Archief: september 2008

Recept Soep met tuinkers

Een bijzondere 'kraam' op de Kunsthal Kookt afgelopen weekend was die van Koppert Cress. Hier stond een flinke bak met allerlei verschillende mini-groenten, ofwel net gekiemde groenten. Die heten 'cress'. En je kon er tal van verschillende smaken proeven, die de dame of heer met een enorme pincet vers voor je plukten. Bijzonder hoeveel smaak er al in dat kleine plantje zit. Helaas kan je ze als consument nog niet zo eenvoudig krijgen, als is de tuinkers wel flink ingeburgerd. Dus daarom daarmee een recept.

Lees verder

De Volkskeuken over Chinees koken (+ recept)

In de rubriek De Volkskeuken van de Volkskrant verscheen gister dit verslag over de workshop Chinees koken die afgelopen vrijdag door Pay-Uun Hiu is gegeven in de keuken van koken.blog. Geschreven door Volkskrantredactrice en schrijfster van het boek Oranje soep van Witte Wolk Pay-Uun Hiu zelf:

Harmonie is een belangrijke deugd in de Chinese keuken. Dat is dus niet het soort opgelegde harmonie van kop dichthouden tot alle gasten zijn vertrokken, waarna blijkt dat er melamine in de zuivelproducten zit en er doden vallen, zoals bij het Chinese melkschandaal. Nee, het gaat om een natuurlijke balans tussen smaken, texturen en kleuren, tussen roerbakken, stomen, stoven en frituren. Maar de allerbelangrijkste balans is die tussen moeilijk en makkelijk. Of dat echt Chinees is, is de vraag. Praktisch is het wel, bleek tijdens een workshop Chinees koken die de Volkskok gaf op verzoek van Edith Dourleijn van koken.blog.nl. Ze had een verhalenwedstrijd uitgeschreven en de winnaar mocht een middagje koken met ondergetekende.

Lees verder

Man overleden na wedstrijdje hete pepers eten

Of het echt waar is, daarover twijfelt de familie niet. Hij was immers kerngezond en ook aan zijn hart mankeerde hij niet. Maar een bordje hete chilipepers werden de Brit Andrew Lee fataal.
Hij had met een vriend de weddenschap afgesloten over wie de heetste chilisaus kon eten. En de volgende dag was hij dood.

Lees verder

Recept Kip in sinaasappelsaus met knoflookboontjes

Ik was een beetje inspiratieloos, ook omdat ik mezelf vanavond heerlijk laat verwennen. Maar terugdenkend aan mijn middagje struinen door de Kunsthal (die kookte), ga ik deze hele week recepten geven van producenten die je tijdens dit evenement had kunnen spreken en wier producten je had kunnen proeven.
Helemaal aan het begin van de markt stond de organisatie Fair Food. Deze stichting wil een bijdrage leveren aan de bestrijding van wereldwijde honger en armoede. En dat doet ze onder meer door ons consumenten te wijzen op producten die eerlijk, duurzaam en met respect voor mens en natuurlijk geproduceerd worden. Op de website vind je een volledig overzicht van deze producten met naam en toenaam. Dus heb je iets over voor een betere wereld, koop dan vooral deze producten als je de keuze hebt. Lees verder

Vergeten groenten in de supermarkt

De afgelopen jaren hoorde je steeds meer over zogenaamde vergeten groenten. Afgelopen weekend kon je deze zelfs uitgebreid proeven op een heus Feest der Vergeten Groenten. Sommige groenten zijn soms zo vergeten, dat ze voor nieuwe generaties weer helemaal nieuw, en dus hip, zijn.
Maar je moet behoorlijk wat moeite doen om deze groenten te pakken krijgen. Maar daar komt binnenkort verandering in. Vanaf november zal de C1000 ze opnemen in het groentenschap.

Lees verder

[email protected] – Rob Maaswinkel

Tijdens de boekenbeurs Manuscripta slenterde ik nietsvermoedend langs een stand vol kinderboeken en werd opeens weggedrukt door hordes wilde vrouwen. Wat was daar nu weer aan de hand? Op de hoek van diezelfde stand stond een lange man kleine hapjes met aardbeien uit te delen. Daar moest ik bij zijn! Het bleek Rob Maaswinkel te zijn, die ter promotie van zijn boek [email protected] een gerechtje uit zijn boek serveerde. Terwijl hij de vragen van de dames beantwoordde maakte hij een eenvoudig gerechtje van aardbeien, anijsdrank, creme fraiche en versgemalen peper. Dat smaakte naar meer, dus vroeg ik om zijn boek. Lees verder

De workshop Chinees koken met Pay-Uun Hiu: het verslag

Gistermiddag was het zover: de winnares van de prijsvraag Chinees Koken hier op koken.blog kreeg haar beloofde Workshop Chinees Koken van Pay-Uun Hiu. Samen met vriendin Esther kon Marianne het door haar zo gewenste kijkje in de Chinese keuken krijgen. Op het programma stonden zes gerechten uit het boekje Oranje Soep van Witte Wolk, waarin Volkskrantredactrice Pay-Uun haar culinaire zoektocht naar haar Chinese roots beschrijft.

Lees verder

Recept Chinese broccoli met taugé en kip

Omdat ik vandaag toch een beetje in Chinese sferen ben (lees hier waarom), geef ik je vandaag een wokgerecht met broccoli. Want dat is de groente van deze week op koken.blog. Wokken is, zoals hier al uitgelegd, heel eenvoudig. Het belangrijkste is dat je de wok goed heet laat worden en dat je alle ingredienten gewassen, schoongemaakt en gesneden hebt. Lees verder

Vanmiddag workshop Chinees koken op koken.blog

Tijdens de Olympische Spelen organiseerde koken.blog samen met Uitgeverij De Geus een prijsvraag rondom het boek Oranje Soep van Witte Wolk van Pay-Uun Hiu. Deze redactrice van de Volkskrant had een autobiografie geschreven van haar – vooral culinaire – zoektocht naar haar Chinese roots.
De winnares van de prijsvraag was Marianne en zij krijgt vanmiddag met een vriendin een spoedcursus Chinees koken van Pay-Uun. En dit staat er zo ongeveer op het programma:

Lees verder

Dit weekend: Kunsthal KOOKT 2008

Ik kondigde het al eerder aan, maar ik herinner je er voor de zekerheid maar even aan: dit weekend vindt het tweejaarlijkse evenement waarin Smaak centraal staat De Kunsthal KOOKT weer plaats.

Grote kans dat je mij er dit weekend tegen het lijft loopt. En je weet nu hoe ik eruit zie..

Lees verder

Recept Romige broccoli

Als je de broccoli niet zo'n centrale rol in je menu wilt geven, of als je gewoon zin hebt in aardappelen-groente-vlees, dan is dit recept misschien een leuke tip. Eenvoudiger kan het niet en je hebt net weer even een heel ander gerecht op tafel staan.

Lees verder

Gordon Ramsay gasthoofdredacteur RTL Boulevard

Gordon Ramsay zal vrijdag 3 oktober te gast zijn bij RTL Boulevard. De kok, die inmiddels bekender is van zijn gevloek en getier, zal dan gelijk het hoofdredacteursschap van dit tv-programma op zich nemen. Dat maakte Albert Verlinde bekend op radiozender Q-music.
Juist de reden dat Gordon Ramsay bekender is van andere zaken dan zijn gekook, was voor het programma reden om hem te vragen.

Lees verder

Recept Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Worden ze nog gemaakt? Die hartige taarten of quiches die we zo massaal aten in de jaren negentig? Ik maak ze nog wel, maar dan meestal voor onderweg, in een vliegtuig bijvoorbeeld. En broccoli is daarvoor een dankbare vulling.
Het recept van vandaag vond ik op de Basic Broccoli, naar eigen zeggen dé broccolisite, eigendom van Bep Broccoli (zie foto). Lees verder

Recept Broccolisoep

Gister gaf ik je de tip om groenten te stomen, omdat op die manier de gezonde stofjes het beste in de groenten bewaart blijven en niet aan bijvoorbeeld het kookwater worden afgestaand. Maar als je nu dat kookwater opeet of -drinkt, krijg je ze natuurlijk ook binnen. Daarom vandaag het recept voor een broccolisoep, maar dan met een unieke twist. Broccolisoep met appel! Lees verder