Archief: april 2009

Recept Koninginnehapje met zalm

Wat bizar om dit nu te typen, met dat vreselijke gebeuren tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, waarbij een zwarte auto door het publiek stoof en tegen monument ‘De Naald’ vloog, daarbij de koninklijke bus maar net missend. Maar het stond al in de pijplijn, dus toch het recept van de dag:

Ik heb het nooit zo goed begrepen waarom zalm zo’n hoge culinaire status had. Ik vond er vaak niets aan.
Tot ik de wilde gerookte zalm ontdekte! Deze zalm is roder van kleur en vooral droger van structuur. Ik adviseerde je ‘m al eerder.

Een heerlijk hapje voor Koninginnedag!

Lees verder

Culinair scoren op Koninginnedag

Over een paar uurtjes begint in Utrecht de vrijmarkt (om 18.00 uur) en morgen kan je in Amsterdam en op tal van andere plaatsen naar de vrijmarkt of andere rommelmarkten. En wat kan je daar als culi nu doen, behalve (teveel?) bier drinken of een ongezonde hap eten? Op zoek gaan naar leuke gadgets voor in de keuken natuurlijk!

Natuurlijk kan je op zoek gaan naar kookboeken of aanvullingen op je servies. Een bijzonder boek, leuk schaaltje, een mooie opscheplepel, ouderwetse bewaarblikken, het ligt er allemaal voor het oprapen. Je moet er alleen tegen aan lopen. Veel leuker is het natuurlijk om gericht op zoek te gaan. Maar wat hebben we nou nog echt nodig, en waarom?
Lees verder

Recept Kruidenboter

Het stokbroodje kruidenboter is niet uit de Nederlandse restaurants weg te slaan. Maar vaak vind ik de kwaliteit ervan niet om over naar huis te schrijven. De kruidenboter komt kant-en-klaar uit de groothandel en ook het broodje wordt snel even afgebakken. Dat kan natuurlijk veel beter.

Ten eerste door zelf de kruidenboter te maken. Op dit recept zijn er vele variaties mogelijk. Standaard zitten er knoflook, verse groene kruiden, wat citroensap en peper en zout in. Ik maak ‘m net iets kruidiger, lees maar:
Lees verder

Een vis, zwemmend in roomsaus – Marjoleine de Vos

De ondertitel spreekt van een ‘Literair kookboek’, en dat niet zo vreemd. De uitgeverij geeft normaal gesproken alleen literatuur en geen kookboeken uit, maar maakte voor de afgelopen Boekenweek een uitzondering. Columniste en dichter Marjoleine de Vos schrijft immers ook geregeld recepten of andere teksten over koken en (lekker) eten in de NRC Handelsblad. Voor Een vis, zwemmend in roomsaus bundelde ze haar favoriete visrecepten en ging in de literatuur op zoek naar bijpassende citaten.

Lees verder

Makreelsnackje op roggebrood

Het recept voor dit makreelsnackje op roggebrood van vandaag komt uit het boekje Een vis, zwemmend in roomsaus. Dat is een klein leuk literair kookboekje vol recepten met vis van Marjoleine de Vos.

Zelf leidt Marjoleine de Vos het recept voor dit makreelsnackje in met:“Soms doe je een uitvinging van zeer eenvoudige aarde die toch heel doeltreffend is. Zo’n uitvinding deed ik laatst … 

Lees verder

Varkensgriep krijg je NIET van varkensvlees

De hele wereld is op dit moment in de ban van de varkensgriep. In Mexico zijn honderden mensen besmet en een groot aantal is er al aan overleden. Ook in de Verenigde Staten, Canada en dichter bij huis in Frankrijk zijn er al mensen besmet met dit virus. Allemaal zijn ze onlangs nog in Mexico geweest.

Je zou misschien denken dat je de varkensgriep kunt krijgen door varkensvlees te eten. Maar dat is niet waar. Wat er dan wel waar is over de varkensgriep, dat lees je hieronder. Lees verder

Recept Hummus

Soms krijg je tijdens het koken al zin om iets te eten. Je kunt dan wat van de ingredienten die je gebruikt in je mond stoppen, maar dan houd je misschien niet genoeg over. Helemaal niet als je huisgenoten of je gasten mee gaan snaaien.

Daarom deze week op koken.blog.nl recepten voor lekkere smeerseltjes die je snel even tussen de bedrijven door kunt maken en op een broodje of toastje kunt doen. Leg ze op een mooie schaal en wedden dat je gezelschap krijgt als je aan het koken bent?

Lees verder

Stier maakt supermarkt onveilig (filmpje)

Het zal je maar gebeuren. Je doet nietsvermoedend boodschappen in je buurtsuper en ineens sta je oog in oog met een stier! Het kon je dit afgelopen weekend overkomen in Ierland.

In het plaatsje Ballinrobe ontsnapte een nog jonge stier van de markt en rende een supermarkt in. Op de bewakingscamera’s werd vastgelegd hoe de stier mensen voor zich uitjoeg, inclusief de boer. Ook door een winkelwagentje liet de stier zich niet stoppen.

Lees verder

De tijdbalk van ons voedsel

Als je geinteresseerd bent in de culinaire geschiedenis dan heb ik een leuke link voor je.
Op de Engelstalie Food Timeline wordt een verzameling van interessante artikelen geboden over onze culinaire geschiedenis. Sommigen staan op de eigen website, voor anderen wordt naar elders doorgelinkt.

Erg leerzaam, want wist je bijvoorbeeld dat …

Lees verder

SOS Sonja Bakker op 6 mei op tv

De enthousiaste reacties waren hier op koken.blog.nl niet van de lucht toen ik aankondigde dat Sonja Bakker haar eigen tv-programma zou krijgen. In SOS Sonja gaat ze zwaarlijvigen helpen om af te vallen, en zij worden gevolgd vanaf de start tot aan het beoogde einddoel.

 

Lees verder

1-4 mei Chocoladefestival Brugge

Heb je na Koniginnedag en voor Bevrijdingsdag nog behoefte aan een leuk festival, denk dan eens aan het Chocoladefestival Choco-Laté in Brugge (België). Prachtige kunstwerken van chocolade, workshops en natuurlijk veel proeven staan centraal tijdens dit chocoladefestein. 

Lees verder

Workshop Taarten versieren

Ik vraag het me wel eens af, wat zou nou de allerleukste baan ter wereld zijn? Gister kreeg ik daarop misschien wel het ultieme antwoord: werken in een taartenwinkel!
Denk maar mee: iedereen komt blij binnen, en gaat nog blijer weg, je staat de hele dag tussen het snoepgoed en je kan je lekker creatief uitleven. Dat had Petra Achtien goed gezien, toen ze 5 jaar geleden haar winkeltje Tafel van 18 begon.
Van een fijne plek voor koffie met heerlijke taart is de Tafel van 18 omgevormd in een speciaalzaak voor taartdecoraties, een atelier voor workshops Taarten versieren en een plek waar je lekkere taarten en versierde cupcakes kunt kopen.

Vandaag rolt het eerste boek van Petra Achtien Taart om blij van te worden van de persen. En om dat te vieren, kreeg een klein select clubje pers gister een korte workshop Taartdecoratie en veelbelovend voorproefje van het boek.

Lees verder

Recept Griekse yoghurt met walnoten en honing

Heb je gisteravond ook de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gezien over die perfecte walnoten op het Rambol-kaasje? Dat blijkt handwerk en de werknemers worden per kilo perfect gescheiden helften uitbetaald. Zo’n grote hal met mensen die allemaal hetzelfde eenvoudige en geestdodende werk doen, laat mij toch altijd weer schrikken.
Het inspireerde mij tot het geven van dit zeer eenvoudige, maar wel spectaculair lekkere Griekse toetje: yoghurt met walnoten en honing. En die walnoten bevrijd je dan zelf maar uit hun stevige jasje!

Lees verder

De Melkweg smaakt naar frambozen

Dacht je altijd dat de Melkweg naar melk zou smaken? Dan heb je het mis. De melkweg smaakt naar frambozen. Nouja, een deel ervan dan.

Astronauten ondekten middenin een stofwolk een molecuul dat ethylformaat heet. Dit molecuul is (mede)verantwoordelijk voor de smaak van frambozen.

Lees verder