan. Die in Engeland woont en werkt, en o.a. in het tv-programma Ready Steady Cook te zien is op de BBC.
Gino D’Acampo heeft zijn tweede boek Magnifico! genoemd en belooft ons op de voorkant dat Italiaans eten nog nooit zo sexy is geweest. De Playboy-eieren zouden dan een mooi recept uit het boek zijn, maar die vertekenen het beeld van het boek misschien toch iets te veel. Daarom geef ik je als voorproefje het recept voor een Snelle stoofpot van mosselen en venusschelpen uit het hoofdstuk Romantico met recepten voor 2 personen.   Lees verder

Paard geslacht voor tv-programma

In het tv-programma Eet Smakelijk van Llink zal te zien zijn hoe een paard wordt geslacht. In het bewuste programma zal te zien zijn hoe een ziek (want kreupel) paard een schot door zijn (haar?) hoofd gejaagd krijgt.

En dat omdat kok en presentator Leon Mazairac zijn gasten steak tartare wil voorzetten. Steak tartare wordt gemaakt van gehakte paardenbiefstuk en dit wordt rauw opgediend met bovenop een eidooier.

Zangeres Do en haar vriend Roddy kijken toe en helpen mee in de keuken.   Lees verder

Recept Panna cotta met kersen

Een typisch Italiaans toetje is Panna Cotta. Het betekent gekookte room en dat is het ook. Alleen wordt het gebonden, zodat het een soort pudding wordt. Een saus of verse vruchten maken dit toetje dat oorspronkelijk uit Piemonte komt helemaal af. Maar je kunt de pudding zelf ook smaak geven, met thee, koffie, specerijen of rozenblaadjes zoals in dit recept voor Panna Cotta met kersen.

 

Lees verder

Puur Italiaans

Passie voor lekker eten kan zich op verschillende manieren uiten. Gister besprak ik het boek Vinazza, waarin de Nederlandse Diane Lansink laat zien hoe zij overstag is gegaan voor het Italiaanse eten en levenstijl (als daar al verschil tussen zou zijn). Vandaag heb ik weer een Italiaans kookboek voor je: Puur Italiaans van de Australier Tobie Puttock.

Het is zijn passie om met produkten uit de eigen regio mooie gerechten te maken, en tja, dan kom je al snel uit bij de Italiaanse keuken. Maar dan een beetje op z’n Australisch. Maar vat dit niet direct op als een negatief advies. Ik kan me wel vinden in de mening van Tobie Puttock dat lekker (Italiaans) eten vooral voort zou moeten komen uit passie voor je ingredienten.

Lees verder

Recept Salade van tomaten en gebakken mozzarella

Als we de Italiaanse keuken zouden moeten beschrijven, dan leggen we vooral de nadruk op het gebruik van mooie produkten uit de eigen regio. Deze ingrediënten hebben zoveel smaak, dat je niet veel meer nodig hebt om lekker te eten. In het boek Puur Italiaans volgt de Australiër Tobie Puttock deze filosofie grotendeels.
Hij is groot voorstander van het gebruik van mooie produkten uit je eigen regio, maar houdt zijn gerechten niet zo sober als Italianen zouden doen. Dit recept voor een salade van tomaten en gebakken mozzarella is zijn versie van de traditionele Salate Caprese en in mijn ogen een goed en nieuwsgierigmakend voorbeeld hiervan. Want heb jij wel eens mozzarella gebakken? Ik niet.    Lees verder

Vinazza, kookboek uit een Italiaans paradijs

Een boek met de titel Vinazza, kookboek uit een Italiaans paradijs maakt nieuwsgierig. Vinazza is de plek waar auteur van het boek Diane Lensink in 1978 voor het eerst kwam en in 1993 ging wonen. Ze maakte van Vinazza een Agriturismo, een plek waar je als toerist het echte Italiaanse leven mee kunt maken.

Maar ook thuis kan je dit gevoel ervaren, in haar tweede kookboek over haar fijne plek in de Italiaanse Alpen.   Lees verder

Recept Ovenschotel van aubergine, tomaat en buffelmozzarella

Deze Ovenschotel van aubergine, tomaat en buffelmozzarella is een Italiaanse klassieker. Het wordt als secondo, dus hoofdschotel, of als contorno, bijgerecht, opgediend. Melanzane alle parmigiana is de naam waaronder je het op de Italiaanse menukaart zult tegenkomen.

Maar of je dan ook de buffelmozzarella erin terug zult vinden, dat zal of per streek verschillen, of deze is een toevoeging van de schrijfster van Vinazza, het kookboek waar dit recept in staat. Immers, de Amsterdamse Diane Lensink heeft zich de Italiaanse keuken thuisgemaakt, maar voegt aan haar gerechten geregeld een eigen twist toe. Lees hier meer over het kookboek Vinazza.   Lees verder

Alles over specerijen

Specerijen, het zijn de smaakmakers van ieder gerecht. En dat wisten ze in het verleden ook al. De uitdrukking ‘peperduur’ is al jaren oud en laat zien dat we peper van ontschatbare waarde vonden en vinden. En wie de handel in specerijen in handen had, was rijk genoeg om volop met peper te strooien. Tegenwoordig vind je de specerijen waar in vroeger eeuwen om gevochten werd voor een schijntje in iedere supermarkt, hoe klein ook.

Maar wat zijn specerijen nu eigenlijk, en belangrijker wat doe je ermee? Het antwoord vind je in het kookboek Specerijen van Jane Lawson en het boek beschrijft De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen. Lees verder

Recept Watermeloensalade met feta en gegrilde garnalen

Welk recept te kiezen om hier op koken.blog.nl als voorproefje te geven? Dat was de grote vraag toen ik het boek Specerijen doorbladerde. Er staan er maar liefst 250 in het kookboek, en allemaal even verschillend. Aan de hand van beschrijvingen van 42 specerijen en nog een flink aantal pasta’s en mengels op basis hiervan neemt Jane Lawson je mee de hele wereld over. Vanavond zal ik je er meer over vertellen.

Uiteindelijk koos ik voor dit zomerse en makkelijke recept voor Watermeloensalade met feta en gegrilde garnalen. Met dit weer wil je wat lichts en makkelijk koken. De zoute feta gaat geweldig fijn samen met de zoete meloen.  Lees verder

Brad wil vegetarische opvoeding, Angelina niet

Ze kunnen niets doen of ze komen in het nieuws. Nu zou Hollywoods bekendste stel, Brad Pitt en Angelina Jolie, ruzie hebben om de opvoeding van hun zes kinderen. Brad Pitt zou zijn kinderen het liefste vegetarisch willen opvoeden, terwijl Angelina Jolie wel van een stukje vlees houdt.

  Lees verder

ADV: Eindeloos variëren met zomerse salades!

Heerlijke salades, het seizoen is er weer voor aangebroken. Breng ze deze zomer op smaak met de aller-lekkerste dressings van Calvé. Wat dacht je van de klassieker honing-mosterd of de zomerse thousand islands dressing?

Het is tijd voor échte smaak

Heerlijke salades, je kunt er eindeloos mee variëren en een salade zit boordevol vitamines. Bovendien is het een makkelijke manier om aan die 200 gram groente per dag te komen.
Lees verder

Vettaks gaat niet door

Gezonde produkten goedkoper maken, daar wil Minister Klink van Volksgezondheid niet aan beginnen. Met andere woorden, de vet- of snacktaks gaat er niet komen. Minster Ab Klink ziet er niets in om de vrije keuze van mensen te beïnvloeden door met de prijs van ongezonde produkten te verhogen of die van gezonde produkten te verlagen.

  Lees verder

Eet het goede voorbeeld (filmpje)

Het Voedingscentrum is met ingang van vandaag gestart met een nieuwe campagne. En één waarvan ik de insteek wel kan onderschrijven.

Heel jonge kinderen kijken van alles af van hun ouders. En zo nemen ze ook eet- en beweeggewoontes van hun ouders over, de goede en de slechte! En om dat aan de ouders duidelijk te maken, hebben ze het volgende – erg leuke – filmpje gemaakt: Lees verder

Vulcano: Minder calorierijke chocolade

Ben jij erg dol op chocolade, maar kan je die calorieën eigenlijk niet gebruiken? Dan heb ik goed nieuws voor je! De grootste producent van chocolade, Barry Callebaut, heeft een chocoladereep ontwikkeld die maar liefst 90 procent minder calorieën zal bevatten. Vulcano is de naam van de reep, die ook nog eens niet in de hand, maar alleen in de mond smelt.

Lees verder