Archief: augustus 2008

De laatste dag

Vandaag is de laatste dag om je leukste, spannendste, gekste, mafste, vervelendste of ontroerendste ervaring met Chinees eten te vertellen. Een heuse kookworkshop Chinees Koken kan je daarmee winnen.
De workshop zal voor jou en één andere persoon worden gegeven door Pay-Uun Hiu.

 

 

Lees verder

Eten bij de “vieze” chinees

Eén van de inzenders van de prijsvraag Chinees Koken vroeg het per email aan me: Edith, je wilt het van ons weten, maar ik ben ook nieuwsgierig, vertel eens over een eigen ervaring met Chinees eten. Bij deze.

Het speelde zich een aantal jaar geleden af dat twee van mijn toenmalige collega’s geregeld samen uit eten gingen, hetgeen tot veel speculaties leidde op het werk. Al snel ging het gerucht dat ze geregeld naar De Chinees gingen, maar dan niet een Chinees-Indisch Restaurant met veel overbodige tierelantijntjes en rode lampionnetjes zoals het merendeel van ons kent, maar een ‘vieze’ Chinees. Het zijn niet mijn woorden, maar ik citeer mijn toenmalige collega’s.

Lees verder

Basic China

Nee, mijn pc is nog steeds niet gemaakt, maar dit boekje wil ik jullie toch niet onthouden. Ik was van plan om het zondag op de afsluitende dag van de Olympische Spelen te bespreken, maar toen crashte mijn pc. Nu heb ik even een andere pc tot mijn beschikking en daar maak ik dan direct gebruik van.

Het gaat om het boekje Basic China dat uitgeverij Terra Lannoo me toestuurde voor de Chinaweek hier op koken.blog. En precies zoals de titel al aangeeft is het echt een boek dat de basis van de Chinese keuken beschrijft.
In het boek wordt kort uitgelegd wat de belangrijkste ingrediënten en smaakmakers zijn, het geeft tips waar je op moet letten bij wokken en stomen (twee veel gebruikte technieken in de Chinese keuken) en helpt je een basisvoorraadje uit de toko aan te leggen. Dit alles gebeurt in weinig woorden en op duidelijke toon. De schrijfster Jody Vassalo bespreekt in het boekje alleen de basis, zonder heel uitgebreid op alles in te gaan. Het belangrijkste zijn immers de recepten.

Lees verder

Koken op een lager pitje

Eén van de vervelendste dingen die je als blogger kunt overkomen is dat je niet kunt bloggen. En ik kan ’t weten, want gisteravond begaf mijn pc het. Dit berichtje typ ik via mijn telefoon en dat is niet ideaal. Dus vaak zal ik dat niet doen deze week. Hoe lang ik hier op koken.blog stil moet zijn, dat weet ik nog niet, maar ik hoop niet lang. Dus tot snel!

Het zat er al vroeg in bij Gordon Ramsay (filmpje)

Grappig filmpje over Gordon Ramsay als kind.
Wie zijn autobiografie heeft gelezen weet dat hij als kind helemaal niet zo geïnteresseerd was in koken en eten, want daar was in zijn ouderlijk gezin echt geen tijd of geld voor. In die jaren droomde hij vooral van een mooie carrière als voetballer. Maar een heftige blessure gooide die droom al snel in duigen. Koken was ook leuk dus ging hij zich maar daarop richten. En we weten allemaal hoe dat afliep.
Maar dit leuke filmpje laat zien hoe het had kunnen zijn.

Lees verder

Mini-cursus eten met stokjes (filmpje)

Het ziet er altijd zo makkelijk uit, maar het valt nog niet mee als je het zelf probeert: eten met stokjes. Maar zoals zo vaak het geval is met technieken, oefening baart kunst.
En wist je dat er al waarschijnlijk meer dan tweeduizend jaar stokjes worden gebruikt om mee te eten? En dat er verschillen bestaan tussen de Chinese, Japanse en Koreaanse stokjes?

Lees verder

Geen zin in Pecking eend

Vanwege de Olympische Spelen in China staan de Chinese restaurants in Nederland meer in de belangstelling dan gewoon. Ook is er meer aandacht voor Chinees koken en Chinese recepten, zoals hier op koken.blog (kijk hier maar). Maar we hebben geen extra zin gekregen in Peking Eend, het bekendste Chinese gerecht uit de plaats waar de Olympische Spelen gespeeld worden (Beijing).

Lees verder

Prijsvraag: Win een workshop Chinees koken met Pay-Uun Hiu

Als je er de culinaire geschiedenisboeken er op na slaat, dan zijn wij Nederlanders pas echt uit eten gegaan toen de Chinezen zich in ons land vestigden en tot in de kleinste dorpen een Chinees restaurant opzetten. Het kan dan ook niet anders dan dat ook jij mooie, leuke, grappige, ontroerende of bijzondere herinneringen hebt aan Chinees
eten. En deze wil ik weten!
Uiteraard staat daar wat tegenover…
Lees verder

Oranje soep van witte wolk

Het kan bijna niet anders dan dat een boek met de titel Oranje soep van witte wolk over China gaat. En dat is in dit geval ook zo. Volkskrant-redactrice Pay-Uun Hiu gaat in dit boek op zoek naar haar Chinese roots. Wel nadat ze jarenlang tegenover zichzelf en anderen ontkende dat ze deze had. Ja, ze heeft een aparte – want Chinese – naam en ziet er wat anders uit, maar dat kwam gewoon omdat ze een Chinese vader heeft. Verder was ze toch helemaal Nederlands? Dat dacht ze zelf het hardst van iedereen. Tot ze een Chinese muzikant ontmoet als ze bijna dertig is. … Lees verder

Allochtonen vaker te dik

Steeds vaker lees je dat mensen over de hele wereld te dik worden. Globesitas is een term die daarvoor gebruikt wordt. Ook in Nederland zijn we met ons allen dikker en dikker geworden. Overgewicht en obesitas worden steeds normaler.
En daarin onderscheiden allochtonen zich niet van de autochtone Nederlanders, zoals een nieuwe studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien. Zijn hebben juist vaker last van overgewicht en obesitas. De helft van de Marokkanen en Antillianen en iets meer dan de helft van de Turken (55%) is te zwaar. En dat geldt met name voor de oudere allochtonen.
Het bijzondere aan deze studie is dat het SCP deze gegevens ook aan de mate van integratie in de Nederlandse samenleving koppelde.

Lees verder

Week van de Smaak op tv

Op de 'echte' Week van de Smaak moeten we nog even wachten, maar Nederland 3 neemt deze week een voorproefje op televisie. Een nog niet eerder in Nederland uitgezonden BBC-serie The truth about Food over de zin en onzin van onze voeding, de documentaire Supersize Me en NIEUWE afleveringen van (de kinderen van) De keuringsdienst van Waarde zullen worden uitgezonden. De Week van de Smaak op tv sluit af met een avondvullend programma op zaterdag 23 augustus, dat gepresenteerd zal worden door Jörgen Raymann. Lees verder

Wijzer in de toko

Deze week wilde ik geen recepten uit China geven, maar op zoek gaan naar informatie over de Chinese Keuken. Nouja, vorige week leerden we al dat je niet echt kunt spreken van 1 Chinese keuken, maar dat er minstens vier grote keukens zijn. Maar daarover later deze week meer.
Want uit welke Chinese keuken je ook wilt koken, een bezoekje aan de toko is daarbij onontbeerlijk. Veel supermarkten hebben inmiddels wel een klein stukje van het schap ingericht voor Oosterse producten, maar daar kom je niet ver mee. Maar wat zijn dat nu precies voor producten, daar in de toko? Lees verder

Onhandige kinderen meer kans op obesitas

Kinderen die een slechte oog-handcoördinatie hebben, hebben een grotere kans om later obesitas te krijgen. Onderzoekers uit Engeland hebben dat aangetoond. 
Zij volgden 11.000 Britse kinderen tussen de 7 en 11 jaar en opvallend genoeg bleek dat kinderen met een slechte oog-handcoördinatie op volwassen leeftijd meer obesitas bleken te hebben.

Lees verder