Archief: mei 2008

Het beste ontbijt is die met een boterham

Ben jij er zo één die 's ochtends liever muesli of een drinkontbijtje tot je neemt, dan moet je nog maar eens goed nadenken of je dat wilt blijven doen. De Consumentenbond heeft ontdekt dat de ontbijtproducten zoveel suiker bevatten dat er van een gezond ontbijt geen sprake meer is.

 

Lees verder

Fair Culinair 2008

Je moet er nog even op wachten, maar alvast deze data reserveren in je agenda kan natuurlijk geen kwaad. Op 8 en 9 november vind in de Amsterdamse RAI de Fair Culinair 2008 plaats. Dit is een evenement voor iedereen met een passie voor koken, aldus het persbericht.

Lees verder

Recept Ingelegde ansjovis

En tot slot nog een recept waarmee je de vorige recepten kunt maken, en die hier nog lekkerder van worden. Voor deze recepten maakten we gebruik van ingelegde ansjovis uit blik, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf inleggen. En het enige dat je ervoor nodig hebt is verse ansjovis, zout en olijfolie.

Lees verder

Ook apen willen gekookt voedsel

Hoe ze het precies onderzocht hebben, dat vertelt het bericht me niet, maar apen hebben ook een voorkeur voor gekookt voedsel. Chimpansees, gorilla's en orang-oetans eten vlees, aardappelen en wortels liever gaar dan rauw. Net als de meeste mensen.

 

Lees verder

Eeuwige moes op tv

We gaan niet zo goed met Moeder Aarde om, daarvan ben je inmiddels vast doordrongen. Eén van de minder bekende gevolgen van ons doen en laten is dat de diversiteit van de planten en dieren op aarde snel afneemt en dat gewassen en beesten in een rap tempo uitsterven. Eén man maakt zich daarover veel zorgen en deze Ruurd Walrecht heeft als een ware Don Quichot geprobeerd om zoveel mogelijk zaden en oude en in de vergetelheid geraakte planten te verzamelen in zijn Groene Ark. Maar van de ene op de andere dag zag hij het niet meer zitten en vertrok naar Zweden. Vanavond vertellen zijn naaste medewerkers over zijn levenswerk op de Oerakker in Eeuwige Moes.

Lees verder

Recept Bloemkool met ansjovis

Hiernaast zie je een prentbriefkaart die laat zien hoe de vissers de gevangen ansjovis uit hun netten halen. Het plaatje kan je in groter formaat zien op de website Geheugen van Nederland door op het plaatje te klikken.

Vandaag gaan we met ingeblikte ansjovis aan de slag. En deze combineren we met een in heel Nederland bekende groente: bloemkool.

Lees verder

Zoetekauw? Je kunt er niets aan doen

Is geen snoepje voor je veilig en eet je met gemak een zak drop, winegums of ander snoep binnen een dag leeg? Je hebt nu een goed excuus: het ligt aan je genen! Dat hebben de Canadese onderzoekers laten weten.

Lees verder

Recept Spaghetti met ansjovis, tomaat en rucola

Al in 1999 zette ik mijn favoriete recepten op het internet. Toen maakte ik vaak recepten precies na van hoe anderen dat voorschreven. Dit recept was één van de eerste waarin ik ansjovis niet meer verstopte in een gerecht. Als je niet zo'n liefhebber bent van ansjovis, zal het even wennen zijn, maar bij mij hoorde het al snel tot mijn snelle pasta-gerechtenrepertoire voor vóór het sporten. Want het is snel, makkelijk, niet te zwaar op de maag en erg lekker.

Lees verder

Hoera! Klootwijk aan Zee krijgt vervolg

Niet alle tv-programma's die met eten en koken te maken hebben, vind ik even leuk. Maar 'Klootwijk aan Zee' behoort toch zeker tot mijn favorieten. Daarom ben ik blij te lezen dat Wouter Klootwijk een derde serie over al het leven in de zee heeft opgenomen. Er zal wel iets veranderen in het format.

Lees verder

Nieuwe delicatesse in India: rattenvlees

Een nieuw bericht voor de categorie opmerkelijk. In India wordt rattenvlees steeds populairder. Waren het eerst de armen die letterlijk bij gebrek aan beter zich aan het vlees van dit knaagdier waagden, nu zijn ook de hogere klasses aan de beurt.

Lees verder

Recept Salade van geroosterde paprika met ansjovis

Ansjovis uit een blikje is erg veelzijdig. Je kunt ze direct uit het blikje snoepen, je kunt ze gebruiken als onzichtbare smaakmaker in sauzen of je kunt ze een ere rol geven in een salade. Dat laatste doen we vandaag. Vooral de combinatie met geroosterde paprika is ansjovis niet te versmaden en je komt deze combinatie veelal in Spaanse tapas tegen. Het zoete van de paprika en de unieke smaak van ansjovis passen erg goed bij elkaar. Lees verder

Recept Ansjovis met een groene kruidenpesto

Ansjovis schijnt wereldwijd de meest gevangen vis te zijn en ik denk dat het ook de vis is die het meest in een blikje wordt gestopt. Nouja, dat gebeurt met zulke kleine exemplaren dat in aantallen zeker zal moeten kloppen. Maar wist je dat een ansjovis kan wel tot 20 centimeter lang worden?
Omdat het nu in Nederland het seizoen is voor ansjovis gaan we vandaag met verse ansjovis aan de slag. Ja, je leest het goed, ansjovis leeft ook in de Nederlandse wateren. Vooral de vissers uit Bergen op Zoom weten daar alles van. In de Oosterschelde wordt de vis volgens een 650 jaar oude traditie gevangen in 'weren', dat zijn V-vormige fuiken van dunne stammetjes. En komend weekend wordt daar zelfs een festival georganiseerd waarbij de ansjovis een ererol krijgt toebedeeld.

Laten we beginnen met een gerecht van verse ansjovis: ansjovis met een groene kruidenpesto. Vandaag uit de pan, maar later deze week ook lekker van de barbecue!

Lees verder

Nu proeven: stadshoning uit verschillende wijken

Hoe het zo ongeveer zit met de bloemetjes en de bijtjes, hoef ik je vast niet uit te leggen. Maar wat je misschien niet wist, is dat bijen ook in de stad heel goed hun nectar uit bloemen weten te vinden. Kunstenaar Olivier Darné weet dat al langer en vindt zelfs dat "stadshoning veel lekkerder, rijker van smaak is dan de honing van het platteland". Ook heeft hij ontdekt dat iedere wijk zijn eigen honing kan opleveren.

Lees verder

Recept Asperges in het toetje

Geen product of het heeft wel een eigen website. Zo ook de asperge. De Stichting Afzetbevordering Asperges draagt zorg voor de url 'www.asperge.nl'. Hierop heeft ze tal van wetenswaardigheden over het witte goud verzameld en kan je lezen over hoe gezond asperges zijn, over de herkomst, over hoe de plant groeit en natuurlijk is alle info ook voor kinderen toegankelijk. Zelf klikte ik (natuurlijk!) als eerste door naar de recepten.

Lees verder