Archief: november 2008

Nederlandse foodbloggers erg creatief met pompoen!

Begin november deed ik een poging het foodlogevent een flinke boost te geven. Ik schreef alle mij bekende Nederlandstalige foodbloggers aan en wees hun op dit event. De bedoeling was dat we allemaal miminaal 1 bericht zouden wijden aan hetzelfde thema. Om het mensen niet al te moeilijk te maken, koos ik voor pompoen. En de opkomst was groot, zelfs tot gistermiddag druppelden er nog emailtjes mijn mailbox binnen met verwijzingen naar geplaatste berichten. 
Lees verder

Koken met Loesje

Het Arnhemse eigenwijze meisje Loesje is dit jaar 25 jaar oud geworden. Dat is een hele leeftijd, maar aan eigenwijzigheid, scherpte en inzicht heeft ze nog niets verloren. Dat bewijst ook deze poster, vind je niet?

Lees verder

Recept Renata’s heek, aardappel en pompoen

Terwijl Herman den Blijker allerlei sherry’s aan het proeven was voor zijn boek Herman dichtbij, moesten de drie laatste kandidaten in het programma Herrie aan de Horizon aan de slag met vis. Renata, de uiteindelijke winnares koos voor heek, Ellen, de andere finaliste voor zwaardvis en Richard viel dankzij zijn tonijn af. Het recept staat in het boekje Herrie aan de horizon, waarin je een snelle samenvatting van de televisieserie kunt krijgen, inclusief een aantal recepten. Zoals dit recept van Renata voor Heek, aardappel en pompoen.
Lees verder

Arabia

Nieuwsgierig werd ik, van de verhalen van Nadia Zerouali, toen ze me vertelde over haar nieuwe boek. Samen met Merijn Tol is ze de Arabische wereld culinair gaan verkennen. En deze reis hebben ze vastgelegd in hun boek Arabia. Jaloers werd ik, toen ik het boek in handen kreeg. Want wat hebben ze daar lekker gegeten!

Lees verder

Foodies: nieuw kooktijdschrift

In het enorme aanbod van culinaire tijdschriften is er weer een nieuw gezicht: Foodies.
Foodies is een nieuw blad dat zich richt op mensen wat meer willen weten over hun eten. Waar komt het vandaan en hoe maak je het? Reportages, interviews, besprekingen van kookboeken en kooksnufjes (wat zouden dat zijn?) zullen het blad vullen. Met uiteraard ook veel recepten. Van makkelijk tot moeilijk, maar allemaal zou je ze moeten kunnen maken.
Lees verder

Recept Gegrilde kip met citroen en sumak

In de Arabische keukens wordt regelmatig sumak gebruikt. Dat is een gedroogd donkerrood besje dat gemalen wordt gebruikt, vaak ter vervangen van citroensap. De zurige en tegelijk kruidige smaak is heerlijk bij kip, vis of in salades. De meest kans om het te vinden heb je bij de Perzische groentenboer.
Dit recept voor kip met citroen en sumak komt uit Arabia, een nieuw boek over de Arabische keukens van Merijn Tol en Nadia Zerouali. Vanavond vertel ik je er meer over.
Lees verder

Altijd feest – Denise Harskamp

Wat doe je als je een e-mailtje krijgt met het verzoek een boek te recenseren dat de titel Altijd feest draagt. Volmondig ja zeggen! Tenminste dat deed ik. De ondertitel Ideeen en recepten voor onvergetelijke feesten laat al zien dat waar het in dit boek om gaat: het organiseren van bijzondere feesten. De schrijfster ervan is Denise Harskamp en zij heeft al 10 jaar ervaring in dit vak. Want wat dacht je van een romantisch rozendiner, een winters feestje in de tuin of een vorstelijke Kerst? 

Lees verder

Nee! Dat zijn kruidnoten! (Ja! Nog steeds!)

Vreselijk irritant vind ik het, als producten niet bij hun juiste naam genoemd worden. En in de periode dat Sinterklaas weer in het land is, overkomt dat geregeld de pepernoot. Nee, niet dat kleine dopje speculaas, dat zijn kruidnoten. Pepernoten zijn die grillige en veel lekkerdere noten van taaitaai.
En deze verwarring is ook een doorn in het oog van twee mede-foodbloggers. Zij gingen tot actie over en begonnen vorig jaar de website Nee! Dat zijn kruidnoten!. Die actie was nog niet voldoende, “de Grote Pepernoot- Kruidnoot verwarring waart nog altijd door ons land als een briesende leeuw” om de woorden van het actie-commitee te gebruiken.  
   Lees verder

Recept Pittige rodebietensoep

Deze soep komt uit het boek Altijd Feest van Denise Harskamp. In dit boek laat ze zien dat er altijd reden is voor een feestje. Maar nog belangrijker, hoe je een feest in een thema kan  organiseren en waar je dan allemaal aan moet denken. Tien voorbeelden werkt ze helemaal voor je uit, maar het boek inspireert ook om zelf aan de slag te gaan. Deze soep serveerde Denise Harskamp tijdens het romantische rozendiner. Later vandaag meer over dit boek.

Lees verder

Hoge bloeddruk? Insecten eten kan helpen

Het blijft maar tot de verbeelding spreken: het eten van insecten. Hier in het Westen griezelen we ervan, terwijl het eten van rupsen, kakkerlakken en ik weet niet wat elders een doodgewone (nood)zaak is. Maar wie weet helpt het als er een gezondheidsclaim aan hangt. Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben namelijk ontdekt dat je bloeddruk omlaag gaat als je insecten eet.
Lees verder

Kookboek smakelijk Zuilen

Gister vergeleek ik de bijdragen uit de rubriek De Volkskeuken al met foodbloggen. Voor het boekje dat ik vandaag wil bespreken, geldt dat in zekere zin ook. In het Kookboek smakelijk Zuilen komen allemaal gewone mensen aan het woord en vertellen over hun favoriete recept. De enige overeenkomst is dat ze in de Utrechtse wijk Zuilen wonen. Maar van de een stond het wiegje in Iran, van de ander in Italie, van de derde in Bosnie, maar natuurlijk komen ook de geboren en getogen Zuilenaars aan het woord.  Lees verder

In één oogopslag de rangorde van restaurants

Met het verschijnen van de nieuwste Michelingids voor 2009 zijn alle grote en bekende restaurantlijstjes voor het komende jaar uitgebracht. Maar deze kunnen nog best verschillen in hun mening. De top 3 is overal wel zo ongeveer gelijk, daarin staan De Librije, Oud Sluis en Beluga.
Maar dan? Je kunt je beperken tot één van de gidsen, maar je kunt zo ook combineren. Daarvoor hoef je niet (meer) zelf alle gidsen naast elkaar te leggen, dat doen de volgende websites alvast voor je.   Lees verder