Archief: juni 2009

Skinny bitch in de kitch

De hele hype rond Skinny Bitch is volledig aan mij voorbij gegaan, dus ik had nog wel wat in te halen. En als jij ook niet weet waar ik het over heb: het boek Skinny Bitch verscheen een paar jaar geleden en promoot een veganistische levensstijl. Maar dan wel op een hippe hedendaagse manier, en Victoria Beckham schijnt een vervente volger te zijn.  

 

Lees verder

Recept Tabouleh

Naast de groep mensen die af en toe of helemaal geen vlees of vis eten (vegetariërs), zijn er ook veganisten. Zij eten geen enkel produkt waar dieren voor gebruikt worden, dus geen zuivel, maar ook geen honing. In aantal is deze groep niet zo groot, daarom worden ze maar zo af en toe worden ze bediend met een nieuw kookboek.

Onlangs kwam Skinny Bitch in de Kitch uit, een boek waarin om gezondheids- en milieuredenen het eten van al wat dierlijk is wordt afgezworen. Maar dan zonder de spreekwoordelijke geitenwollen sokken, maar juist op een hippe en hedendaagse manier. Dit recept voor Tabouleh, dat is een Libanese salade, komt uit dit boek.

Lees verder

Wat het Groene Hart schaft

Het wordt steeds populairder om te koken met produkten uit de eigen streek. Heel soms kan je die in supermarkten krijgen, maar in landwinkels of bij de boer zelf op het erf maak je daarvoor meer kans. Je koopt je verse waar dan direct van degene die het gemaakt of gekweekt heeft. En zo komen er ook steeds meer boeken waarin deze adresjes staan. Vorige maand kwam het boek Wat het Groene Hart schaft uit, en je raad het al, daarin verhalen en recepten uit de binnentuin van de Randstad

Lees verder

Tomaten kweken in een etalage in de stad

In de stad word je zelden geconfronteerd met land- en tuinbouw. Hooguit vind je op een balkonnetje wat kruiden of moet je naar de randen van de stad voor volkstuintjes. Maar het merendeel van de bewoners is afhankelijk van een supermarkt voor de verse waar en een aanzienlijk deel zal nog nooit groenten en fruit hebben zien groeien en bloeien.

Om stadbewoners wat meer bewust te maken van hun voeding, heeft het Haagse kunst- en architectuurcentrum Stroom het initiatief genomen voor Foodprint. En laat op 5 plekken in en om de stad tomaten groeien.  Lees verder

Recept: Spaanse maaltijdsalade met chorizo

Op verzoek van Groentje en omdat de weersvoorspellingen helemaal mee werken, gaan we deze week weer een weekje maaltijdsalades maken! De basis voor deze salade is een mengsel van lekkere slasoorten. Die spreid je uit over de borden, waarna je er allerlei lekkere dingen op legt. Soms uit blik, soms rauw en sommige produkten verwarmen we nog even in de pan of oven.

Dus schenk jezelf een wit wijntje of rosé in, en maak deze Spaanse maaltijdsalade met chorizo in een wip.    Lees verder

Eindelijk: Kromme komkomers mogen weer!

Ik vond het vorig jaar al vreemd, en was blij dat er mogelijk veranderingen aan zaten te komen. En die zijn er nu ook gekomen! Vanaf 1 juli heeft de Europese Unie de voorwaarden voor het uiterlijk van 26 soorten groenten en fruit afgeschaft. Een kromme komkommer, rare knoflook tot aan (eventueel) vierkante spruitjes, zo lang Moeder Natuur ze zo gevormd heeft, mogen ze in de winkels en supermarkten verkocht worden, las ik hier.

  Lees verder

Diner XL

Als je eens een etentje geeft voor meer dan 6 personen wordt het voor veel mensen lastig om de juiste hoeveelheden te bepalen. Het boek Diner XL belooft je recepten voor 8 à 10 personen die je kunt combineren tot een heerlijke maaltijd. De Zweedse Bitte E:son Forsberg (ja, die : is geen typfout van mij!) laat in je dit zomerse boek Diner XL zien hoe.

  Lees verder

Recept toetje: frambozen en meloen in mousserende wijn

Een bourgondisch feestje voor vrienden en familie sluit je natuurlijk af met een lekker toetje. Dit toetje is voor een in mousserende wijn gemarineerde frambozen en meloen is heel eenvoudig te maken en ziet er feestelijk uit.

Het komt uit het boek Diner XL dat vol tips en lekkere recepten staat voor feestjes waarbij je je gasten met lekkere dingen wilt verwennen. Vanavond volgt de recensie van Diner XL, nu laat ik je alvast met een recept eruit kennismaken.  Lees verder

Michael Jackson: zijn favoriete recept

The King of Pop Michael Jackson is overleden. Dat zal je inmiddels wel weten. En dan komen natuurlijk ook allerlei nieuwtjes over zijn leven voorbij, ook over zijn eetgewoontes van de laatste tijd, want die waren niet echt in orde!

Want de laatste tijd werd er geschreven dat Michael Jackson doodsangsten uitstond om dik(ker) te worden. Ieder grammetje vond Wacko Jacko teveel, en dat terwijl Michael Jackson nog maar 57 kilo zou wegen. En om maar niet aan te komen had hij een dieet van maar 1 maaltijd per dag. Hij schijnt wel te hebben begrepen dat hij voor de 50 shows die hij zou gaan geven wat meer moest aansterken. Misschien had hij wat vaker dit recept voor zoete aardappel-pie moeten maken.   Lees verder

Kookboek Lekker zonnig

Met deze lekkere lange warme zomerse dagen wil je maar 1 ding: buiten eten! Ik kan er tenminste geen genoeg kan krijgen. En blijkbaar geldt dat ook voor uitgeverijen van kookboeken, naast me op mijn bureau liggen al weer twee nieuwe boeken die je van alles vertellen om lekker samen met je vrienden of familie te genieten van het bourgondische buitenleven. Het ene boek is Lekker zonnig. 

 

Lees verder

Recept Salade van gegrilde Haloumi met kruidendressing

Het is zomertijd en dat betekent voor mij: lekkere maaltijdsalades eten. Hier op koken.blog.nl heb ik er ooit al eens aandacht aan besteedt (zoek op salades in het zoekvenster hierboven), en nu heb ik een lekker recept voor een maaltijdsalade uit het boek Lekker zonnig voor je. Zoals altijd, vanavond de recensie van het boek, nu eerst de boodschappen gaan doen.

  Lees verder

Eten uit eigen tuin

Sommige mensen doen het omdat first lady Michelle Obama en Queen Elizabeth het doen. Anderen vinden het een oplossing om in deze economische crisis goedkoop aan groenten en fruit te komen, en weer anderen vinden het gewoon lekker om te wroetenHet is duidelijk: moestuinieren heeft het stoffige imago van zich afgeschud en is helemaal hip.

Maar om welke reden je ook begint, bekijk het boek Eten uit eigen tuin van Andi Clevely eens. Dit boek geeft de beginnende moestuinierder alle info die hij of zij nodig heeft.  Lees verder

Recept Courgettesouffle

Courgettes doen het goed in de Nederlandse aarde. Voor je het weet is een mooi kleine compacte courgette uitgegroeid tot een grote reus. Helaas, dan heb je ze net te laat geplukt. Voor dit recept maakt dat niet zoveel uit, de courgettes worden toch in kleine stukjes verwerkt. Ook is dit niet een soufflé in de gebruikelijke zin van het woord, want hij zal niet zo spectaculair rijzen. Wel is het een leuk voorafje of als onderdeel van een grote salade. Serveer ze in van de leuke kleine eenpersoons schaaltjes. 
 

Lees verder

Home made koken met Tana Ramsay

Ze is al net zo’n snelschrijver als haar man Gordon Ramsay. Met Home made is dit al weer het derde boek dat Tana Ramsay uitbrengt. Die eerdere twee boeken kende ik niet, dus was ik wel nieuwsgierig naar wat deze ‘vrouw van’ zoal bij elkaar kookt.

De ondertitel Lekker eten aan de keukentafel belooft in elk geval veel goeds.   

Lees verder