Archief: juni 2008

Wie is de Chef? start vanavond

Een paar weken geleden vertelde ik je dat je je nog kon opgeven voor het nieuwe RTL4-programma Wie is de Chef?. In dit programma doet een chefkok net of hij/zij niet kan koken, terwijl 3 hobbykoks juist hun best doen om zo professioneel mogelijk over te komen. Aan de jury is dan de moeilijke taak om de echte chef er tussenuit te pikken. En vanaf vanavond is dat programma iedere werkdag te bekijken.

Lees verder

Foodfight: Apple kaapt chef-kok Google weg

Het bedrijf achter Google staat al langer bekend om zijn goede lunches en diners in de eigen bedrijfskantines. Het schijnt dat Google per jaar 7500 dollar per medewerker uittrekt hiervoor. Dat klinkt mij als een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde in de oren. 
De verantwoordelijke chef-kok John Dickman gaat nu echter een nieuwe uitdaging aan: de kantine van Apple naar de top brengen.

Lees verder

Recept Spaanse tortilla (aardappelomelet)

Viva Espana! Dat waren de laatste woorden van Nederlands populairste voetbalcommentator Frank Snoeks na afloop van Duitsland-Spanje, de finale van het Europees Kampioenschap voetbal. En dat bracht mij gelijk op het idee voor het weekthema op koken.blog: Spanje! Het eerste recept heb je bij toeval vorige week al gekregen en dat was het recept voor een typisch Spaans rijstgerecht: paëlla.
En vandaag geef ik je mijn favoriete recept voor die andere typisch Spaanse lekkernij: de tortilla. Lees verder

Kylie Minogue zoekt man die kan koken

"Ik zie er leuk uit in de keuken, maar ik ben een waardeloze kok" zegt ze zelf. En 'ze' is niemand minder dan Kylie Minogue. Nu het uit is met de Franse acteur Olivier Martinez is Kylie weer op zoek naar een man in haar leven. En mannen die haar culinair kunnen verwennen hebben een streepje voor.

Lees verder

Meer (weten) over eten

Duurzaamheid is tegenwoordig een toverterm. Ook in verband met eten en voeding wordt steeds meer gepraat over duurzame ontwikkelingen. En dat is goed! Maar hoe zit dat nu met die duurzaam geproduceerde levensmiddelen? Dat kan je nu bekijken op een nieuwe website.

Lees verder

Eet groen

Om de CO2-uitstoot te compenseren laten mensen soms een boom planten als zij met een vliegtuig hebben gereisd. Maar dat kan ook op een andere manier. Twee keer op en neer van Amsterdam naar Nice kan je ook compenseren door 5 dagen in de week geen vlees te eten. Lijkt je dat wat veel, bespaar aan uitstoot voor 1250 kilometer met je auto per jaar middels 1 vegetarische dag per week . En als we dat allemaal in Nederland zouden doen, zou dat een evengrote besparing zijn als een miljoen minder auto's op de weg. Aldus de Eat Green-campagne.

Lees verder

Afvallen bij McDonald’s

In de Verenigde Staten, het land waar alles kan, is ook dit mogelijk: afvallen bij de McDonald's. In Chicago heeft een filiaal van deze fastfoodketen een 42-jarige zakenman geholpen met afvallen. Hij is maar liefst 40 kilo kwijt geraakt.

Lees verder

De Smaek van Zeêland

Wil je eens uitzoeken wat Zeeland voor culinairs te bieden heeft, reis dan dit weekend af naar Middelburg. Vandaag, morgen en overmorgen vind in de jachthaven van dit Zeeuwse stadje het festijn De Smaek van Zeêland’ plaats. "Je moet er geweest zijn om het geproefde te hebben", aldus de website.

Lees verder

Geen blote billen baby op een taart

Je hebt het vast wel eens gezien bij de bakker: als je zelf een foto aanlevert, dan zorgen zij dat hiervan een eetbare afdruk wordt gemaakt die op de taart gelegd wordt. Leuk idee, vond ook een Britse moeder en zij wilde haar 21-jarige zoon verrassen met een foto uit zijn vroege kindertijd op een taart. En wel met een foto van zijn billetjes.

Lees verder

Recept Paella

Wat ik zelf nu een echt lekker zomers recept vind is paëlla. Deze Spaanse rijstschotel kent vele varianten, waarover dan weer voortdurend getwist wordt welke de originele is. Ik vind dat dan altijd leuke en leerzame discussies om te lezen, maar trek bij het koken lekker mijn eigen plan. Want soms heb ik niet alle ingrediënten in huis voor het 'enige echte recept' of soms heb ik gewoon zin in iets anders.

Lees verder

Recept Franse kip met paprika

Op mooie zomerse dagen wil je lekker licht en snel eten. Dit gerecht zet je op en laat je een klein kwartiertje pruttelen en in de tussentijd dek je mooi de tafel en schenk je jezelf alvast een lekker glas rosé in. En het mooie is dat je op dit recept goed kunt variëren. Je kunt wat tomaten toevoegen, de paprika vervangen door courgette en/of aubergine, net waar je zin in hebt. En waar heb ik het dan over?

Lees verder

Recept Ratatouille

De zomer lijkt nu echt te gaan beginnen en daarom deze week allerlei lekkere zomerse gerechten. Dit van oorsprong Franse gerecht is een typisch boerengerecht. Een eenvoudige bereidingswijze en niet al te complexe smaken, verse ingrediënten en erg lekker. Eet het met (bruin) boerenbrood, een Turks brood (pide), witte rijst of pasta en je vegetarische maaltijd is compleet.

Lees verder

187 producten gemaakt van een varken

Wat gebeurt er na de slacht met een varken? Een terechte vraag die ontwerpster Christien Meindertsma zich stelde. Een deel wordt opgegeten. Maar wat gebeurt er met de botten, de huid, het vet, het bloed en de organen? Meindertsma zocht het uit en vond 187 producten waar delen van een varken in verwerkt zijn. Denk aan bier, medicijnen, munitie, hartkleppen, remschijven en kauwgom. En nu zijn al deze 187 producten voor het eerst tentoongesteld.

Lees verder

De tips voor een geweldige oranje avond

De afgelopen weken was koken.blog oranje gekleurd. En vanavond speelt het Nederlands elftal op het EK voetbal tegen het Rusland van Guus Hiddink in de kwartfinale. Hoe deze wedstrijd zal verlopen, daarop heb ik geen invloed. Wel zet ik nog even alle oranje tips voor thuis voor je op een rijtje.

Lees verder