Archief: maart 2009

Kookboek A table – Jane Webster

Veel mensen zullen erover dromen, en maar een enkeling zal de stap wagen: een heel nieuw leven in een ander land beginnen. De Australische Jane Webster deed het en zij organiseert nu iedere zomer rondleidingen en kooklessen in het Franse Normandië. En in het boek À table, de culinaire joie de vivre van Normandië, vertelt ze over hoe ze tot deze stap kwam en het vervolg daarvan.

Lees verder

Recept Normandische appeltaart

Je hebt er talloze boeken over: mensen die een nieuw leven beginnen in een ander land. En zo verscheen onlangs ook À table, een boek van de Australische Jane Webster.

In À table, de culinaire joie de vivre van Normandië, vertelt zij over hoe zij zich settelt in deze noordelijke regio van Frankrijk.  En hoe zij en haar man een heus kasteel kopen en deze verbouwen om er vrienden en mensen die de Franse keuken willen ontdekken te kunnen ontvangen.  

Lees verder

Ook wij moeten aan de insecten

Het is al eens voorgesteld als oplossing voor het voedselprobleem in Afrika: het eten van insecten. Maar nu wordt ook de Westerse wereld opgeroepen om aan insecten als voedselbron te denken. Nu ook mensen in ontwikkelingslanden steeds meer vlees eten, zal vlees steeds schaarser worden en daardoor ook duurder.

Lees verder

Paul Gayler’s sauzenboek

Een boek met 300 sauzen. En waarom? Omdat veel mensen toch enige angst ervaren bij het maken van een saus en dan maar naar een potje grijpen. Maar dat is helemaal niet nodig, en zeker niet als je dit boek in handen hebt.
Ik heb het nu over Paul Gayler’s sauzenboek. In het boek bespreekt hij 300 verschillende sauzen. En dan niet alleen de bekende Franse klassieke sauzen, maar ook sauzen uit Azië, beide Amerika’s en landen rondom de Stille Ocean, en allerlei verschillende fushionsauzen hiervan.  

Lees verder

Recept Creoolse snapper met knapperige gekruide uien

In een boek vol sauzen staan ook meer ‘volledige’ recepten. Handig, zodat je weet waar de saus het beste bij past. Ik kon bijna niet kiezen uit het geweldige aanbod, maar zwichtte uiteindelijk voor dit recept voor een Creoolse snapper met knapperige gekruide uien. De titel maakte me direct nieuwsgierig, de foto in het boek deed de rest.

De Creoolse saus waarmee ik je wil laten kennismaken wordt door de lokale bevolking ook wel ‘rode jus’ genoemd en smaakt lekker bij stevige vis, zoals snapper en zeeduivel, of garnalen.

Lees verder

Recept Kalfsschnitzel met mozzarella

Hoe dunner het vlees, hoe sneller het gaar is. Dat geldt zeker voor een schnitzels. Deze kun je heel goed zelf maken door een mooi stukje vlees (vraag je slager!) tussen twee velletjes plastic folie te leggen en het vlees dan met de onderkant van een steelpannetje plat te slaan. Zeg wel dat je huisgenoten even hun oren dicht moeten doen.

Lees verder

Recept Couscous met makreel en sinaasappel

Naast mie en verse pasta is ook couscous een goed alternatief om snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te toveren. Veel couscous die in je de supermarkt kunt kopen hoef je net als mie alleen maar met kokend water (of bouillon) te overgieten en klaar!

 

Lees verder

Recept Snelle mie met paksoi en paddenstoelen

Toen ik mijn eerste schreden op de culinaire paden van het wereldwijde web zette, ontstond in diezelfde periode ook een website met de naam snelklaar. Daarop stonden veel recepten en tips voor de supersnelle maaltijd. 
Naarmate er meer recepten in de database kwamen te staan met pakjes en zakjes, of die toch een langere bereidingstijd nodig hadden, haakte ik af. Groot was dan ook mijn verrassing toen bleek dat de site nog steeds bestaat en dat er aan de layout niets was veranderd.
In de database van snelkaar vond ik dit recept voor een snelle mie met paksoi en paddenstoelen. Helemaal zelf te maken, en snel klaar.

Lees verder

Zie je toekomstige lamskoteletje geboren worden

Het Texelse schaap is één van de meest gewaardeerde schapenrassen. Als je live de geboorte van één of meer lammetjes wilt meemaken, moet je op de Bargerhof op Texel wezen. Ook dit jaar staat er weer een webcam in haar schapenstallen. Zodat je live mee kunt kijken als er lammetjes geboren worden.
Lees verder

Life and Cooking stopt toch niet!

In tegenstelling tot eerdere berichten ziet het ernaar uit dat het RTL4-programma Life & Cooking met Carlo Boshard, Irene Moors en kok Robèrt Verweij toch niet zal stoppen. Hoofdsponsor Unilever kon zich niet meer vinden in het format van het programma, en wilde er de stekker uittrekken. Minstens drie andere grote sponsors hebben zich daarop gemeld, waardoor het programma hoogst waarschijnlijk kan blijven bestaan.

Lees verder

Recept Snelle pasta met courgette en pesto

Het kookboek Spitsuurkoken bracht me gister op een leuk nieuw weekthema hier op koken.blog.nl: snelle gerechten.
Mijn all time favorite in mijn repertoire snelle gerechten is dit recept voor pasta met courgette en pesto. Hiervoor gebruik ik altijd verse pasta, die je in het koelvak van je supermarkt kunt vinden. Deze pasta hoeft over het algemeen maar 4 minuten te koken, dat is lekker snel. In de tijd dat je het water aan de kook brengt, kan je de ui en courgette in stukjes snijden en deze bakken. Zonder de courgette is ie nog sneller, maar dan eet je weer geen groenten.

Mijn record was 10 minuten, kan jij dat ook? Of heb je zelf een sneller gerecht, laat het me hieronder weten!

Lees verder

Spitsuurkoken: Gezond en Snel – Loethe Olthuis

Mensen verwachten het niet van mij: dat iemand die zich het liefste de hele dag met eten en koken bezig houdt ook wel eens tijd te kort komt om te koken voor de dagelijkse maaltijd. Maar niets menselijks is mij vreemd, en er zijn zeker 2 dagen in de week dat ik de term spitsuurkoken kan toepassen. 

Tussen het moment dat ik stop met werken en ga sporten, een bioscoopje wil pakken of met vrienden in de kroeg ga bijkletsen, moet er ook in huize Eediete gegeten worden, en soms ontbreekt dan de tijd om veel werk te maken van het avondeten. Vaak val ik dan terug op oude bekenden. Dat is niet erg, want altijd vers en gezond, en bovenal: lekker snel. Maar mijn repertoire kan ik nu gaan uitbreiden, en jij de jouwe ook!

Lees verder

Recept Spaans wortelpotje met chorizo en ui

We kennen het allemaal: tussen 5 uur en half 8 is het topdrukte. We komen uit ons werk, we willen eten, en daarna vliegen alle huisgenoten alle kanten op naar sport, vrienden en andere ontspanning. Tijd om uitgebreid boodschappen te doen en te koken ontbreekt dan. Een patatje of pizza is dan zo gehaald of een stoommaaltijd is zo opgewarmd. Maar of je daar nu echt van kan genieten of gezond eet, dat betwijfel ik. En met mij freelance culinair schrijfster en Volkskeuken-journaliste Loethe Olthuis.

In haar nieuwste boek Spitsuurkoken geeft ze allerlei snelle gerechten die binnen het half uur goed te maken zijn. Dit alternatief voor hutspot komt uit dit boek en is een recept voor een spaans wortelpotje met chorizo en ui.

Lees verder

Sushi kitspuit

Maak je wel eens zelf sushi en lukt het niet altijd om mooie rolletjes te maken?
Probeer dan deze gadget eens. Officieel heet het een Sushi Maker, maar ik noem het een sushi-kitspuit.

Lees verder