Archief: januari 2009

Duizenden boeken in tranen uitverkoop

Duizenden boeken van de keten boekhandels Selexyz zijn in tranen: ze moeten hun plekje op de planken van de winkels afstaan aan nieuwe boeken. Maar voor jou is dat goed nieuws: ze worden voor een prikkie verkocht op donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 februari.

Lees verder

Liefde gaat door de maag

Ik las erover bij mijn collega van koken.blogo.nl, Karin Luiten. Vanmiddag start er een heel bijzonder tv-programma waarin koken centraal staat: Liefde gaat door de maag. Het is alweer het tweede seizoen, waarin documentairemaakster Heddy Honigmann mensen een gerecht laat bereiden dat een speciale plaats inneemt in hun eigen leven en dat van een andere persoon.

Lees verder

Sonnie de weggelopen roti-pannenkoek

Ben jij ook zo dol op pannenkoeken? Dan is dit boekje misschien iets voor jou: Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek. In dit boek maak je kennis met Sonnie die op avontuur gaat. Hij maakt daarbij allerlei vrienden onder de dieren, maar hij leert ook heel veel verschillende pannenkoeken van over de hele wereld kennen. Die zijn allemaal op weg naar een grote pannenkoekenwedstrijd.

Lees verder

Recept pannenkoeken

Als kind vond ik het geweldig leuk om pannenkoeken te bakken. En dan blijven proberen om de pannenkoek opgooiend uit de pan om te draaien! Vorige week kreeg ik een boekje in de bus vol met recepten voor pannenkoeken. En dan niet alleen de bekende Nederlandse pannenkoek en poffertjes, maar pannenkoeken van over de hele wereld: uit Suriname (roti), Frankrijk (flensje), Wit-Rusland (blini), Mexico (tortilla), maar ook verwante pannenkoeken uit o.a. Argentinië, Micronesië, Kroatië, Turkije, Aruba, Zweden, Kaapverdië en China.

 Daarover later meer, we gaan eerst de Nederlandse pannenkoek bakken. Kom vanavond nog maar even terug, dan vertel ik je meer over het boekje en alle recepten (inclusief over die van pannenkoekensoepen!).

Lees verder

Smoothies geen vervanger fruit en groenten

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, zoiets als onze Consumentenbond, laat zien dat kant-en-klare flesjes smoothies geen directe vervanging zijn van verse groenten en fruit. In het kort komt het daarop neer dat het aantal vezels en vitaminen in de flesjes smoothies of andere soortgelijke fruitdrankjes lager ligt dan in vers fruit.

Lees verder

Gevonden!

Een leuke bron van vermaak is te kijken naar de statistieken achter koken.blog. En dan vooral naar de zoekwoorden waarmee bezoekers op deze site terecht komen. Eerder vandaag kwam er iemand binnen die dit intypte bij Google:

Lees verder

Taarten van Abel – kookboek

De serie was eerst alleen op de Amsterdamse zender AT5 te zien, maar nu gelukkig ook op de nationale tv: De taarten van Abel. Abel, eigenlijk Siemon de Jong, gaat in iedere aflevering met een kind aan de slag. Dit kind wil een taart maken voor iemand die dat verdient. En dat kan variëren van een prinsessentaart tot een tractortaart, van een taar in de vorm van een vis of een heuse draaimolen, Abel draait er zijn hand niet voor om. En nu kan jij die taarten ook zelf maken, met het Taarten van Abel – Doe het lekker zelf kookboek.

Lees verder

Nieuwe serie Wie is de chef? begint a.s. maandag (2 feb)

Die herhalingen zijn we inmiddels allemaal wel zat. Maar er is goed nieuws: RTL begint a.s. maandag met een nieuwe serie van het populaire en succesvolle tv-programma Wie is de Chef?. Een paar kleine veranderingen zijn er wel.

Lees verder

De piramide-taart van Abel

Wat is leuker om in je voorjaarsvakantie te doen dan zelf een taart te maken? Zelf een hele leuke taart te maken. Vanavond vertel ik je wat er allemaal in het boekje De taarten van Abel staat, maar als voorproefje krijg je nu eerst uitgelegd hoe hij op televisie met Merlin deze piramidetaart maakte. Zodat je ‘m zelf ook kan maken. Of één van de andere taarten van Abel, natuurlijk, maar dan moet je het boekje kopen.

Lees verder

Barack Obama wordt ‘geëerd’ met voedsel

Niet alleen in de Verenigde Staten zijn de mensen zo dol op hun nieuwe president Barack Obama dat ze allerlei voedsel in zijn naam maken, ook in Nederland doen we dat. Een appel en een pannenkoek zijn naar Barack Obama vernoemd.

Lees verder

Tips: Koken met kinderen

Eén van de veelgehoorde tips om kinderen wat meer te laten eten aan tafel, is om ze wat meer bij het eten te betrekken. De komende voorjaarsvakantie is daar een mooie gelegenheid voor. Ga gezellig samen boodschappen doen, laat de kinderen het avondmaal kiezen en ga dan dat samen maken. Klik door voor meer tips.

Lees verder

Recept koekjes bakken met kinderen

Over twee weken hebben de meeste kinderen al weer voorjaarsvakantie. Alleen de kinderen in het zuiden moeten een weekje langer wachten, maar zij krijgen er dan ook carnaval bij! Daarom geef ik je deze week allerlei kindvriendelijke recepten, zodat zij zich niet in de vakantie hoeven te vervelen. Recepten die kinderen, eventueel met een klein beetje hulp, zelf kunnen maken, dus. We beginnen met het bakken van koekjes.

Heb je verzoekjes, laat die dan hieronder achter of stuur me een emailtje (zie contact).

Lees verder

Het diner – Herman Koch

Het was hier even een paar dagen stil. Deze internetfreak was in de ban van een boek! En niet zomaar een boek. Het was geen kookboek, maar een leesboek. Geen biografie over een bekende kok ofzo, er kwam zelfs geen kok in aan het woord. Ook stonden er geen recepten in het boek, al werden er wel gerechten genoemd. Maar hoe ze smaakten, daarover las ik dan weer niet.
Waar het wel over ging was een diner. Dat twee stellen samen aten in een restaurant. Herman Koch maakte er een spannend en uiterst lezenswaardig verhaal van in Het Diner.

Lees verder